torstai 21. joulukuuta 2023

21. TT joulukalenteri - Taiteesta työtä työparimalli

Taiteesta työtä -hanketta on vedetty erilaisilla työparimalleilla, joissa toiminnan keskeisiä asioita kehittää ammattimainen ohjaaja sekä erityistä tukea tarvitseva kokemusasiantuntija. Ohjaaja Arilla on 2010 lähtien ollut aina joku tällainen työpari kehittämässä hankkeita ja pohtimassa asioiden mielekkyyttä.

1990 luvulla toimintaa kehittämässä oli mukana lähinnä sosiaalialan opiskelijoita ja harjoittelijoita Ari työparina. 2000 kymmenluvulla harjoittelijoina oli lähinnä media-alan opiskelijoita ja harjoittelijoita. 2010 luvulla opiskelija harjoittelijat katosivat johonkin ja hommaa kehitettiin sitten nykyiseen malliin, jossa Ari työparina on ollut aina joku erityistä tukea tarvitseva aktivisti.  

Tiia ja Jaana työparimallia kehittämässä ja eteenpäin viemässä 

Taiteesta työtä hankkeella on ollut kolme työharjoittelija-kokemusasiantuntijaa. Jaana Nordlund on toiminut Ari työparina aika ajoin 2008 lähtien sekä myös Taiteesta työtä hankekauden aikana edelleen 1-2 päivänä viikossa tarpeiden mukaan. Syksyllä 2019 koronakevääseen 2020 Arin työparina toimi Elina Lähteenmäki. Korona-ajoista eteenpäin Arin työparina on toiminut Tiia Takala. Yksi luottohenkilöistä on ollut myös Eija Railo, jonka työpanos Taiteesta työtä hankkeessa on ollut merkittävä. Työparimallia ja mentorioppimista käytetään myös muiden ryhmien aktivistien kouluttamisessa ja käytännön toiminnoissa.

Mitä tarkoittaa työparimalli? Kysytäänpäs ensin Bingiltä.

Työparimalli on malli, jossa kaksi henkilöä, usein erilaisilla taustoilla tai osaamisalueilla, työskentelevät yhdessä tasavertaisesti. Malli on kehitetty erityisesti rikostaustaisten asiakkaiden kanssa työskentelyyn. Työparissa toimii koulutettu kokemusasiantuntija ja sosiaalialan ammattilainen, jotka hyödyntävät molempien vahvuuksia ja osaamista. Tämä malli on osoittautunut tehokkaaksi rikoskierteestä irtaantumisen tukemisessa.

Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 21.12.2023 

Ei ihan osunut, ellei sitten vammaisuus tai erityistä tukea tarvitseva ole rikostaustainen. Vammaisia ja erityistä tukea tarvitsevia kohdellaan usein aika rikollisesti, mutta tuskin Bing ihan tätä tarkoitti. Koitetaanpas uudestaan.

"Taiteesta työtä - työparimalli" viittaa luultavasti malliin, jossa taiteilija ja toinen henkilö, kuten sosiaalialan ammattilainen, työskentelevät yhdessä tasavertaisesti. Tämä malli on erityisen tehokas, kun taiteilija käyttää taitojaan ja luovuuttaan työssään, ja toinen henkilö tuo mukaan oman asiantuntemuksensa, esimerkiksi sosiaalialalta, jossa taiteilijat ja muut ammattilaiset voivat työskennellä yhdessä luodakseen uusia, innovatiivisia projekteja.

Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 21.12.2023

Eipä ihan osunut tuokaan, mutta läheltä liippasi. Katsotaanpa mitä Bing tietää Arin ja Tiian työparimallista.

Arin ja Tiia työparimallia esillä noin 20-30 tapahtumassa ja koulutuksissa vuosittain

 

Ari Impola ja Tiia Takala ovat työpari, jotka ovat tehneet yhteistyötä erilaisissa projekteissa. He ovat olleet mukana esimerkiksi Tukiliiton projekteissa. 

Tiia Takala on kirjoittanut koronapäiväkirjaa keväällä 2020, jossa hän kertoo kokemuksiaan tuolta ajalta päiväkirjamerkintöjen ja ottamiensa valokuvien kautta. Ari Impola on ollut mukana kuvauksissa.

Lisäksi he ovat olleet mukana "Pyörähdys ja katse kameraan" -projektissa, jossa he ovat toimineet kuvausryhmänä. He ovat myös olleet mukana "Näkyvämmäksi" -koulutuksessa, jossa Ari Impola on toiminut taidepainotteisen erityistyön ohjaajana ja Tiia Takala on ollut mukana kokemusasiantuntijana³.

Heidän työparimallinsa perustuu yhteistyöhön ja molempien osaamisen hyödyntämiseen erilaisissa projekteissa. Heidän työnsä on esimerkki siitä, kuinka erilaiset osaamisalueet voivat täydentää toisiaan ja tuottaa arvokasta työtä.

Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 21.12.2023


Mitä muuta tietää tekoälykaverimme BING Arin ja Tiia työparimallista?   

Ari Impola ja Tiia Takala ovat tehneet yhteistyötä useissa projekteissa. He ovat osa MEKA TV:n tiimiä, joka tekee taidetta ja tuottaa elokuvia monenlaisten ihmisten kanssa. He toimivat yhdessä erilaisissa taiteellisissa ja mediapainotteisissa projekteissa. He ovat esimerkiksi kuvanneet ja ohjanneet muotinäytöksiä, yhteisöelokuvia ja musiikkivideoita. He ovat myös kouluttaneet ja ohjanneet muita ihmisiä mediataidoissa ja osallisuudessa. 

Yksi merkittävä yhteistyöprojekti on ollut Koronapäiväkirja, jonka Tiia Takala aloitti kirjoittamaan keväällä 2020, kun hänen avotyönsä asumisyksikössä loppuivat väliaikaisesti, työkeskus suljettiin ja harrastuksetkin jäivät tauolle. Ari Impola on ollut mukana projektissa taustatukea.

Lisäksi he ovat järjestäneet verkkotyöpajoja nuorille ja aikuisille, joissa osallistujat voivat tehdä sanataidetta. Työpajat toteutetaan verkossa Teams-sovelluksessa, ja ne ovat toiminnallisia, selkokielisiä ja soveltuvat hyvin ryhmille. 

Heidän työparimallinsa perustuu luottamukseen, yhteistyöhön, joustavuuteen ja monipuolisuuteen. He osaavat jakaa vastuut ja roolit tilanteen mukaan, ja heillä on hyvä työnjako ja kommunikaatio. He myös tukevat ja kannustavat toisiaan sekä oppivat toisiltaan uusia taitoja. Heidän työparimallinsa on tehokas ja luova, ja se näkyy heidän tuottamissaan laadukkaissa ja mielenkiintoisissa teoksissa. 

He ovat pystyneet vastaamaan kahdestaan koko kuvausryhmän rooleista. Heidän työnsä on auttanut tuomaan esille erilaisia näkökulmia ja kokemuksia, ja heidän panoksensa on ollut merkittävä näiden projektien onnistumisessa.

Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 21.12.2023 

Mitä kertoo Bing Arin toisesta työparista Jaana Nordlundista?

Jaana ollut monessa koulutusprojektissa mukana


Ari Impola ja Jaana Nordlund työskentelevät yhdessä useissa projekteissa, jotka liittyvät vammaisuuden ja asenteiden parantamiseen. Heidän työnsä keskittyy erityisesti keskustelujen aloittamiseen ja tietoisuuden lisäämiseen vammaisuudesta.

Jaana Nordlund on Me Itse ry:n puheenjohtaja ja hän on usein nostanut esille työelämän epäkohtia, kuten työosuusrahan pienuutta. Hän on myös mukana Näkyvämmäksi-hankkeessa, jossa hän on tavannut päättäjiä ja keskustellut heidän kanssaan työelämän epäkohdista. Heidän yhteistyönsä on auttanut tuomaan esille vammaisuuteen liittyviä kysymyksiä ja parantamaan asenteita vammaisuutta kohtaan.

Yhdessä he pyrkivät parantamaan asenteita vammaisuutta kohtaan ja edistämään vammaisten ihmisten oikeuksia ja mahdollisuuksia. Heidän työnsä on tärkeää ja merkityksellistä, ja heidän yhteistyönsä on auttanut tuomaan näitä kysymyksiä esille ja herättämään keskustelua.

Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 21.12.2023 

Katsotaanpa nyt lyhyesti, mitä Arin ja Tiian työparimalli on tuonut Taiteesta työtä hankkeeseen. Jaanastakin saisi kokonaisen toisen romaanin aikaan, jos näitä alkaisi tosissaan purkaa.

2019 oli toinen Osallisuus teatterin toimintavuosi ja Tiian osaaminen nousi laulujen tekstejä tehdessä, hänen kirjoittamistaan runoista, näytelmien käsikirjoittamisista ja sitoutumista teatterin kehittämiseen. Hänestä tuli teatterin yhteisövastaava ja on yleensä esitellyt teatteri toimintaa koulutuksissa ja tapahtumissa. 2019 mm. Tampereella Tukiliiton Kulttuuria kaikille tilaisuudessa.

2020 Tiia kirjoitteli torstai iltapäivisin SEKKissä omia runojaan ja osallistui vähän kaikkeen muuhunkin teatteriin liittyvään toimintaan. 

13.3. korona pysäytti maailman ja Tiia oli ainoa, kenen kanssa Ari pystyi työskentelemään lähietäisyydellä vapaaehtoistyöläisenä kerran viikossa, kun  silloinen työpaikka meni koronan vuoksi alta pois. 

Tukiliiton Koronapäiväkirjassa kerrotaan tuosta ajasta hienosti

1.6. tehtiin työ- ja harjoittelusopimus kahdeksi päiväksi viikossa SEKKissä Taiteesta työtä hankkeen tiimoilta. Ari sai Suomen kulttuurirahaston Satakunnan rahastolta apurahan, jolloin myös Tiialle voitiin järjestää SEKKissä oikeaa työtä.

2021 tehtiin yhteistyötä Tukiliiton kanssa Tukiliiton 60 vuotisjuhlavuoden merkeissä, tehtiin lyhytelokuvia, järjestettiin kiertue ja vähän kaikkea muutakin. Tiia kirjoitti kuukausilauluja joka kuukausi, jotka sitten Ari sävelsi. Ari ja Tiian työparimalli onkin tuottanut sitten kaiken kaikkiaan 63 yhteisölaulua tähän päivään mennessä.

2022 tärkein homma oli Näkyvämmäksi -koulutuskiertue Jaanan ja vähän Eijankin kanssa. Hieno homma oli myös saada Tiian kuukausilaulut 12 musiikkivideon sarjaksi.



Tässä vielä päätteeksi vinkki Tiian elokuvaan Minä tekijänä, joka kertoo aika tyhjentävästi, mistä on kyse.


Vuoden 2023 työparimallin tuloksista kerromme huomisessa joulukalenteriluukussa. Yksi yhteisistä tuloksista onkin juuri tämän joulukalenterin kokoaminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti