keskiviikko 20. joulukuuta 2023

20. TT joulukalenteri - Kuuluvammaksi

Taiteesta työtä -joulukalenterissa luukussa 20. teemme Kuuluvammaksi musiikin merkitystä hankkeille ja toiminnalle. Musiikki on ollut aina olennainen osa KeViKe/MEKA TV elokuvatoimintaa jo vuodesta 1992 lähtien. Kun projekteissa ollaan tuotettu yli 1400 yhteisöelokuvaa, niin lähes jokaiseen ollaan tuotettu omaa musiikkia tai äänimaailmaa, kun ollaan niin köyhiä, ettei ole ollut varaa maksaa teostomaksuja. Musiikin merkitys korostui Taiteesta työtä hankkeen edetessä Osallisuus teatterin kanssa.

Kuuluvammaksi perusjengi Huittisten leirillä musiikin teossa

Mutta mitä kertoo tekoälykaverimme BING meidän Kuuluvammaksi musiikista?

Osallisuus teatterin Kuuluvammaksi musiikkiryhmä on erityisryhmien yhteisöteatteri ja musiikkiryhmä, joka toimii Porissa ja Satakunnassa. Ryhmä tarjoaa teatteria, musiikkia, yhteisöelokuvia, tapahtumien järjestämisiä, koulutusta ja kokemusasiantuntijuutta. Ryhmä on osa Osallisuus teatteria, joka on perustettu vuonna 2018. Ryhmä on esiintynyt erilaisissa tilaisuuksissa, kuten Tukiliiton 60-vuotisjuhlissa, YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä ja MEKA TV:n 30-vuotisjuhlissa. 2023 he järjestivät Satavarmaa kokemustietoa -kiertueen Satakunnassa. Ryhmän tavoitteena on edistää erityisryhmien osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja elämän merkityksellisyyttä taiteen ja liikunnan keinoin.

Kuuluvammaksi musiikkiryhmä on siis monipuolinen ja aktiivinen ryhmä, joka tuo iloa ja valoa sekä itselleen että muille. Jos haluat tietää lisää ryhmän toiminnasta, voit seurata heidän Facebook-sivuaan tai katsoa heidän musiikkivideoitaan. 

Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 20.12.2023

Musiikkia ollaan käytetty siis iät ja ajat elokuvissa, mutta elävä musiikki tuli mukaan Taiteesta työtä hankkeen puitteissa vasta Osallisuus teatterin kautta. Toki elävää musiikki hankkeen tapahtumissa on esittänyt myös Monituotteen Avain-orkesterl sekä Ojantien Puupäät.

2019 perustettiin HPNN Asiakkaan oikeuksien päivän hyvän juonto- ja musiikkikeikan jälkeen. Tapahtumassa esiteltiin Taiteesta työtä hanketta ja Osallisuus teatteria, mutta meillä oli niin kivaa soittaessa, että päätettiin perustaa oma bändi. Hommalle saatiin myös Tukiliitolta tukea tehdä musiikkivideoita. Myös Porin sivistyslautakunta tuki ohjaajaa pienellä apurahalla. Teatterin 2019 näytelmän musiikin tuotti tietty HPNN.

Alkuperäinen HPNN kokoonpano 2019

Tiia kirjoitti 2020 alkuvuodesta 4 laulua musiikkivideoihin ja suunnittelmat sekä käsikirjoitus etenivät vauhdikkaasti, kunnes korona pysäytti homman. Päästiin vasta kesällä kuvaamaan yksi video.



Alunperin oli suunniteltu, että oltaisiin saatu kaikki musiikkivideot ensi-iltaan Blue Sea Film Festivaaleilla, mutta korona perui tämänkin tapahtuman. Hyvä kaveri -ensi-ilta oli sitten vasta myöhemmin syksyllä Pori Film Festivaaleilla.

Suunnittelimme toimintaa etänä koronasulun aikana, harjoiteltiin Monituotteessa, treenasimme teatterieirillä, jossa teimme myös musiikkia vuoden näytelmään. 

Keikkoja oli Ahlaisissa, Porinatunnissa livenä, Lukutaidon päivänä, Happy Hour Metsäkeikalla, Taidetiistaissa ja Jämillä Marrasriehassa. Esiinnyimme myös näyttävästi Luova Satakunta mesenaattikampanjan lehdistötilaisuudessa ja olimme esillä myös Satakunnan Kansassa. Emme saaneet tukea, mutta emme lannistuneet, vaan teimme keikkoa aina kun siihen tuli tilaisuus.

2021 kokeilimme mesenaattirahotuksen hakua toisen kerran, tällä kertaa HPNN ryhmälle pelkästään, mutta tukea ei herunut, emme päässeet studioon vieläkään äänittämään lauluja kunnolla.

Keikkoja oli taas ihan kiitettävästi ja tehtiin vielä vuoden lopussa KIITOS Tukiliitto 60 vuotta -kiertue. Esiintymisiä oli Tampereella kulttuuritalo Laikussa ja kauppakeskus Puuvillassa Porissa. Ja tietysti olimme pääosissa Osallisuus teatteri Riittävän hyvä elämä -musikaalissa, johon teimme musiikin.

Tiukka keikkatahti ja epävarmuus koronan varjoissa vaati kyllä veronsakin, kaikki eivät kaikkia keikkoja voineet tai jaksaneet vetää, mutta se ei haitannut, jos joku oli poissa, niin muut hoitivat homman. Ari ja Tiia sekä myös Jaana veti muutaman pikkukeikan, kun muut eivät päässeet.

Vuoden lopussa Taiteesta työtä -hankkeessa tehtiin myös TikTok joulukalenteria, jossa HPNN oli pääosassa.

2022 kuvattiin kaikki Tiian sanoittamat kuukausilaulut musiikkivideoiksi, yksi jokaisena kuukautena, yhteensä 12 kappaletta.



Kokoonpano myös hieman vaihtui, Elina jäi pois ja Jaana tuli tilalle muutamille keikoille.

Vuoden hienoin urakka oli Tukiliiton kanssa järjestetty Näkyvämmäksi -koulutuskiertue, johon kehitettiin myös musiikin tekeminen yhdeksi taidetoiminnaksi. Yhteisömusiikkia sitten tehtiinkin ja esitettiin kaikissa Näkyvämmäksi -koulutustilaisuuksissa.

Keikkalista 2022 oli aika huikea

  • 25.4. Merikarvian työkeskus

  • 26.4. Osallisuus teatteri ja HPNN tutuksi Monituotteen väelle

  • 28.4. Tekunkorven elokuva- ja muistelupiiri (Eija ja Tiia)

  • 2.5. Monituote taidenäyttelyn avajaiset

  • 10.5. Osallisuus teatterin Näkyvämmäksi etäkoulutus

  • 25.5. Seinäjoki (Eija ja Tiia)

  • 1.6. Kauhajoki Näkyvämmäksi (Eija, Jaana ja Tiia)

  • 2.6. Ikaalinen Näkyvämmäksi (Eija, Jaana ja Tiia)

  • 7.6. Treenikeikka Uudenkoiviston puistossa

  • 14.6. Ahlaisten Putaja

  • 17.-18.6. Ilmaisutaidon pajapäivät Huittinen (Eija, Jaana ja Tiia sekä Henna Salonen)

  • 21.6. Keijo Nikulan läksiäiset

  • 29.6. Turku, Me Itse Vilkut Näkyvämmäksi (Jaana ja Tiia)

  • 17.8. Parkano Näkyvämmäksi (Jaana ja Tiia)

  • 19.8. Blue Sea Film Festival, elokuun musiikkivideon ensi-ilta

  • 31.9. Turku, kohtaamispaikka Tärsky (Jaana ja Tiia)

  • 14.9. Kaustinen Näkyvämmäksi (Eija, Jaana, Tiia)

  • 19.10. Mistelin yllätysbileet

  • 22.10. Minimusikaali Minkäs teet jos esteenä on asenteet, Tampere ja Me Itse päivät

  • 25.11. Pori Film Festival, musiikkivideon ensi-ilta

  • 29.11. Yhdessä ME selvitään -seminaari

  • 3.12. Huittinen (Jaana ja Henna Salonen)

  • 13.12. Mieluummin yhdessä kuin yksin, toinen näytös

2023 HPNN hajosi. Ykköslaulajaa ei enää kiinnostanut jatkaa, HPNN oli naisten oma juttu ja keikoilla alkoi olla myös miehiä taustaryhmissä, joten päätettiin antaa musiikkiryhmä uusi nimi KUULUVAMMAKSI.

Tällä jengillä ollaan menty eteenpäin tähän päivään


Kuuluvammaksi keikkoja oli Hyviksessä, Aurinkomestassa, Sahalaisenkadun pihajuhlassa, Osallisuus teatteri kuuluvammaksi 5 vuotis konsertissa, Porin Korttelifestivaaleilla kaupunkiolohuoneessa, Kuuluvammaksi vaalitilaisuus, Työkanava keikka Monituotteesssa, musiikkipajat Tekunkorvessa, Huittisissa ja Huima Veikkojen Kiukaisissa, Eijan 2 keikkaa Tekunkorvessa, Kankaanpää keikka, 1.4. Kiukainen, Huittisten hullussa yössä katusoittokeikka, Isänpäivä riehassa Raumalla vain muutamia keikkoja mainitaksemme.


Yksi vuoden hienoimmista keikoista


Blue Sea Film Festivaaleilla sekä Muutosten aika seminaarissa kuultiin ja nähtiin taas kokonainen mokoma Kuuluvammaksi yhteisömusiikkia monen eri ryhmän tuottamina.




Vaikka tulevaisuus näyttää taas vähän ankealta, on vuonna 2024 ainakin 4 keikkaa tiedossa. Ohjelmistosta löytyy tällä hetkellä lähestulkoon 70 laulua, joten joka lähtöön löytyisi hyviä teemakeikkoja. Pieni avustus saatiin Tukiliitolta näiden 4 keikan järjestämiseen, mutta esimerkiksi tänään joulukuun 20. päivänä joulupukki lähetti meillä taas yhden apurahan hylkypäätöksen.


Tarjolla tänään


Töitä ja tekemistä riittäisi vuodelle 2024 pilvin pimein, mutta maksajia ja tukijoita vielä ei. Näinä päivinä artistitkin alkavat olla niin köyhiä, ettei artisteillakaan ole pian mitään mistä maksaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti