torstai 14. joulukuuta 2023

14. TT joulukalenteri - Satakunnan meikäläiset, Tukiliitto ja Me Itse

Taiteesta työtä -joulukalenterissa 14. avaamme vähän Satakunnan meikäläisten, Tukiliiton ja Me Itsen sekä vähän Kehitysvammaisten Palvesäätiönkin yhteistyökuvioita. 

Tukiliiton vuosikokouksessa 2019 kuvaamassa ja esiintymässä

Taiteesta työtä toiminnan ydin tulee MEKA TV 1992 alkaneesta toiminnasta, joka viime vuosituhannella totteli KeViKe nimikettä. KeViKe/MEKA TV on vapaamuotoinen yhteistyöverkosto, jolla ei ole edes omaa pankkitiliä, vaan toimintaa ollaan kehitetty mitä erilaisempien hankkeiden ja yhteistyökuvioiden myötä. Avataanpas nyt vähän näitä Tukiliiton kanssa kehitettyjä Taiteesta työtä -toimintatapoja.

Miten yhteistyötä tulkitsee tekoälykaverimme BING?

Satakunnan meikäläiset, Tukiliitto ja Me Itse ry toimivat yhteistyössä järjestäen erilaisia tapahtumia, koulutuksia, webinaareja ja raportteja aiheesta. He myös tukevat toisiaan taustatuella ja tilaustöillä.

Yhteisinä tavoitteina ovat edistää kehitysvammaisten ja muita erityistä tukea tarvitsevien ihmisten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Toiminnalla osallistujat saavat arvostusta, tukea ja mahdollisuuksia omiin haasteisiinsa ja toiveisiinsa. Yhteisinä tavoitteina on myös vaikuttaa siihen, miten vammaisuus ja yhdenvertaisuus käsittellään Suomessa. Kaikella toiminnan pyritään edistämään osallistujien itsemääräämisoikeutta, itsemääräämisoikeutta sekä positiivista erityiskohtelua.


Tukiliiton kanssa yhteistyö on alkanut 1993 erilaisten hankkeiden ja tiedottamisten kanssa. KeViKe oli mukana perustamassa Me Itse ry:tä 1999. Mainitsemisen arvoista on myös Tähdenlentoja elokuvatapahtuma, jota oltiin perustamassa 1999. Tällä vuosituhannella ollaan tehty paljon Maliken ja vähän muidenkin hankkeiden parissa. 

MEKA TV putosi Me Itsen kehittelystä pois vuosituhannen alusta tuen puuttumisen vuoksi, mutta 2008 lähtien ollaan oltu paikallisryhmien kanssa mukana kuvioissa sekä 2013 lähtien alueellisesti Satakunnan meikäläisten kanssa. Satakunnan meikäläisten ensimmäisen 5 vuotiskauden 2014-2018 jälkeen kehitettiin nyt päättyvä Taiteesta työtä 2019-2023 tavoitehankekausi. Monta mukavaa mutkaa ja matkaa on tullut koettua ajan kuluessa ja katsotaanpas nyt millaisia kuvioita Taiteesta työtä hankkeen kanssa ollaan kehitetty yhdessä.

2019 Me Itsen teemana oli Oikeus hyvään palveluun (YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimuksen osa-alue). Keskeinen asia oli myös Me Itsen 20 vuotis juhlavuosi, johon liittyen tehtiin lähes 20 lyhytelokuvaa juhlavuodesta. Syksyllä Satakunnan meikäläisten aktivistit osallistuivat Rovaniemen Me Itse päiville, joka onkin sitten viimeinen kerta, kun me kaikki päästiin yhdessä Satakunnan ulkopuolelle tällä porukassa. Näin siis 1 vuosi eKr (ennen Koronaa). Yhteistyö näytti kaikin puolin hyvältä 2019 ja suunitelmia riitti koko tulevan 5 vuotiskauden ajaksi.


Ei ihan yhden asian kanssa liikkeelle kannata lähteä

2020 teemana oli Irti köyhyydestä. Työstä palkkaa. (YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimuksen osa-alue). Korona sitten sotki lähes meidän kaikki hienot suunnitelmat ja tavoitteet, mutta saatiin sentään jotain aikaan, vaikka peruutuslista oli onnettoman suuri. Vuoden pääseminaarikin jouduttiin perumaan päivää ennen H-hetkeä. Kerrankin olisi ollut riittävästi taloudellista tukea järjestää seminaari, mutta koronaperkele esti sen ja monta muutakin asiaa.

2020 vuonna huominen peruttiin

2021 teemana oli Oikeus elää ilman kiusaamista. Kohtaa mut! Ikävä kyllä STEA kohtasi meidän sillä tavalla, että aiheutti melkoista kiusantekoa leikkaamalla puolet Me Itse tuista pois ja uhkaamalla lopettaa tuki kokonaan 2023 vuoden jälkeen. Käytännössa se merkitsi Me Itse elokuvatuotannon loppua, eikä enää päästy Me Itse toimintojen kanssa Satakunnan ulkopuolelle. Vuoden aikana osallistuttiin monellakin tapaa sitten Tukiliiton 60 vuotisjuhlavuoteen, tehtiin elokuvia, kuvattiin Tarina kilpailun tarinoita elokuviksi, vedettiin elokuvakurssia Keuruulla, kuvattiin Kohtaa mut -elokuvia Ylöjärvellä, Kangasalassa, Sastamalassa, Hämeenlinnassa ja Halsualla.


29 vuoden toimintaa ei edes korona pysäyttänyt


Syksyllä koronatilanne taas sotki kaiken, mutta satakuntalaiset toteuttivat kaikista vastoinkäymisistä huolimatta 8 keikan KIITOS Tukiliitto 60 vuotta -kiertueen.


Kiitos taas Tukiliitolle sekä myös Kehitysvammaisten Palvelusäätiölle tuesta

2022 yritettiin laittaa asenteita kuntoon teemalla Asenteet kuntoon vammaisuutta kohtaan. Sun asenne – mun elämä. Satakuntalaiset hääräsivät taa elokuvia tuottaen ja Osallisuus teatterin musiikkiryhmä teki Asenne musikaalin Me Itse päiville Tampereelle.

Isoin ja näyttävin urakka oli Tukiliiton tilaama Näkyvämmäksi koulutuskietue, jossa meikäläisten tiimi Huikeat eli Eija, Jaana, Tiia ja Ari kiersivät pitkin Suomea kouluttamassa omilla koulutusmalleillaan 7 eri koulutuksen verran.


Vielä 2022 vuonna näytti siltä, että Yhdessä Me selvitään

2023 vuonna tilaustyöt romahtivat 80%, palkkatyöt 90% ja toimintatuet 25%. Yhteistyö oli melko pientä tuen vähäisyyden vuoksi, mutta kaksi lyhytelokuvaa sentään saatiin tuotettua yhteistyössä, toinen ihan palkattuna, mutta toinen pelkällä pyhällä hengellä.

Muutosten aika, mutta miten siitä selvitään?

Tilaustöiden ja palkkatöiden romahtaminen sekä toimintatukien epävarmuus kalvaa ja vuonna 2023 sen sijaan, että olisimme saaneet taiteesta töitä vuodeksi 2024 , joudumme nyt odottelemaan telakalla, mitä tulee tapahtumaan, saadaanko mistään enää riittävää tukea toimintaa tulevaisuudessa ja saako koko homman ohjaaja enää palkkatöitä ollenkaan ja mistään. Elämme muutosten aikaa, eikä ole mitään varmuutta tällä hetkellä, mihin se meitä vie.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti