perjantai 8. joulukuuta 2023

8. TT joulukalenteri - Taiteesta työtä vuosi 2019

Tänään joulukuun 8. päivänä avataan Taiteesta työtä -joulukalenterissa muistin sopukoista löytynyttä tietoa, miten käynnistyi 5 vuotis suunnitelman ensimmäinen vuosi 2019.

Vuosi 2019 Taiteesta työtä 5 vuotissuunnitelman 1. vuosi


Edellisen Satakunnan meikäläisten 5 vuotiskauden päätteeksi 2018 alkuvuodesta lähtien suunniteltiin jo seuraavaa 5 vuotiskautta. 2018 kulki teemalla Osallisuuden ytimessä ja paljon oltiinkin saatu aikaan ja vauhdilla edettiin kohti parempaa tulevaisuutta. Peruspalikat oli kunnossa ja vaikka rahoituksesta ei ihan saatu sitä, mitä olisi tarvittu, homma eteni voimalla ja väellä 2019.

Katsotaanpas ensin, mitä tekoäly nimeltä Bing osaa meistä kertoa;

Vuonna 2019 Taiteesta työtä -hankkeessa tapahtui useita merkittäviä asioita. Hankkeen tavoitteena oli edistää ja vahvistaa vammaisyhteisöjen kulttuuritoimintaa ja kulttuurin saavutettavuutta esittävän erityistaiteen, elokuva- ja teatteri-ilmaisun sekä sosiaalisen yhteisömedian avulla.

Erityisesti vuonna 2019, 3. joulukuuta järjestettiin valtakunnallinen elokuva- ja teatteriseminaari Palmgrenin konservatoriossa Porissa, jossa keskusteltiin siitä, miten erityistaidetoiminnasta ja erityisryhmien kulttuuritoiminnasta voisi tulla osallisille oikeaa työtä. Seminaarissa oli mielenkiintoisia keskusteluja ja esimerkkejä hyvistä toimintamalleista.

Hankkeen aikana kehitettiin myös omaa osaamista ja suunniteltiin tulevia toimintamalleja. Tämä oli osa laajempaa viisivuotissuunnitelmaa, jonka tarkoituksena oli vahvistaa omaa erityisosaamista kaiken esittävän taiteen alueella Satakunnassa1.

Hankkeen eteneminen oli haasteellista, sillä se kärsi rahoituksen puutteesta ja koronapandemian vaikutuksista, mutta siitä huolimatta se pyrki edistämään erityisryhmien taidetoimintaa ja kulttuurista osallisuutta.


Näin vuosi 2019 sitten meni meidän omin sanoin

Hankalan alkuvuoden jälkeen saatiin helmikuun puolessa välissä vapauttava tieto, että Taike tukee ainakin Taiteesta työtä -hankkeen alkua. Toinenkin hieno asia oli, että Satakuntaan saatiin Suomen ensimmäinen erityistaidetoiminnan läänintaiteilija. Vielä kun saatiin Porista Rakkaudella porilaisille -hankerahaa järjestää erilaisia tapahtumia, niin näistä lähtökohdista oli hyvä ponnistaa. 

Vuoden aikana osallistuttiin Me Itse ry:n 20 vuotisjuhlatapahtumiin, perustettiin sekä Poriin että Pohjois-Satakuntaan erityistaiteen yhteistyöryhmiä, järjestettiin vaalikeskustelutilaisuus, päästiin Lainsuojattomat teatterifestivaaleille tuottamaan tapahtumaa, vietiin Myötätuulen viesti 7 kuntaan, järjestettiin Taidetiistai Puuvillan kauppakeskukseen, osallistuttiin Rovaniemelle Me Itse päiville sekä järjestettiin oma valtakunnallinen Taiteesta työtä seminaari.

Vauhtia riitti vaikka muille jakaa 2019

Vuosi 2019 numeroina oli melkoisen vakuuttavaa

  • Satakunnan kansalaisopistoissa 10 kurssia, joissa 120 osallista
  • 2 muuta ryhmää, toinen lasten ja nuorten mediaryhmä, toinen muistitietoryhmä
  • Osallisuus teatteri ja HPNN musiikkiryhmä
  • 11 leiriä ja ilmaisutaidon pajapäivää järjestettiin
  • 79 yhteisöelokuvaa tuotettiin sekä 3 suoratoistolähetystä
  • Järjestettiin 11 omaa tapahtumaa ja osallistuttiin 7 muiden järjestämiin tapahtumiin omalla ohjelmalla

Kiertueet Satakunnassa kuuluivat Taiteesta työtä hankkeen arkeen

Ensimmäinen vuosi oli kokolailla vauhdikas, joten kun toimittiin vain vajaalla rahoituksella, niin jäi homman raportointi vähän vajavaiseksi.

Joulukalenteri vuosirapsa 2019

Vuodesta voisi mainita vielä, että Taiteesta työtä -ohjaaja Kehitysvammaliitolta Aino Miettisen palkinnon pitkästä urasta kehitysvammaisten elokuvatoiminnan kehittämisestä.

Porilainen taidepainotteisen erityistyön ohjaaja Ari Impola on saanut Kehitysvammaliiton Aino Miettinen -tunnustuspalkinnon. Hän on tehnyt pitkän uran kehitysvammaisten ihmisten parissa ja edistänyt erityisesti elokuvaharrastusta. Nykyään toiminta tapahtuu MEKA TV -nimellä. Lisäksi Impola toimii aktiivisesti Me itse ry:n taustatukihenkilönä. Aino Miettinen -palkinnolla Kehitysvammaliitto kiittää ideasta, toimintatavasta, aloitteesta tai ratkaisusta, joka toimii suunnannäyttäjänä, merkitsee innovaatiota tai edistää kehitysvammaisten ihmisten tasa-arvoa ja yhteiskunnassa selviytymistä merkittävällä tavalla. Palkinnon luovuttivat toiminnanjohtaja Marianna Ohtonen ja puheenjohtaja Pekka Kettunen Kehitysvammaliiton opintopäivillä.

Osallisuus teatterin näytelmä vuonna 2019

Hyvältä siis näytti maailman vielä vuonna 2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti