lauantai 17. joulukuuta 2022

MEKA TV 30 vuotta Joulukalenteri 24/31 - Tähtitaivaan elokuvapiiri

 Lauantaina 17.12.2022
Joulukalenterin luukku 23/31
Tähtitaivaan elokuvapiiri

Lauantait ovat Satakunnan meikäläisten ja MEKA TV arkityöpäiviä. Syyskuun 17. päivästä joulukuun alkuun oli vain yksi koronasta aiheutunut vapaapäivä. Lauantait kuluivat Huittisissa, Eurajoen Tähtitaivaassa, Kiukaisissa,Eurajoen meikäläisten kokouksessa,Me Itse päivillä Tampereella, Antinkartanossa Satakunnan Tukipiirin tapaamisessa ja Huittisten kaupungintalolla. Muistellaanpas nyt, mitä tapahtui Tähtitaivaan elokuvapiirissä tänä vuonna ja mitä tapahtui vuonna 2015 MEKA TV maalmassa.

Tähtitaivaan elokuvapiiri 2022

Eurajoen toimarissa on toiminut KeViKe/MEKA TV elokuvaryhmä vuodesta 1994 lähtien tähän vuoteen, jolloin meni paikka ja kurssi alta pois. Korona on muutenkin runnellut Eurajoen porukoita Satakunnassa pahiten, mutta periksi ei annettu, vaan saatiin sitten toimintaa jatkumaan Tähtitaivaan elokuvapiirissä tänäkin syksynä.

Myös Tähtitaivaan elokuvapiirissä päätettiin selviytyä yhdessä

Tähtitaivaan elokuvapiirin historia alkaa 2014, jolloin Eurajoen MEKA TV ryhmä teki elokuvaa Kaunummen kodin elämästä. Kuvauksia oli vuoden mittaan jokaisena vuodenaikana ja näin saatiin hieno elokuva aikaiseksi.


Samalla tehtiin pari muutakin lyhytelokuvaa ja omasta elokuvatoiminnasta jäi ajatus kytemään, mutta tuki puuttui.

Elokuvan tekoon palattiin Sydänmaalla SUOMI 100 satakuntalaista elokuvaa -projektin myötä tekemään kyläelokuvaa Sydänmaasta ja myös Kaunummen kodin elämästä. 

2018 saatiin sitten Kaunummeen elokuvapiiri Otsolan kansalaisopiston kautta. Alussa toimittiin syyskaudella vuosittain ja mukana vertaisohjaajana toimin Janne Lautanala. Näin toimittiin vuoteen 2019. 

Koronavuonna 2020 saatiin vielä toinen Intensiivinen elokuvakurssi Eurajoella läpi keväällä, mutta sitten korona sotki kaiken. Syyskaudella ei päästy enää toimariin jatkamaan kurssitoimintaa, mutta Kaunummen väki oli muuttanut Tähtitaivaan asukkaiksi ja tänne saatiin sitten syksyllä kurssi. Muuttamisen ajasta saatiin myös hieno Omakoti kullan kallis -elokuva aikaiseksi.


2021 kokoonnuttiin syksyllä Tähtitaivaassa ja tehtiin muun muassa ensimmäinen TikTok video juuri täältä.

2022 saatiin toinen kurssi vuoteen, myös kevätkaudeksi. Piiri kokoontuu  nyt keväällä ja syksyllä 4 kertaa kaudessa 4 oppituntia kerrallaan Otsolan kansalaisopiston kurssina.

Keväällä osallistuttiin MEKA TV 30 vuotis juhlaviikkoon. Sitten tehtiin mallikappale video Tukiliiton Näkyvämmäksi koulutukseen.

Piirissä on 4 osallistujaa, jotka ovat olleet mukana toiminnassa 1994 lähtien.

Eurajoen neljä elokuvakonkaria mukana jo 28 vuotta

Kesällä oli yksi kesätapaaminen meillä vanhoilla konkareilla. Samalla kuvattiin Eurajoen meikäläisten Me Itse päivien elokuvaosuus.

Syksyllä menetettiin Eurajoen toimarin tilat ja kurssi, mutta Tähtitaivaan elokuvapiiri piti elokuvatoimintaa pystyssä. Syksyn Eurajoen meikäläisten kuulumiset tuli tässä.



Syksyllä 2022 teimme tehneet yhden lyhytelokuvan, yhden laulun, yhden TikTokin, päivitimme kotisivuja meka.tv/eurajoki/omakoti  ja pohdimme tulevaisuutta.

Siitä yhdestä laulusta teimme muuten musavideon. Sen ensi-ilta oli Pori Film Festivaaleilla 25.11.2022.



MEKA ToimintaVuosi 2015

Mitäs muuta tehtiin tuona armon vuonna 2015 kuin Kaunummen kodin elämää, josta kehittyi sitten tuo Tähtitaivaan elokuvapiiri?

Vuoden teemana oli kulkea osallisuuden jäljillä

Satakunnan meikäläisten ensimmäisen 5 vuotissuunnitelman 2. vuoden teemana oli Osallisuuden jäljillä. Tähän saatiin pieni niukkanen tuki, joka sitten hyödynnettiin tähtitieteellisellä hintalaatusuhteella koko vuoden ajan.

Vuosi oli kolmas peräkkäinen taloudellisesti niukka ja sekava vuosi, omiin hankkeisiin ei saatu tukea, mutta tilaustöillä nippa nappa työllistyttiin tänäkin vuonna ihan kohtuullisesti. 
  • Ruskilan koululla tehtiin muistelupiirin kanssa muistitietoelokuvia
  • Validia ryhmä teki elokuvia ja Olavin koululla alkoi erityislasten elokuvapiiri 
  • Harjavallan Me Itse sai oppitunteja Sataopistosta
  • Opistokurssitoimintaa Huittisissa, Nakkilassa, Merikarvialla, Eurajoella, Monituotteessa ja Ojantiellä
  • Malike kuvauksia Himoksella, Siilinjärvellä, Tampereella, Helsingissä, Lehtimäellä, Kuortaneella, Kangasalassa ja Järvenpäässä
  • Tukiliitto tarjosi vaikuttamiskoulutusta yhteisesti Huittisten, Eurajoen ja Harjavallan ryhmille
  • Me Itse koulutusta tarjottiin Radio Valon ohessa Kotkaan, Turkuun ja Raaheen.
  • Ahlaste tuupi jatkoi Karviajoki -sarjan kuvauksia ja toimi muutenkin aktiivisesti koko vuoden
  • Mielenterveys yhdistys Hyviksen kanssa kuvattiin Onnensirpaleita
  • Tampereella osallistuttiin Tukiliiton järjestämään Lukutaitopäivään
  • Siikaisissa oli Merikarvian elokuvaryhmän leiri
  • Me Itse päivillä Hämeenlinnassa tehtiin joulukalenteria

Kohtuullisen paljon toimintaa, paljon matkatöitä, tuloja oli, mutta myös menoja oli paljon. Vuoden aikana jouduttiin päivittämään ammattimainen kuvauskalusto, joten ei sitä vuoden lopussa kovin isoa joulukinkkua saanut vuoden riehumisen jälkeen.

78 julkaistua lyhytelokuvaa ja videota oli vuoden saldo, joka ei siis kovin huono ollut vuodelta, jolloin syötiin kaikki mitä tienattiinkin, eikä omia projekteja juurikaan ollut. Loppuvuotena oli taas peikkona synkät pilvet taivaanrannalla, seuraavan vuoden toimintatuista ei taas tiedetty juuri mitään, varmaa oli vain epävarmuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti