Joulukuun 13. päivän Taiteesta työtä -joulukalenterissa avataan vähän Taidetestaamoa, joka on yksi lukuisista hankkeen kehittämistä hyvistä toimintamalleista.
Taidetestaamossa tehtiin ITE yhteisömusiikkia
Tietääkö tekoälykaverimme BING asiasta mitään?
Taidetestaamo on luova tila, jossa taiteilijat ja kaikki kiinnostuneet voivat kokoontua ja työskennellä yhdessä. Se on osa MEKA TV:n toimintaa, joka on erityisryhmien elokuva- ja mediatoimintaa edistävä organisaatio. Taidetestaamo tarjoaa mahdollisuuden tutkia ja kehittää taidetta sekä luoda uusia ideoita ja projekteja.
Mistelin Taidetestaamo on ollut toiminnassa vuodesta 2020 lähtien. Se on järjestänyt tapaamisia keskiviikkoisin kello 11:15–12.45, yhteensä 6 tuntia keväällä sekä syksyllä, ja ohjaajina ovat toimineet Tuula Kallas ja Ari Impola.
Taidetestaamo on osa laajempaa “Taiteesta Työtä” -hanketta, joka pyrkii edistämään erityisryhmien osallisuutta ja näkyvyyttä taiteen ja median alalla.
Itse asiassa BING teki meille runonkin, joka on sen verran hauska, että sekin kannattaa tässä mainita.
Taidetestaamo, paikka jossa taide kohtaa työn,
Luovuus ja innovaatio, ne yhdessä lyövät lyön.
Taiteilijat ja yrittäjät, he kaikki tulevat tänne,
Luomaan uutta, näkemään unta, tekemään sen minkä ennen vain uneksivat.
Taidetestaamo, se on kuin taiteen keidas,
Paikka, jossa ideat saavat siivet, ja unelmat pääsevät vapaaksi.
Se on paikka, jossa taide ei ole vain koriste,
Vaan työkalu, jolla luodaan uutta, parempaa maailmaa.
Alunperin Taidetestaamoa suunniteltiin 2019 ja sen ensimmäinen kokeilupaikka piti olla Taidetiistai kauppakeskus Puuvillassa Rakkaudella porilaisille hankerahalla, mutta emme saaneet ammattilaisia innostumaan asiasta.
2020 järjestettiin sitten pienimuotoisempi Taidetestaamo Mistelin päivätoimintakeskuksessa. Yhteistyössä Taiken ja Porin seudun kansalaisopiston kanssa järkestettiin ensimmäinen Taidetestaamo kokeilu Arin ja Tuula Kallaksen vetämänä.
Tämä hienosti alkanut kokeilu tuotti kuvataidetta, valokuvamaalausta, lyhytelokuvaa, teatteri-ilmaisua ja vähän kaikkea muutakin. Mukana oli myös Osallisuus teatterin porukkaa innostajina ja vertaisohjaajina.
Yhteisistä ideoista synty yhteistä tuotosta
Korona sitten rokotti syksyllä toimintaa, mutta saatiin kuitenkin pienellä ryhmällä homma toimimaan syksylläkin. Tällä kertaa vain Ari ja Tiia oli vetämässä Tuula Kallaksen kanssa ryhmiä, sillä koronarajoitukset rajoittivat teatterilaiset pois. Tarjolla taas kuvataidetta, valokuvausta, sanataidetta, itseilmaisua. Taiken tuki hiipui, mutta hommaa jatkettiin Porin seudun kansalaisopiston kurssina ja Taiteesta työtä -hankkeesta saatiin testaamon töitä tuotettua näkyville YouTubeen.
Homma toimi kesäällä 3 kertaa 2 tuntia ja syksyllä toinen mokoma. Ari ja Tiia toivat erilaisia taidemuotoja kokeiltavat valokuvan ja elokuvan maailmasta, tehtiin animaatiota, kuvattiin syksyn värejä, tehtiin runoja ja vuosina 2022-2023 tehtiin myös musiikkia, peräti 4 laulua saatiin tehtyä ryhmien kanssa. Koronarajoitteiden höllennettyä avustajina toimi taas Osallisuus teatteri ja teatterin musiikiryhmä HPNN ja Kuuluvammaksi.
Varsinkin Taidetestaamossa yhdessä tehty ja Tiian kokoaman Jokainen päivä on ystävänpäivä -laulu on hitti, jota muun muassa Osallisuus teatteri ja Kuuluvammaksi esittää melkein joka keikalla.
Tässäpä tuo musiikkivideo ystävyydestä.
Toimintamalli on hyvä ja toimiva, lyhyen ajan sisällä osallistujat saavat kokeilla erilaisia taidemuotoja itse tekemällä, jos vaikka täältä löytyisi oma taidemuoto. Kuvataide kiinnosti ja myös musiikin tekeminen.
Taidetestaamoa on kokeiltu muualla vain Tukiliiton Näkyvämmäksi koulutuksessa Kauhajoella. Vaikka testaamot ovat pienimuotoisia ja lyhytkestoisia, ne vaativat ammattiosaamista ja resursseja, joita meillä ei ole ollut tämän enempää. Vertaisohjaajia on, mutta vain yhden ammattimaisesti toimiva ohjaaja ei riitä.
Näkyvämmäksi Kauhajoella taidetestaamossa oli yli 30 osallistujaa, yksi ohjaaja sekä 3 vertaisohjaajaa. Hyvin toimi homma kaikesta haasteellisuudesta huolimatta.
Mistelin taidetestaamo tuli monimuotoisena eri taiteenlajien kohtaamispaikkana tiensä päähän Taiteesta työtä -hankkeen päätyttyä ja onkin itse asiassa ainoa ryhmä, joka ei hae jatkoa seuraavalle hankekaudelle. Kuvataide jatkaa, mutta muut taiteenlajit ei. Taidetestaamo ideaa toki tullaan kehittämään edelle, jos rahoittajat näin suovat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti