perjantai 2. joulukuuta 2022

MEKA TV 30 vuotta Joulukalenteri 9/31 - Eurajoen meikäläiset

Perjantaina 2.12.2022
Joulukalenterin luukku 9/31 
Eurajoen meikäläiset

Tänään kokoontui Eurajoen Me Itse meikäläiset vuoden viimeiseen tapaamiseen, kokoukseen ja pikkujouluihin. Vuosi on ollut vaikea, mutta jonkinsortin tekohengityksen avulla Eurajoen toiminnan 29. toimintavuosi ehkä saadaan käyntiin. Samalla muistellaan, mitä tehtiin yhdessä vuonna 2000.

Eurajoen meikäläisten vuoden viimeinen tapaaminen, pikkujoulut ja kokous

Eurajoen meikäläiset

Eurajoen elokuvatoiminta sai alkunsa 1993, kun KeViKe tuli tekemään Eurajoen kunnasta kuntavideota. Talvella 1994 toimariin perustettiin oma elokuvaryhmä.

Tänä vuonna sattuikin sitten kehnosti ja menetettiin toimarista kokoontumispaikka ja kansalaisopiston kurssitoiminta samantien 28 toimintavuoden jälkeen. Samalla ryhmällä ollaan pidetty Me Itse toimintaa yllä ja sekin toiminta oli mennä samojen lapsivesien myötä, mutta Tähtitaivaan elokuvapiirin ja muiden pienien kepulikonstien avulla saadaan toimintaa jollakin tapaa toimintaa jatkumaan. Tähtäimenä on vuosi 2024, jolloin ryhmä täyttäisi 30 vuotta. Jatkoakin tietysti toivotaan, mutta näinä päivinä ainoa varmuus toiminnan jatkumisesta on epävarmuus.

Korona on runnonut Eurajoen toimintaa Satakunnassa kaikkein pahiten. Pitkät koronasulut ja sen aiheuttamien toimien jälkeen saatiin ryhmä vielä pelastettua syksyllä 2021, mutta ryhmä 16 osallistujasta saatiin hädin tuskin 5 enää mukaan. Syksyllä tänä vuonna oltaisiin saatu taas ryhmää enemmän kasaan, mutta sitten meni paikka alta ja opistokurssi jouduttiin perumaan. Sääli, sillä ryhmä menetti varovasti arvioiden noin 1500,- tuet ja ensi vuonna saattaa mennä loputkin, ellei tätä pers´aukista ryhmää saada enää toimimaan.

Tänään ainakin oli ryhmässä usko siihen, että täältä vielä noustaan.

Kokouksessa tehtiin toimintakertomus tälle vuodelle ja toimintasuunnitelmat 2023, jotka ovat seuraavanlaiset;

Toimintakertomus 2022

  • Tähtitaivaan elokuvakurssi toimi keväällä ja syksyllä, täällä tehty 2 elokuvaa, muutaman TikTok videon ja paljon muuta.

  • Kevään Toimari kurssi kevätkaudella katkaisi puolentoista vuoden koronasulun toiminnasta -Jaana ja Veikko avustivat

  • 1 kesätapaaminen, jossa tehtiin Me Itse päiville videopätkä

  • Puheenjohtaja Janne Satakunnan meikäläisten puheenjohtajaleirillä Merikarvialla

  • Syksyllä tilat alta pois

  • Yksi hätäkokous pidetty syksyllä, jossa tehty selviytymissuunnitelma


Toimintasuunnitelma 2023


  • Tähtitaivaan elokuvapiiri jatkuu sekä keväällä että syksyllä 4 kertaa kaudessa Otsolan kansalaisopiston kurssina

  • Me Itse ryhmälle elokuvan intensiivikurssi 4 * keväällä ja 4 * syksyllä Otsolan kansalaisopiston kurssina

  • Kesätoimintaa, jos Taikelta ja Tukiliitolta saadaan tähän tukea

  • 5 vuotissuunnitelmaa jatketaan ainakin huhtikuuhun 2024 - 

  • 2024 Eurajoen elokuvaryhmän 30 vuotisjuhlavuotta valmistellaan tekemällä ennen koronaa aloitettu oma historiikki valmiiksi

  • Oman yhdistyksen perustamista oman että alueellisen toiminnan tueksi sitten, kun Taiteesta työtä 5 vuotissuunnitelma loppuu

Kyllä täältä vielä yhdessä selvitään

Muistellaanpas sitten vielä 2000 vuotta. Eurajoen MEKA TV teki 7 ohjelmaa ja lyhäriä, jotka esitettiin Satakunnan paikallistelevisioissa sekä Tähdenlentoja elokuvajuhlilla. Eurajoen kunta muuten tuki tuolloin elokuvatoimintaa myös. Eurajoen kunta toimi muutenkin hyvänä esimerkkinä kuntayhteistyön toimivuudesta.  

Uusi vuosituhat - uusi toimintanimi MEKA TV

1.1.2000 kello 00:00 alkoi uusi lähtölaskenta, kun KeViKe nimi haudattiin. Kehitysvamma -sanasta luovuttiin ryhmien yhteisillä päätöksillä ja näin Kehitysvammaisten VideoKerhosta tuli kertarykäyksellä edellisen vuosituhannen historiaa ja osalliset olivat valmiita astumaan uudelle vuosituhannelle.

Oli menossa kolmevuotisen KeViKen kotiseutuprojektin 1998-2000 viimeinen vuosi, joten päätettiin polkaista Myötätuulen viesti vielä kerran teemalla Päivä kotikunnassa. Ihan kaikkia kuntia ei 2000 vuonna tuen ja työajan puutteen vuoksi kiertämään, mutta 2001 kierrettiin loput. Vaikka homma tuntui epätoivoiselta kivireen vetämiseltä välillä, se loi paaluja tuleville maaseudun kehittämishankkeille tulevina vuosina.

Teatteri Ravalli teki toista pitkää kesänäytelmää Miltä veli tuntuu ja MEKA TV oli täälläkin taustalla avustamassa.

Porin KarhuKanavalle alettiin tuottaa muun työn ohessa lähetyksiä viikottain keskiviikkoisin. 

MEKA TV siirtyi myös digitaalisen editoinnin aikaan.

Suunniteltiin myös mielenkiintoista sosiokulttuurista ympäristön tutkimushanketta, joka ei kyllä silloin saanut tuulta siipien alle, mutta tavallaan toimii tänäkin päivänä nuo silloiset suunnitelmat.

Lasten ja nuorten kanssa sekä myös muiden kohderyhmien tehtiin taas  kaikenlaisia erilaisia pikkuprojekteja ja esitettiin näitä sitten Satakunnan paikallistelevisioissa. 

Rahaa tuona vuonna oli helkkarin vähän ja tuloksia talouteen nähden tähtitieteellisen paljon. Tästä syystä varmaan vuoden raportointi onkin jäänyt vain tulosluetteloksi taas ajan puutteen vuoksi. 

Toimintaa pyöritetiin lähinnä Ravaninkodon asuntolasta käsin muun työn ohessa, mutta meillä oli harjoittelijana muuan Marko Moisander, joka teki pelkästään kulttuuritoimintaa liittyvää kehitystyötä, kun varsinaisella ohjaajalle ei löytynyt tukea palkkaamiseen. Paljon saatiin aikaan Markon työpanoksella.

Tuotantovauhtia kuvaa hyvin se, että 1992-1999 tuotettiin tasan 100 yhteisöelokuvaa ja paikallis TV ohjelmaa, mutta pelkästään vuonna 2000 julkaistiin 61 elävän kuvan tuotosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti