Maanantai 19.12.2022
Joulukalenterin luukku 26/31
Lyhytelokuvapäivä
Joulukalenterin luukku 26/31
Lyhytelokuvapäivä
Tänään SEKKissä vietetään pakkolomien ohessa maailman lyhytelokuvapäivää. KeViKe ja MEKA TV projektit ovat kolmen vuosikymmenen aikana tuottaneet noin 1400 julkaistua yhteisö - ja lyhytelokuvaa erilaisista laskentatavoista riippumatta. SEKK on varmaan tuottanut myös toisen mokoman lyhäreitä, joten puhua ehkä 3000 lyhäristä, mitä 3 vuosikymmenen aikana ollaan tuotettu yhdessä.
Lyhytelokuvapäivänä tänään
Lyhyestä elokuva kaunis - vai oliko se virsi - mutta joka tapauksessa tänään vietetään lyhytelokuvapäivää SEKKissä pikkujoulujen merkeissä ja pakkolomien ohessa. Tiialla ja Arilla ei ole pakkolomaa, joten eiköhän tänäänkin sitten pari lyhytelokuvaa synny.
Mitä on lyhytelokuva? Wikipediasta löytyy tämä määritelmä;
Lyhytelokuvaksi luokitellaan elokuva, jonka pituus on alle sovitun rajan. Esimerkiksi Yhdysvaltain elokuva-akatemia määrittelee lyhytelokuvien ylärajaksi 40 minuuttia. Suomen Elokuvaohjaajaliitto katsoo lyhytelokuviksi alle 74 minuutin elokuvat.
Tämän määritelmän mukaan lähes kaikki KeViKe ja MEKA TV elokuvat ja videot ovat lyhytelokuvia. Eipä nämä nyt varsinaisia taidepläjäyksiä ole, joukossa on muutama sata paikallistelevisio ohjelmaa ja videojuttuja, jotka ovat enemmäkin kansalaisjournalismia kuin elokuvataidetta. Erityisryhmien kanssa elokuvat ja ohjelmat eivät niinkään ole sisällöltää erityistaidetta, mutta tekemistavat ja toimintamallit ovat erityistaidetoimintaa parhaimmillaan, kun näitä tehdään yhteisöelokuvina tekijöiden ehdoilla.
Kaija Juurekkalan mukaan elokuva viikossa pitää mielen virkeänä. Tätä ohjenuoraa olemme koittaneet toteuttaa ryhmien kanssa ja tänäkin vuonna taitaa lyhäreitä olla enemmän kuin vuodessa päiviä.
Suomi 100 satakuntalaista elokuvaa 2017
Neljän taloudellisesti sekavan ja vajaan vuoden jälkeen laitettiin paukut vuoteen 2017, jolloin Suomi täytti 100 vuotta ja KeViKe/MEKA TV neljännesvuosisadan.
Oli myös MEKA TV 5 vuotissuunnitelman 4. vuosi meneillään ja tätä oltiinkin sitten muun työn ohessa rakenneltu koko 5 vuotiskauden ajan. Tavoitteena oli tuoda MEKA TV toimintamalleja näkyvämmäksi kaikilla mahdollisilla tavoilla, joita oltiin neljännesvuosisadan aikana itsenäisesti kehitysvammaisten ihmisten kanssa kehittäneet YHDESSÄ.
Suomi 100 juhlavuoden teemana oli YHDESSÄ ja mikäpä muu teema meille olisikaan sopinut paremmin.
Satakunnan meikäläisten kanssa ideoitiin SUOMI 100 satakuntalaista elokuvaa -hanke, joka sai sitten SEKKin kanssa kaikki alueen maaseudun kehittämisryhmät mukaan Kyläelokuvia Satakunnassa hankkeen myötä. Hankkeen aikana tehtiin 34 kyläelokuvaa, 2 per kunta.
Saimme myös SUOMI 100 apurahaa, mutta se kuulosti enemmän vitsiltä kuin vakavasti otettavalta tuolta, sillä se teki 20 euroa per elokuva tukea. Mutta periksi ei annettu, vaikka syksyllä SEKKin työntekijät joutuivat pakkolomille, MEKA TV väki sitten väänsi väkisin 100 päivän aikana kaikki 100 elokuvaa maailman nähtäville yhdessä SEKKin tuotannon kanssa.
Myös Myötätuulen viesti vietiin. Alunperin oli tarkoitus Me Itsen kautta tehdä viestistä valtakunnallinen, mutta rahat ja resurssit loppuivat kesken. Satakunnan kaikki viestit vietiin, mutta vain 4 saatiin vietyä Satakunnan ulkopuolelle.
Satakunnan meikäläisille vuoden Myötätuulen viesti toi Raumalle ja Kankaanpäähän omat Me Itse ryhmät ja tämän myötä koko Satakunta sai alueellisen verkoston koskemaan kaikkia Satakunnan kuntia.
Monta muutakin kummaa juttua tehtiin, jotta olisimme saaneet vihdoin tunnustusta tekemisistämme, mutta aika laihoiksi tulokset jäivät tekemäämme työhön nähden.
Mutta ainakin verotoimiston tietojen mukaan ohjaaja sai palkkaa koko vuoden ajan sen mitä pitikin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti