sunnuntai 3. joulukuuta 2023

3. TT joulukalenteri - Rauman meikäläiset

Tänään joulukuun 3. päivänä avataan tietysti Taiteesta työtä joulukalenteriluukku numero 3. Tänään YK:n kansainvälisenä vammaistenpäivänä Satakunnan meikäläisillä on vapaapäivä, mutta kerrataanpas vähän mitä Rauman meikäläisille on 5 viimeisen vuoden aikana tapahtunut.

Kuuluvammaksi keikalla Isäinpäiväriehassa Raumalla 12.11.2023

Vuoden viimeisin kokoontuminen oli Isäinpäiväriehassa Raumalla.


Tämä oli samalla tällä erää viimeisin tapaaminen koko porukalla, tulevasta toiminnasta ei ole mitään varmaa tietoa. Muutama apurahan hakemus on vetämässä, mutta se ei ole taas ryhmän omissa käsissä, tuleeko toiminnalle jatkoa. Timo ja Elina tulevat vielä Poriin 5.12. Taiteesta työtä -ohjausryhmän palaveriin sekä kertomaan MUUTOSTEN AIKA seminaarissa, miten Rauman toiminnan kävi 2019-2023.

Mitä tietää Bing tekoäly toiminnasta?

Rauman meikäläiset on Rauman erityisryhmien elokuvaryhmä, joka etsii uusia tarinoita ja ihmisiä lyhytelokuviinsa. Heillä on myös Facebook-sivu, jossa he jakavat tietoa toiminnastaan. Lisäksi heillä on MEKA TV YouTube-kanava, jossa he keskustelevat osallisuudesta Raumalla.

Rauman Me Itse meikäläiset on osa valtakunnallista Me Itse ry -yhdistystä, joka on kehitysvammaisten oma yhdistys. Rauman ryhmä tunnetaan myös nimellä "Flika ja boja". Heidän toimintansa on ollut hiljaiseloa kahden koronavuoden ajan, mutta heidän elokuvaryhmänsä on ollut aktiivinen ja on tehnyt muistitietoelokuvia Vanhasta Raumasta ja Rauman saaristosta sekä Syväraumasta.

Miten meni raumalaisten Taiteesta työtä taival? Ryhmä oli yksi hankkeen peruspilareista Veikko Rantasen johdolla. Käännytäänpäs taas tekoäly Binkin puoleen, mitä se tietää Veikko Rantasesta. 

Veikko Rantanen on ollut mukana useissa elokuvaprojekteissa Raumalla ja muualla Satakunnassa. Hän on kuvannut kymmeniä lyhytelokuvia, ohjannut toisia elokuvantekoon ja ollut kuvaajana useissa SEKK/MEKA-TV kylä- ja yhteisöelokuvissa. Hän on myös toiminut apu- ja vertaisohjaajana sekä taltoinut erilaisia tilaisuuksia ja seminaareja. Veikko Rantanen on tuonut esimerkillään erityisryhmille uusia mahdollisuuksia kertoa heidän elämästään elokuvan keinoin.

Veikolle Kampela palkinto 2018

Rauman ryhmä on perustettu 1995, joten pitkät perinteet tälläkin toiminnalla on.

2019 oli haaveena, että saataisiin jatkaa 2018 hyvin alkanutta elokuvatoimintaa, mutta tukea ei saatu. Saatiin sentään SYVÄRAUMA elokuva valmiiksi Taiteesta työtä -hankkeen tuella sekä muutamia pikkujuttuja kuvattiin kiusaamisesta. Myötätuulen viesti vietiin Rauman kaupungintalon päättäjille. Kiitokseksi hyvästä yhteistyöstä saatiin nuorisotila Kuovi porukan käyttöön ja opintokeskus Siviksen pienellä tuella saatiin kolme kurssia aikaan. Blue Sea Film Festivaaleillahan tietysti oltiin mukana.

Rauman meikäläisten SYVÄRAUMA vihdoin ensi-illassa 2019

Ryhmä oli Satakunnan isoin, toiminnassa oli parhaimmillaan 24 jäsentä.

2020 alkuvuosi oli lupauksia täynnä. Ryhmä kokoontuo joka toinen viikko Kuovilla ja elokuva- ja vaikuttamistoimintaa kehitettiin Siviksen tuella. Rauman ryhmä on Satakunnan ryhmistä Kankaanpään lisäksi ainoa, joilla ei ole kansalaisopistoa taustatukena, joten toimintaa koitetaan repiä sitten mistä saadaan tukea.

Alkuvuonna jatkettiin kiusaamisteemalla tehtävää elokuvaa sekä suunniteltiin kesällä tehtäväksi Syvärauma II elokuvaa.

Maaliskuussa sitten korona pysäytti koko toiminnan. Pieni elokuvaryhmä toteutti Syvärauma II elokuvasarjan Kansan sivistysrahaston tuella, mutta muuten toiminta oli kokonaan jäissä. Blue Sea Film Festivaalit peruttiin ja kesällä kuvatut 7 lyhytelokuvaa jäivät ilman arvoistaan ensi-iltaa. Syksyllä oli tosin sitten täydelle salille ensi-ilta 4 elokuvalle.

Syvärauma elokuvien ensi-illat Posellissa katsottiin maskit naamalla

2021 oltiin koronasulussa koko vuosi, vain pieni elokuvaryhmä toimi ja saatiin Rauman meikäläisten toimintaa nippanappa pysymään pinnalla. Rauman Satakunnan isoin ryhmä ei päässyt kokoontumaan kertaakaan, mutta pieni elokuvaryhmä toimi. 

Ryhmä sai Alfred Kordelinin Rauman kaupunkirahastolta tukea elokuvasarjaa Rauman kaupunginosista ja Rauman saaristosta, josta sitten kuvattiinkin 12 lyhytelokuvaa. Ensi-illat Blue Sea Film Festivaaleilla peruuntuivat toista kertaa, mutta ensi-illat pidettiin taas Posellissa. Kaikkia elokuvia ei saatu valmiiksi 2021, loppujen ensi-illat olivat sitten mediataitoviikolla 2022 MEKA TV 30 vuotis juhlakiertueella Rauman kaupungintalolla.

2022 vuosi meni edelleen verkkaisesti koronamyllerrysten jälkeen, eikä toimintaa ollut paljoakaan, vaikka oli MEKA TV 30 vuotisjuhlavuosi, joista Rauman meikäläiset olivat olleen mukana sentään jo 28 vuotta silloin.

Kesällä kuvattiin Me Itse päiville asenne-elokuvaa. Kesälystiä vähän pidettiin, mutta muuten toimintaa ja tapaamisia oli harvakseltaan. Blue Sea Film Festivaaleille sentään päästiin osallistumaan kahden vuoden tauon jälkeen.

Kesällä ryhmälle tuli suru-uutinen, kun Janne Kivimäksi siirtyi autuaamille elokuvamaille. Janne oli ollut yksi ryhmän tukipilareita 28 vuotta. 

Syksyllä kuvattiin yksi muistitietoelokuva, vaikka rahoituksesta ei ollut hajuakaan. Sen ensi-ilta oli kehitysvammaisten teemaviikolla Kaunisjärven hyvinvointikeskuksessa, jossa näytimme myös muita tekemiämme muistitieto elokuvia ikäihmisille.

2023 päästiin taas Kuoville takaisin ja Rauman koronasuluista irti. Blue Sea Film Festivaaleilla esitettiin kokonainen muistitietoelokuvanäytös.

Uusia toimintamahdollisuuksia haettiin ja pohdittiin koko vuosi, mutta tässä asiassa epäonnistuttiin pahasti. Taiteesta työtä ohjausryhmässä oli Veikko ja Elina, jotka ovat olleet mukana suunnittelemassa myös seuraavaa HYVÄ ELÄMÄ hankekautta.

Haaveena oli, että oltaisiin saatu vihdoinkin elokuva Kiusaamisesta valmiiksi, mutta ei vain riittänyt tuki eikä paukut. Nyt odotetaan sitten jännityksellä, kuinka paljon Orpon hallitus kiusaa leikkauksillaan raumalaistenkin vapaata sivistys- ja ryhmätoimintaa, mitään tukea ei tällä hetkellä ole varmistunut tätä joulukuun 3. joulukalenteri luukkua suljettaessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti