perjantai 15. joulukuuta 2023

15. TT joulukalenteri - 2021 Taiteesta työtä toimintavuosi

Taiteesta työtä -joulukalenterissa 15. muistellaan, miten sujui 5 vuotissuunnitelman 3. vuosi 2021 ja 1 jKr. 


Vuonna 1 jKr - vuosi jälkeen Koronan mietittiin elämän riittävyyttä.

Vuosi alkoi kohtuullisen surkeasti, töitä oli paljon, mutta palkanmaksajia ei. Päästiin kuitenkin liikkeelle Suomen kulttuurirahaston Satakunnan rahaston turvin tekemään 1100 satakuntalaista elokuvaa hanketta eteenpäin 10 tuntia viikossa huhtikuun loppuun saakka. Siitä eteenpäin sitten mentiinkin Taiken tuella puolipäiväisenä syyskuun loppuun sekä vielä joulukuun raportteja tehdessä. Tiialla oli kaksi työpäivää Arin työparina SEKKissä ja Arilla muutama hassu tilaustyö, jottei ihan työttömäksi tarvinnut heittäytyä. 15.1. myös Jaana astui takaisin remmiin mukaan. Joulukuun koronasulun jälkeen saatiin taas vihdoin kansalaisopistoryhmät liikkeelle. Edellisen vuoden Rakkaudella porilaisilla -hankerahasta voitiin järjestää muutama tapahtuma vielä 2021 vuoden aikana, kun koronavuonna ei tapahtumia voitu järjestää.

Alkuvuonna koitettiin saada rahoitusta Luova Satakunta -mesenaatti hankkeen myötä, mutta epäonnistuttiin tässä surkeasti, löysimme vain yhden tukijan, joka halusi tukea toimintaamme 10 eurolla, joten ei sillä pitkälle pötkitty.

Osallisuus teatterikin pääsi aloittamaan toimintansa, mutta koronarajoitusten vuoksi jouduimme jakamaan porukan kahtia, kun kaikki eivät voineet rajoitusten vuoksi olemaan samassa tilassa.

Helmikuussa saatiin sitten huojentava päätös, että Taiteesta työtä hanketta voitaisiin vielä jatkaa rahoituksen puolesta. Myös Tukiliitolta saatiin alueellistan toimintatukea sekä tilaustöitä Tukiliiton 60 vuotis juhlavuoden lyhytelokuvien tuottamiseen.

Sitten kun homma alkoi näyttää kohtuullisen mukavalta, Satakunnan meikäläisille tuli 4. koronasulku ja talvilomasta tulikin jo kesäloma samalla.

Kesäloma jouduttiin aloittamaan koronasulun vuoksi jo helmikuussa


Ari ja Tiia työskenteli ensin kahdestaan 1100 satakuntalaista elokuvaa hankkeen parissa maaliskuun ryhmien ollessa koronasulussa. Huhtikuusta tulikin sitten yllättäen täystyöllistetty, kiitos taas jälleen kerran Tukiliiton, kun vedettiin elokuvakurssia Keuruulla.


Toukokuussakin oltiin sitten täydessä vauhdissa Taiken tuella. Saatiin puolet vähemmän tukea, mitä oltaisiin tarvittu, mutta näillä mentiin, kun oli sitten saatu muitakin tukia toiminnalle. Menoallakassa oli paikkoja nimeltä Kankaanpää, Reposaari, Keuruu, Kangasala, Sastamala, Tampere, Ylöjärvi, Hämeenlinna, Halsua, Harjavalta, Kiukainen, Huittinen, Merikarvia ja Rauma.

Hyvä uutinen oli myös se, että SEKK sain kumppanuussopimuksen Porin kaupunkin kanssa ja siinä oli myös erityistaidetoiminnalla merkittävä osuus.

Toukokuussa tavattiin kaikki Satakunnan meikäläisten ryhmä kesätoiminnan suunnittelun merkeissä ja saatiin vedettyä joulukuussa peruuntunut Taiteen rajamailla -seminaari kunnialla läpi.

Joulukuun seminaari toukokuussa koronaperkeleen vuoksi

Koronan aiheuttamien siirtojen vuoksi työskenneltiin heinäkuun puoleen väliin ja sitten pidettiin vähän kesäpaussia.

Kesän elokuvia ei sitten päästykään esittämään Blue Sea Film Festivaaleille, joten aika monta elokuvaa jäi vaille arvoisiansa ensi-iltoja.

Syyskuussa järjestettiin ties monesko YK:n lukutaitopäivän tapahtuma. Me Itse vuosikokous oli vasta syyskuussa, jossa Jaana valittiin uudelle puheenjohtaja kaudelle. Sitten alkoikin taas kansalaisopistokausi.

Marraskuussa loppui Taiken tuki ja mentiin taas vapaaehtoisvoimin sekä opistojen kanssa.

Tapahtumia taas riitti, omia ja muiden, missä oltiin esillä. Alkuvuonna oli tanssiminen ja laulaminen kiellettyä, mutta kun näistä kielloista päästiin, vauhti oli aika hurjaa, vai mitä sanotte?

  • 5.10. Minulla on aina asiaa - puhevammaisten viikon sekä Tukiliiton KIITOS -tapahtuma Ojantien toimintakeskuksessa
  • 8.10. Yhtä monta kulttuuria Porin Puuvillassa, Osallisuus teatterilla puolen tunnin esitys
  • 11.10. Rauman kaupunginosien ja saariston muistitieto elokuvien ensi-ilta Posellissa  Tukiliiton KIITOS tapahtumana 
  • 13.10. Kohtaa mun roolit -Tukiliiton Aarne ja Aune hankkeen ensi-ilta ja elokuvailta Keuruulla
  • 15.10. Hyviksen 50 vuotisjuhla, Ari ja Tiia toi SEKKin, Me Itsen, Satakunnan ja Porin meikäläisten onnittelut terveiset
  • 20.10. Mistelin taidetestaamon KIITOS-tapahtuman 2 esitystä sekä Merikarvian elokuvailta
  • 1.11. Kankaanpään KIITOS tapahtuma
  • 10.11. Hormiston kyläelokuvan ensi-ilta Nakkilassa, osa Tukiliiton KIITOS kiertuetta
  • 17.11. Moro! Mekin ollaan mukana -tapahtuma Tampereen Laikussa, Osallisuus teatterilla puolen tunnin esitys 
  • 20.11. Tukiliiton KIITOS -tapahtuma Kiukaisissa, Ari, Tiia ja Eija
  • 24.11. Merikarvian KIITOS kiertueen 3. elokuvaesitys
  • 30.11. Riittävän hyvä elämä -musikaalin ensi-ilta Porissa Palmgren-salissa
  • 2.12. Tekunkorven KIITOS pikkujoulut
  • 3.12. Meillä on teille asiaa -kansainvälisen vammaisten päivän tapahuma Eurajoella, Eurajoen KIITOS tapahtuma
  • 4.12. Tukiliiton KIITOS -tapahtuma Huittisissa
  • 7.12. Riittävän hyvä elämä -seminaari ja Porin Tukiliiton KIITOS tapahtuma sekä musikaalin toinen näytös  
  • 10.12. SEKKin pikkujoulut - KIITOS SEKKin työntekijöille yhteistyöstä
  • 14.12. Osallisuus teatterin pikkujoulut ja Monituotteen KIITOS esitys


Niin että tällainen vuosi tällä kertaa tämä 2021, Taiteesta työtä 3. vuosi 1 jKr.

Kurkataanpas vielä, mitä tuumii tekoälykaverimme BING 2021 Taiteesta työtä toiminnasta MEKA TV toiminnan kautta.

MEKA TV on Satakunnan meikäläisten ja muiden erityisryhmien elokuvatoimijoiden kanssa toteuttanut Taiteesta työtä -5 vuotissuunnitelman, joka edistää ja vahvistaa paikallisesti, alueellisesti sekä valtakunnallisesti vammaisyhteisöiden kulttuuritoimintaa ja kulttuurin saavutettavuutta esittävän erityistaiteen, elokuva- ja teatteri-ilmaisun sekä sosiaalisen yhteisömedian avulla. Tarkoituksena on vahvistaa omaa erityisosaamista kaiken esittävän taiteen alueella.
Vuonna 2021 MEKA TV on osallistunut useisiin hankkeisiin, jotka ovat seuraavia:

- Taiteen rajamailla -elokuva- ja teatteriseminaari Porissa. Tämän seminaarin tavoitteena on tutkia osallisuuden ydintä erityistaide-, elokuva- ja teatteritoiminnan keinoin. Pääteemana oli pohtia yhdessä, miten erityistaidetoiminnasta ja erityisryhmien kulttuuritoiminnasta voisi tulla osallisille oikeaa työtä. Samalla pohdimme, miten selviämme yhdessä koronan runtelemasta erityistaidetoiminnan eristystiloista.
- Satakunnan meikäläiset: Tämän verkoston tavoitteena on tukea Satakunnan meikäläisten elokuvatoimintaa sekä heidän työhyvinvointiaan. Hankkeessa toimii myös Satakunnan meikäläisten ryhmät, jotka ovat aktiivisia osallistujia hankkeeseen.
- Osallisuus teatteri: Tämän ryhmän tavoitteena on tukea Satakunnan meikäläisten teatteritoimintaa sekä heidän työhyvinvointiaan. Hankkeessa toimii myös Osallisuus teatterin musiikkiryhmät, jotka ovat aktiivisia osallistujia hankkeeseen.
- 1100 satakuntaista yhteisöelokuvaa arkistoida: Tämän hankkeen tavoitteena on arkistoida Satakunnassa tehtyjen 1100 yhteisöelokuvaa, jotka ovat olleet merkittäviä satakuntalaiselle taiteelle ja kulttuurille. Hankkeessa toimii myös Tiia Takala, joka työskentelee Impolan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti