lauantai 9. joulukuuta 2023

9. TT joulukalenteri - Eurajoen meikäläiset

9. Taiteesta työtä joulukalenterin avaa Eurajoen meikäläiset. Eurajoella on tällä erää 2 ryhmää, Me Itse porukasta koostuva elokuvaryhmä, joka täyttää ensi vuonna 30 vuotta sekä Tähtitaivaan elokuvapiiri. Molemmat toimivat nykyään Otsolan kansalaisopiston elokuva- ja mediapiireinä, mutta myös keskeisiä Taiteesta työtä -5 vuotiskauden kokemustoimijoita.

Eurajoen markkinoilla 2023

Mitä tietää tekoälykaverimme Bing Eurajoen ryhmästä

Eurajoen meikäläiset on Eurajoen Me Itse ja MEKA TV ryhmän toimintaan, joka on omistettu elokuva- ja mediatoiminnalle sekä erilaisten ihmisten oikeuksien ja omaehtoisen toiminnan tukemiselle. He ovat osa Satakunnan meikäläisten verkostoa ja ovat aktiivisesti mukana Me Itse ry:n paikallisryhmänä. Me Itswe ryhmä on perustettu vuonna 2014, mutta sen juuret elokuvaryhmänä ulottuvat aina vuoteen 1993. Heidän toimintansa korostaa oman äänen kuulumista, omaehtoista elokuva-, kulttuuri- ja mediatoimintaa sekä vaikuttamista omana itsenään.

Heidän toimintansa on ollut aktiivista, ja he ovat osallistuneet moniin projekteihin, kuten TAITEESTA TYÖTÄ -hankkeeseen vuosina 2019-20231. Koronapandemian aikana toiminta oli jonkin verran rajoitettua, mutta he ovat pyrkineet käynnistämään toimintaa uudelleen ja jatkamaan erilaisia kursseja ja tapahtumia.

Lisätietoja heidän toiminnastaan ja tapahtumistaan löytyy heidän kotisivuiltaan ja Facebook-sivultaan.

Toimintasuunnitelmia tekeillä vuodeksi 2024
 

Entäs Tähtitaivaan elokuvapiiri BINGin kertoama?

Tähtitaivaan elokuvapiiri on osa MEKA TV:n toimintaa, joka on omistettu elokuva- ja mediatoiminnalle. Se on tarkoitettu erityisesti kehitysvammaisten henkilöiden elokuvaharrastustoimintaan1. Tähtitaivaan elokuvapiiri kokoontuu Onnikoti Tähtitaivaassa, joka sijaitsee Eurajoella.

Elokuvapiiri on kokoontunut useita kertoja vuoden 2023 aikana. Kevätkaudella he tapasivat neljä kertaa, ja heillä oli kesätapaaminen 12.8. Eurajoen markkinoilla. Viimeisellä kokoontumiskerralla heillä oli SATAVARMAA KOKEMUSTOIMINTAA Kuuluvammaksi kiertueen tapaaminen kehitysvammaisten teemaviikon yhteydessä.

Tähtitaivaan elokuvapiiri on osallistunut myös TAITEESTA TYÖTÄ -hankkeeseen vuosina 2019-2023, joka on keskittynyt taiteen ja kulttuurin avulla tapahtuvaan työllistymiseen ja osallisuuden vahvistamiseen1. Lisätietoja Tähtitaivaan elokuvapiirin toiminnasta ja tulevista tapahtumista löytyy heidän kotisivuiltaan.

 

Tähtitaivaan elokuvapiiri musiikkihetki syksyllä 2023

Mitä kertoo BING Taiteesta työtä Eurajoella 2019-2023

Taiteesta työtä -hanke Eurajoella on ollut osa MEKA TV:n ja Satakunnan meikäläisten yhteistyötä, joka keskittyy erityisryhmien, kuten kehitysvammaisten henkilöiden, elokuvatoimintaan ja osallisuuden vahvistamiseen. Hankkeen tavoitteena on ollut taiteen ja kulttuurin avulla tapahtuva työllistymisen edistäminen ja osallisuuden lisääminen.

Hankkeen aikana on toteutettu monenlaisia toimintoja, kuten elokuvakursseja, mediapiirejä ja historiikin kokoamista. Vuonna 2019 aloitettiin historiikki toiminnasta nimellä 26 ENSIMMÄISTÄ TOIMINTAVUOTTA, mutta se jäi kesken muiden kiireiden vuoksi. Vuonna 2020 historiikin kokoamista jatkettiin nimellä 27 ENSIMMÄISTÄ TOIMINTAVUOTTA.

Koronapandemian aikana toiminta oli rajoitettua, mutta vuonna 2022 toimintaa käynnistettiin uudelleen, ja Tähtitaivaan elokuvapiiri sekä Otsolan kansalaisopiston kursseilla jatkettiin elokuvatoimintaa. Vuonna 2023 toiminta on jatkunut aktiivisena, ja Eurajoen meikäläiset ovat osallistuneet erilaisiin tapahtumiin ja projekteihin.


2019 Eurajoen toiminta oli yhtä vaudikasta kuin muidenkin hankkeeseen osallistuneiden Satakunnan meikäläisten.

Toimarin kursseilla oli 16 osallista Eurajoelta ja Raumalta. Raumalta siksi, että sinne ei saatu kansalaisopistotoimintaa, mihin osallistujilla olisi ollut varaa. Toinenkin kurssi oli, Intensiivinen elokuvakurssi pienemmälle ryhmälle, joka tuotti elokuvia valmiiksi, mitä Toimarissa aloitettiin ja suunniteltiin isomman ryhmän kanssa, mutta ei ryhmän ison koon vuoksi saatu tuotettua loppuun.

Elokuvia tehtiin kaksi, oli vaalivuosi, joten tutkimme mitä tapahtui Nukkuvien puolueen vaalitoimistossa.


Sydämaan koululaisten kanssa käytiin myös tekemissä elokuvaa. 


Toinen elokuva kertoi keitä me Eurajoen meikäläisten oikein olemme ja mistä me tulimme. Osallisuus teatteri auttoi sitten kuvauksissa ja saimme elokuvaan oikeaa rahallistukin tukea tuotantoon. Elokuva oli ensi-illassa 23.8.2019 Blue Sea Film Festivaaleilla.


Myötätuulen viesti vietiin Eurajoen kunnantalolle 21.8. Syksyllä jatkui sitten vielä Kaunummen elokuvapiiri. Rovaniemen Me Itse päiville osallistui Janne ja Josefiin. Reissu olikin sitten viimeinen Satakunnan meikäläisten yhteinen reissu Satakunnan ulkopuolelle. 

Vuosi 2020 näytti toiminnan ja toimintasuunnitelmien suhteen erinomaisen lupaavalta, vaan kuinkas sitten kävikään?

2020 päättyi lupaavasti alkanut vuosi päättyi 13.3. kuin seinään. Eurajoen Toimarissa ei voitu kokoontua koronan vuoksi, mutta Tähtitaivaan asuntolaan sentään saatiin kurssisyksyllä aikaa. Eurajoen toimari menetti kaikkein eniten toimintatukia koronasulun takia, mikä oli todella harmi, sillä ryhmä oli isoimpia Satakunnassa.

Tähtitaivaan elokuvapiiri muutti Kaunummesta 2019 Tähtitaivaalle ja tästä saatiin sitten dokumenttielokuva aikaan. Tähtitaivaan elokuvapiiri kokoontui 3 kertaa syksyllä 2021.

2021 ei toiminnalla juurikaan juhlittu. Toimari pysyi meikäläistoiminnalta kiinni kevätkaudella, mutta sitten saatiin Tukiliitolta tukea toiminnan uudelleenkäynnistämiseen koronan jälkeen ja syksyllä sitten jatkettiin Toimarissa. Aiemman 16 osallistujan sijaan osallistujia oli enää 6, mukana uudelleen käynnistämistä oli tukemassa vertaisohjaajan Veikko Rantanen Raumalta ja Jaana Nordlund.

Marras-joulukuussa toteutettiin Satakunnassa KIITOS Tukiliitto 60 vuotta kiertuetta ja Eurajoelta lähetettiin MEILLÄ ON TEILLE ASIAA livetapahtuma. Myös TikTok joulukalenteriin osallistuttiin.

2022 saatiin Tukiliiton tuella ja Otsolan kansalaisopiston puolesta toimintaa uudelleen käyntiin Toimarissa. Toimintaa saatiin jonkin sortin tekohengityksellä Veikon ja Jaanan kanssa ylläpidettyä, mutta sitten menetimme Toimarista kokoontumispaikan syksyllä ja toiminta oli taas kokonaan katkolla. Syksyllä pidettiin pari hätäkokousta tilan ja päätettiin silti jatkaa, mutta kokonaan uudella tavalla evakossa Intensiivisen elokuvakurssin muodossa.

Kesällä kokoonnuttiin kerran syömässä yhdessä ja tekemässä Asenne elokuvaa Me Itse päiville.

Tähtitaivaalle saatiin kurssitoimintaa nyt myös keväälle ja myös syksylle, myös lisää tunteja saatiin. 

Syksyllä kohtamisimme myös suru-uutisen. Perustajajäsen ja Eurajoen elokuvaryhmän kivijalka Toni Peltomaa matkusti autuaammille elokuvamaille tähtien taakse.

Toni Peltomaan muistokirjoituksen voit lukea täältä

2023 viimeisenä Taiteesta työtä -hankevuonna toimintaa oli taas lähes ennallaan, mutta siis pienemmällä porukalla kahdessa ryhmässä. Yhdesäs osallistuttiin Eurajoen markkinoilla markkinoimaan erityisosaamistamme. Otsolan kansalaisopiston siipien suojassa saimme tällä kertaa koko kurssiohjelmamme läpi ja kesätapaamisetkin onnistui.

Eurajoen ryhmät ovat täysin rinnoin rakentamassa seuraavaa Satakunnan meikäläisten HYVÄ ELÄMÄ ja Sivistyneesti 2024 hankkeita. Keväällä 2024 kokoonnumme 4 kertaa Me Itse meikäläisten kanssa sekä 4 kertaa Tähtitaivaalla. Suunnitelmia on pilvin pimein, mutta näistä sitten lisää, kun saamme tietää saammeko jostain näihin toimintoihin ja tapahtumiin rahoitusta vai joudummeko lopettamaan koko toiminnan samana vuonna, kun meillä on toimintamme 30 vuotis juhlavuosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti