perjantai 23. joulukuuta 2022

MEKA TV 30 vuotta Joulukalenteri 30/31 - Yhdesäs ME selvittiin vuosi 2022

Perjantai 23.12.2022
Joulukalenterin luukku 30/31
Vuosi 2022

MEKA TV toiminta on hiljentynyt, muut ovat ansaitulla joululomilla, vielä yksi tonttu hiipii Työhuone Impolan uumenissa ja niputtaa vuoden 2022 yhteen nippuun ja lähettää sen historian kirjoille. Samalla mietitään, miten sujui 2021 ja näin kaikki 30 toimintavuotta on muisteltu ja 31. toimintavuosikin alkaa kääntyä lopuilleen.

Yhdessä ME selvittiin 2022


Tammikuussa 2022


Tammikuu menetettiin koronan takia, mikään ryhmistä ei päässyt aloittamaan toimintaansa. Arilla ja Tiialla oli muutama keskeneräinen apurahatyö sekä Näkyvämmäksi suunnittelua, joka työllisti tammikuun ajan. HPNN kuukausi musiikkivideot aloitettiin.


Helmikuu alkoi vielä lähes täydellisessä epävarmuudessa, mitä tulee tapahtumaan. Kansalaisopistojen kurssit käynnistyivät yksi kerrallaan Monituotteessa, Ojantiellä, Tekunkorvessa, Mistelin taidetestaamossa, Eurajoella, Huittisissa, Kiukaisissa ja Merikarvialla. Raumalla ja Kankaanpäässäkin päästiin käymään. Nollabudjetilla käynnistettiin Yhdessä ME selvitään -viikko 7.-14.2. KeViKe ja MEKA TV 30 vuotissynttäriviikon kunniaksi. Koska meillä ei ollut varaa ostaa 30 kynttilää, julkaisumme sen sijaan 30 lyhytelokuvaa ja TikTokkia.

Tiistaitiimissä kokoonnuttiin alkuvuonna viikottain kun ei muuten voitu tavata

Taikelta tuli helpottava apurahapäätös sekä myös Tukiliitolta saatiin alueellista toimintarahaa, muuten mentiin eteenpäin pelkillä bensahuuruilla. Nihkeän alkuvuoden jälkeen pidettiin kunnollinen talviloma, sillä tiedettiin, että nyt alkaa isot pyörät taas pyörimään.

Maaliskuussa alkoi Taiken tuella 4. Taiteesta työtä -hankekausi, joka mahdollisti 20 tuntia viikossa työskentelyaikaa. Yhdessä opistotoiminnan kanssa se tuotti täysiä työpäiviä maaliskuussa. Me Itse vuosikokoukseen osallistuttiin, Näkyvämmäksi koulutukseen haku julkaistiin ja homma pelitti taas.

Huhtikuussa kurssitoiminta ja ryhmät lähti kesälomille yksi kerrallaan, Dansku ja Keltainen kuu -projekti kuvattiin, HPNN alkoi taas keikkailla. Täysi työkuukaisi taas.

Taas tultiin monellakin tavalla Näkyvämmäksi


Toukokuussa piti juhlistaa Myötätuulen viestin 30 vuotisjuhlakiertueen alkamista, mutta tukea ei saatu tarpeeksi, joten jouduttiin vetämään tämä vuoden keskeisin hanke punakynällä yli. Viimeisetkin kurssiryhmät lähtivät kesälomille ja kesätoiminta alkoi sekä myös Näkyvämmäksi etäkoulutukset. Me Itse puheenjohtajat sekä Taiteesta työtä ohjausryhmä kokoontui, Me Itse päiviä ja minimusikaalia suunniteltiin, Kankaanpäässä pidettiin Ilmaisutaidon pajapäivät ja Raumalla kuvauspäivä. Täysi työkuukausi taas.

Kesäkuun kesätoimintaan kuului Näkyvämmäksi koulutukset Kauhuajoella, Ikaalisissa ja Turussa, kuvauspäiviä ja Ilmaisutaidon pajapäiviä Kiukaisissa, Osallisuus teatterin kanssa Ahlaisissa, Huittisissa Karhiniemen kyläkartanossa, Merikarvialla ja Euraoella, HPNN keikkaili ahkerasti.

Heinäkuu lomailtiin ja Ari otti kevään ylityötunteja pois, ei minkäänlaista työtoimintaa heinäkuussa.


Elokuu mentiin taas hengästyttävällä vauhdilla eteenpäin. Kuukauden aikana riehuttiin Merikarvian elokuvaleirillä, Seinäjoen ja Kauhajoen kuvauspäivillä, Tiistaitiimillä, luontopolkukuvailuita tehdessä, Näkyvämmäksi Parkanossa ja Turussa, Blue Sea Film Festivaaleilla MEKA TV 30 vuotta juhlanäytöksiä esittäessä sekä Satakunnan meikäläisten puheenjohtajaleirillä Merikarvialla että Osallisuus teatterin päiväleirillä. Elokuussa elonkorjuun aikana siis koottiin keväällä viljelty sato näin.

Näkyvämmäksi Blue Sea Film Festivaaleilla

Syyskuussa alkoivat taas kansalaisopistokurssit, Vantaata ja Kaustista tehtiin Näkyvämmäksi. Täysi työkuukausi syyskyntöjen kanssa, että saadaan taas kaikki järjestykseen loppuvuoden rientoja varten. 

Tiimi Huikeat Kaustisilla ja monessa muussakin mukana


Lokakuussa kurssit toimivat ja Taidetestaamossa harjoiteltiin sekä omia juttuja että Me Itse minimusikaalia 22.10. esitettäväksi. Vauhdikkaan syksyn jälkeen pidettiin taas kunnon syysloma.

Yksi vuoden merkittävimmistä jutuista oli minimusikaali Minkäs teet jos esteenä on asenteet


Marraskuu alkoi taas koronaperuutuksilla, 2 ensimmäistä syksyn Yhdessä ME selvitään -kiertueen tapahtumaa jouduttiin siirtämään. Lopulta kuitenkin päästiin kulkuun Kankaanpäästä 21.11. Vauhdilla mentiin taas kuukausi tapahtumajärjestelyitä tehdessä, kehitysvammaisten teemaviikkoa järjestäessä ja ensi-ilta elokuvia tehdessä. Vuoden pääseminaari Yhdessä ME selvitään -vedettiin kunnialla läpi. Osallisuus teatterin vuoden päätyö Mieluummin yhdessä kuin yksin -dokumenttinäytelmä sai maailman ensi-iltansa. Joulukalenteri aloitettiin jo ajoissa, sillä tämä vuonna Satakunnan meikäläisten joulukalenterissa oli 31 luukkua, kun menossa on jo 31. toimintavuosi ja näitä sopi nyt hyvin muistella MEKA TV 30 vuotta juhlavuoden merkeissä.

Joulukuu aloitettiin kehitysvammaisten teemaviikon merkeissä ja Näkyvämmäksi päätöskoulutuksessa. Yhdessä ME selvitään kiertueesta selvittiin 14/15 tapahtumasta kunnialla. Kurssitoiminnan loppuessa Ari ja Tiia niputtivat koko vuoden ja tekivät Taiken ja vähän kaikkien muidenkin loppuraportteja vuoden toiminnoista 20 tuntia viikossa Taiteesta työtä -hankkeen tiimoilta.

Vuoden päätapahtuma

PARHAITA


  • Arilla ja Tiialla täysi hyvä työvuosi, vaikka rahoitus olikin vajaata ja työ osa-aikaista. Tiialle saatiin myös Jaanan lisäksi oikeita palkkatöitä vähäsen
  • Saatiin Taikelta Taiteesta työtä -hankkeelle se tuki, mitä haettiin
  • Tukiliiton toimintatuki mahdollisti alueellisen toiminnan
  • Jaanan palkkatyö Me Itsessä. Vaikka STEA rahoitusleikkuri nipisti Jaanan palkallisia työtunteja, niin edettiin kyllä isoin harppauksin vähemmilläkin työtunneilla
  • Kaikille Satakunnan meikäläisten ryhmille saatiin järjestettyä toimintaa koko vuoden aikana
  • Näkyvämmäksi hanke
  • Koronavaurioita vain tammikuussa, muuten päästiin kohtuu hyvin liikkeelle suunnitelmien mukaan
  • HPNN musiikkivideot vuodenajoista saatiin kaikki 12 tehtyä ja julkaistua
  • Minimusikaali Minkäs teet jos esteenä on asenteet -Me Itse päivillä
  • 23 HPNN keikkaa
  • Osallisuus teatterin toiminta, dokumenttinäytelmä Mieluummin yhdessä kuin yksin
  • MEKA TV 30 vuotis juhlaviikko 7.-14.2. oli kaikesta niukkuudesta huolimatta näkyvä
  • Vantaan Dansku ja Keltainen kuu -projekti kokonaisuudessaan
  • Yhdessä ME selvitään kiertue 21.11.-13.12.2022, jossa onnistuttiin järjestämään 14/15 tapahtumasta kaikista hankaluuksista huolimatta
  • Koulutus- ja tuotantolaitteisto oli riittävää kaikkiin toimintoihin

Kaikki HPNN kuukausi musavideot saatiin tehtyä muiden muassa


KEHNOT

  • STEAn päätös leikata puolet Me Itse rahoituksesta
  • STEAn päätökset leikata kaikkea osallisuuteen liittyvää ja tukevaa toimintaa. Esimerkiksi Me Itseä, Kehitysvammaisten Tukiliittoa ja Palvelusäätiön osallisuus- ja työtoimintaan kohdistuneet leikkaukset ovat käsittämättömiä ja vaikuttavat myös suoraan MEKA TV toimintaa moniteräisenä leikkurina
  • Myötätuulen viestiin ei saatu tukea
  • Tammikuun koronasulku
  • Eurajoen toimarin 28 vuotta toimineen elokuvaryhmän loppuminen, kun ei saatu enää tiloja käyttöön eikä kurssia aikaan
  • SEKKin tuen riittämättömyys ja koko vuoden aikana toimintaa haitanneet pakkolomat
  • 6000 euron musta aukko toimintatuista, kahden kuukauden verran jäi palkkatuloja vain osa-aikaisesti

UHKAKUVAT

  • Seuraava vuosi alkaa taas täydellisessä epävarmuudessa, miten toimintaa jatketaan. Kaikista ensi vuoteen haetuista apuraha hakemuksista on tullut vain lunta tupaan
  • Yleinen maailmantilanne ja soteuudistus uhkaa jättää kulttuurihyvinvoinnin, sosiokulttuurisen toiminnan ja osallisuuden pahnanpohjimmaiseksi kiireysjärjestyksissä
  • Toimintatukia ei ole, yritysmaailmasta ei tule mitään, julkinen talous ei tue, kolmannesta sektorista ei löydy rahotusta, kun kaikesta  sieltä leikataan, vain neljäs sektori toimii, kun artisti itse maksaa, mutta tämäkään ei aina riitä varsinkaan ilman riittävää tukea
  • Jos MEKA TV ohjaaja ei saa ensi vuodeksi 2023 palkallisia töitä, koko MEKA TV ja Satakunnan meikäläistoiminta loppuu ennen aikojaan, eikä Taiteesta työtä -5 vuotissuunnitelmaa saada toteutettua loppuun. 

MAHDOLLISUUDET

  • MEKA TV koulutus- ja toimintakalusto on täydessä toimintavalmiudessa heti, kun rahoitus toimintaan löytyy
  • MEKA TV 120 kokemustoimijan ja 15 ryhmän toimintaverkosto on heti valmiina vaikka mihin, kunhan vain oikea tuki ja rahoitus jostain saadaan kokoon
  • Yhteistyö Satakunnan kokemustoiminnan kanssa toivottavasti iskee vihdoin kipinöistä oikeaa tulta

Entäs vuosi 2021?

Jos tänä vuonna isoin tukija on ollut Taike, niin viime vuonna se oli Tukiliitto, jonka 60 vuotis juhlavuoden aikana saaduilla tilaustöillä ja tuilla saatiin paljon aikaan. 


Vauhtia ja haasteita löytyi koko vuoden mittaan 3. Taiteesta työtä -hankevuoden aikana. 53 lyhytelokuvaa saatiin taas aikaan, kaksi joulukalenteria ja kutakuinkin 30 tapahtumassa oltiin mukana tai järjestämässä niitä. Jos näissä verrataan tätä vuotta, niin elokuva- ja teatteririntamalla saatiin yhtä paljon aikaan, mutta punakynällä tänä vuonna toimintasuunnitelmista jouduttiin vetämään Myötätuulen viesti ja toinen joulukalentereista pois ja epävarmuus tulevaisuudestakin taisi tuplaantua. Viime vuosina taas tämäkin suuntaus on selvä, samaa vauhtia kuin tehtävämäärä lisääntyy, rahoitus vähenee kuin pyyt maailmanlopun edelle.

Mutta kuulkaas, ei meillä ennenkään ole ollut tapana antaa periksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti