sunnuntai 10. joulukuuta 2023

10. TT joulukalenteri - Taiteesta työtä vuosi 2020

Tänään Taiteesta työtä -joulukalenteriraportissa niputetaan tiivistelmänä vuosi 2020. Edellinen vuosi 2019 meni vauhdikkaasti, mutta sitten vuoden vaihteessa vauhti hiipui ja 13.3. mentiin vauhdilla päin seiniä.

Melkein koko vuosi 2020 peruttiin

Mitä kertoo tekoäly kaverimme BING meidän vuodesta?

Taiteesta työtä -hankkeen 5-vuotissuunnitelma eteni hitaasti vuonna 2020. Alkuvuodesta 2020 he eivät löytäneet riittävää tukiverkostoa, ja koronapandemia aiheutti lisähaasteita. Kevätkauden 2020 toiminta kansalaisopistoissa alkoi 16.1.2020. Tammi-helmikuun puolessa välissä ratkesi, että 5-vuotista “Taiteesta työtä” -hanketta voidaan jatkaa.

Hankkeen 5. vuosi käynnistyi 1.3.20231. Vuonna 2020 hankkeen toiminta oli osa-aikaista koronapandemian takia maaliskuusta syyskuun loppuun ja 7.-31.12.2020 oli vielä noin 60 työtuntia laittaa vuosi nippuun.

Hankkeen päätavoitteena on nostaa satakuntalainen erityisosaaminen samalle valtakunnalliselle tasolle kuin muutkin erityistaiteen kärkihankkeet Suomessa.

MEKA TV, Satakunnan meikäläisten ja Taiteesta työtä vuodet menevät kutakuinkin 4 vuosineljänneksen mukaan. Alkuvuosi kärvistellään, saadaan hommaan vielä tukea, sitten työskennellään opistoryhmien kanssa. 2. vuosineljänneksellä opistoryhmät lähtevät kesälomille ja toukotyöt alkavat ja ainakin tähän saakka homma keväisin on saanut jonkin sortin tukea, että saadaan loppuvuodeksi jonkin sortin sato. Kesälomakauden jälkeen aloitetaan 3. vuosineljännes ja elonkorjuu. Sitten työstetään syyskyntöjä taas enimmäkseen opistoryhmien kanssa. Joulukuun ensimmäisenä viikkona vietetään kehitysvammaisten  ihmisten oikeuksien viikkoa ja tänne ollaan laitettu paukkuja jo 16 vuotena peräkkäin.

Täälläpäs vielä 2020 neljännesvuosirapsat, mitäpä näitä nyt sen kummemmin kertaamaan tässä vaiheessa elämää.

Alkuvuosi oli hankalaa, mutta sitten saatiin ensin Rakkaudella porilaisille hankerahaa ja Taikekin sitten tuki meidän Taiteesta työtä -5 vuotissuunnitelman toista vuotta.

12 askelta esteettömyyteen -hanke pääsi alkuun helmikuussa

Sitten juuri kun oltiin saamassa hommaa vihdoin käytiin, maailma pysähtyi 13.3.

- Näin sujui ensimäinen vuosineljännes


Huominen ja tämänkin päivä peruttiin koronaperkeleen vuoksi

Toisena vuosineljänneksenä erityisryhmistä tuli eristysryhmiä. 120 ihmisen verkostosta tuli käytännössä 2 ihmisen verkosto, vain Ari ja Tiia uskalsivat työskennellä 1 päivänä viikossa ja etänä melkein joka päivä. Etäyhteyksiä opeteltiin ja saimme peräti 1000 euron koronatuen kaiken kaikkiaan, jonka tuella kehitettiin sitten etäyhteydet ja Tiistaitiimi ohjausryhmä. Vähitelleen maailma taas alkoi aueta, toukokuussa saatiin myös Suomen kulttuurirahaston Satakunnan rahastolta apurahaa 1100 satakuntalaista elokuvaa hankkeelle ja Tiialle avautui myös tämän kautta virallisesti harjoittelupaikka SEKKissä 2 päivänä viikossa. 

- Näin meni toinen vuosineljännes

Hommaa jatkettiin heinäkuun puolelle, kun saatiin se vihdoin käyntiin. Päästiin teatterileirille, Merikarvian elokuvaleirille ja nähtiin taas ihmisiä sekä järjestettiin Rakkaudella porilaisille tapahtumia.

Teatterileirillä järjestettiin myös Happy Hours metsäkeikka

Suuria pettymyksiä oli tietysti Blue Sea Film Festivaalien peruuntuminen, sinne olisi ollut tarjolla kymmenkunta maailman ensi-iltaa, mutta kun ne peruuntuivat, meni myös motivaatio tehdä näitä elokuvia valmiiksi asti ajallaan. Monenlaista puuhaa pystyttiin koronan varjoissa järjestämään.

- Näin meni kolmas vuosineljännes

Syyskuussa oli taas kaikki kansalaisopistoryhmät käynnissä Eurajokea lukuunottamatta. Harjavallan Huimaveikot tosin joutui evakkoon Kiukaisiin ja Tekunkorven elokuva- ja muistelupiiri siirtyi turvallisuus syistä Otsolan tiloista Tekunkorven kerhohuoneeseen.

HPNN musiikkiryhmä teki myös omaa vaikuttamistyötä näkyvästi.

Soitellen sotaan


Blue Sea Film Festivaali korona perui, mutta päästiin sentään yhdelle festivaalille mukaan.

Erityisryhmien elokuva-aarrearkku aukesi sittenkin

Marraskuu harjoiteltiin taas tiiviisti Taiteen rajamailla -seminaaria varten sekä Osallisuus teatterin Kohti uutta epänormaalia näytelmää, mutta sitten päivää ennen ensi-iltaa tuli seuraava koronaperkeleen aiheuttama eristys ja kaikki 8 kuukauden aikana harjoitellut sekä järjestetyt tapahtumat jouduttiin perumaan. Tilanne oli kerta kaikkiaan hassu, kerrankin meillä olisi ollut varaa järjestää tapahtumia kunnon tuella, mutta koronaperkele ei antanut meidän järjestää mitään.

- Niin että tällainen neljäs vuosineljännes

Vuosi oli kaikesta karmeudestaan huolimatta jonkin sortin torjuntavoitto. Saatiin sentään jotain aikaan Taiteesta työtä hankkeen puitteissa mm.

Tiistaisin oli tarjolla monenlaista taidetta


  • 57 lyhytelokuvaa
  • Toiminnoista noin 10000 valokuvaa
  • 1 musiikkivideo ja 12 uutta laulua
  • 9 Rakkaudella porilaisille tapahtumaa pystyttiin järjestämään, joista tosin 5 oli suoratoisto livelähetyksiä
  • 1 näytelmä ja toinen lyhytnäytelmä
  • 82 blogia toiminnoista
  • 20 kurssia
  • 5 leiriä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti