maanantai 4. joulukuuta 2023

5. TT joulukalenteri - Muutosten aika -seminaari

Tänään joulukuun 5. päivänä joulukalenteriluukku avataan MUUTOSTEN AIKA erityisryhmien elokuva- ja teatteriseminaarin myötä sekä myös Osallisuus teatterin maailman ensi-illan kanssa. Samalla vähän muistellaan Taiteesta työtä 5 vuotiskauden seminaareja.

Päivän suunnitelma

MUUTOSTEN aika oli järjestyksessään 16 erityisryhmien elokuvaseminaari, joka tosin on viime vuosina ollut myös elokuva- ja teatteriseminaari. Tämän vuoden seminaarista nyt ei tämän enempää, sen voi katsoa täältä.


Seminaarin lähetys katkesi jostain syystä kesken lähetyksen, mutta tästä toisesta osasta saa kiinni MUUTOSTEN AIKA näytelmä loppuosan.



Elokuvaseminaari on järjestetty kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien viikolla jo vuodesta 2008 lähtien. Paljon hienoja tarkeitä semiaareja on ollut, mutta katsotaanpas nyt, millaisia seminaareija Taiteesta työtä -hankevuosien aika ollaan saatu aikaan.

2019 Taiteesta työtä -hankkeen 1. vuosi päättyi näin komealla kattauksella.


Paikalla oli myös ylitarkastaja Kähkönen, joka arvioi seminaarin täyden 10 arvoiseksi.

Ylitarkastaja Kähkösen kommentti semaarin onnistumisesta

2020 hienon ja onnistuneet 2019 vuoden jälkeen tulikin sitten sarja maailmanlaajuisia pettymyksiä. Taiteen rajamailla seminaaria oltiin suunniteltu ja järjestelty 8 kuukautta Kohti uutta epänormaalia -näytelmää tehdessä.  

Tapahtuman koronaturvallisuus suunnitelmatkin oltiin tehty viimeisen päälle kaikkien mahdollisten ohjeistusten mukaan ja kaikki järjestelyt sisältöineen oli kunnossa. Korona sitten voitti meidät yhtä päivää ennen ensi-iltaa ja kaikki kehitysvammaisten teemaviikon Satakunnan tapahtumat sekä ryhmätoiminta jouduttiin peruuttamaan.


Seminaari pidettiin sitten etätapahtuma 2021 toukokuussa, mutta eihän se nyt niin hienoa ollut kuin esiintyä oikea yleisön edessä. Muutenkin TAITEESTA TYÖTÄ -seminaari päätettiin pitää, sillä kerrankin meillä olisi ollut rahaa riittävästi järjestää seminaari. 

Näytelmää ei siis esitetty kenraaliharjoitusta enempää yleisön edessä, mutta suivaantuneina siitä, että 8 kuukauden työmme oli mennyt hukkaan, teimme näytelmästä elokuvaversion.


2021 pohdittiin seminaarissa ja Osallisuus teatterin näytelmässä, mikä on Riittävän hyvä elämä. 

Tällä kertaa meillä oli ensin teatteri esityksen ensi-ilta Palmgren salissa ja toinen esitys Riittävän hyvä elämä seminaarissa 7.12.2021. Tällä kertaa näytelmämme oli musikaali.


2022 palasimme sitten takaisin kotipesälle Porin seudun kansalaisopistoon, jossa järjestettiin Yhdessä Me selvitään seminaari ja saman niminen Osallisuus teatterin 5. näytelmä, joka oli dokumenttinäytelmä KeViKe/MEKA TV 30 vuotisesta historiasta.


2023 MUUTOSTEN AIKA -seminaari oli myös Taiteesta työtä -5 vuotissuunnitelman päätösseminaari ja Osallisuus teatterin näytelmä oli samalla hankkeen loppuraportti teatterin näkökulmasta katsoen. Tämän vuoden näytelmä oli myös dokumenttiteatteri ja varsinaista ITE teatteria, sillä meillä ei ollut tänä vuonna laisinkaan varaa ilmaisutaidon ohjaajaan vaan teimme kaiken ihan ITE.

Tässä muuten vielä meidän kaikki seminaarit listattuna.

  1. Muutosten aika 2023
  2. Yhdessä ME selvitään 2022
  3. Riittävän hyvä elämä 2021
  4. Taiteen rajamailla 2020 siirretty 17.5.2021
  5. Taiteesta työtä 2019
  6. Osallisuuden ytimessa 2018
  7. YHDESSÄ 2017
  8. Yhdenvertaisena 2016
  9. Osallisuuden jäljillä 2015
  10. Jälkijunassa 2014
  11. Kansalaisuuden mekin ansaitsemme 2013
  12. Ihmisen oikea ikä 2012
  13. Oman elämän ääni 2011
  14. Myötätuulen viesti 2010
  15. Ihan hyvä päivä elokuvalle 2009
  16. Erityisryhmien elokuvaseminaari 2008
Vuoden 2024 seminaarista tulee Hyvä elämä sivistyneesti. Luultavasti Osallisuus teatterin 6. näytelmästä tulee saman niminen.

Sitä odotellessa kannattaa katsoa tämä vuoden seminaarin suoratoisto, joka on tämän joulukalenterisivun alussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti