tiistai 13. joulukuuta 2022

MEKA TV 30 vuotta jJoulukalenteri 20/31 - Osallisuus teatteri

Tiistaina 13.12.2022
Joulukalenterin luukku 20/31
Osallisuus teatteri

Tänään oli Osallisuus teatterin Mieluummin yhdessä kuin yksin -dokumenttiteatterin toinen näytös ja tällä kertaa juhlavasti Rakastajat-teatteri Studio Hilkassa. Eija kertoo päivässä, Tiia kertoo meille  vuoden kulusta ja Ari muistelee MEKA TV toimintavuotta 2011.

Osallisuus teatteri



Annetaanpa ensin puheenvuoro Eija Railolle päivän esityksestä.

Tänään oltiin Studio Hilkassa Mieluummin yhdessä kuin yksin


Tänään minulla oli kiva päästä Rakastajat-teatteri Studio Hilkassa esiintymään muiden kanssa. Vähän mokasin yhdessä kohdassa, mutta sitten jatkoin laulamista eikä edes yleisö huomannut sitä. Siten oli vuorossa herkkujen hetki ja jutelimme mukavia ja hauskaa oli.

Ps.
Sitten vielä lopuksi varapuheenjohtaja toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2023

Eija Railo

Tiia kertoo vähän teatterista lisää

Osallisuus teatteri on erityisryhmien oma esittävän taiteen ryhmä 

Osallisuus teatteri on perustettu 2018 Tukiliiton Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -kurssin innoittama. Teatterin toimialue on Pori ja Satakunta. Teatteri harjoittelee pääosin Monituotteen tiloissa, jotka jatkossa löytyvät Sahalaistenkatu 5B.

Teatterin näyttelijät tällä hetkellä ovat suurelta osin Monituoteen väkeä. Yksi Ojantieltä ja yksi muualta. Ennen koronaa meillä oli näyttelijöitä oli Ojantieltä ja Hyviksestä. Korona supisti toiminnan vain Monituotteen väkeen. Täällä ovat muutkin tervetulleita toimintaamme.

Olemme  tehneet joka vuosi näytelmän sekä useita lyhytnäytelmiä. Olemme myös esiintyneet monissa tapahtumissa. Vuoden näytelmän esitys 2020 peruuntui koronan takia

Korona aiheutti hankalaluuksia myös Osallisuus teatterille siinä kuin muillekin


Näytelmät ovat

  • Arkisia tarinoita 2018
  • Taivaanrannan tuolla puolen 2019
  • Kohti uutta epänormaalia 2020 joka tehtiin elokuvaksi 2021
  • Riittävän hyvä elämä 2021
  • Mieluummin yhdessä kuin yksin 2022
2022 vuoden teemana on Yhdessä ME selvitään

Vuosi 2022

Osallisuus teatterin vuosi alkoi helmikuun 1. Korona peruutti tammikuun. Kevään kurssi oli kaksi tuntia viikossa tiistaisin 9:30-11.00. Helmikuussa oli talviloma viikolla 8.

Huhtikuun ensimmäinen kerta meni ohi, kun Monituoteessa riehui korona. Seuraavalla viikolla teatteri jatkui.

Yksi kerta jäi välistä, kun olimme Arin kanssa Vantaalla kuvauskeikalla kuvaamassa elokuvaa Dansku ja Keltainen kuu.

Toukokuun 3. päivä olimme Satasirkusessa.

Mikko Satasirkuksessa pelleilemässä

Kesätoimintaa oli toukokuussa, kesäkuussa ja elokuun lopulla sekä syyskuun alussa.

Teatteri kevät loppui päivä leiriin Ahlaisissa ja syyskausi alkoi elokuun päivä lopulla päiväleirillä Massin majalla.

Syyskuun 27. alkoi syyskausi. Suurimmat projektit olivat Me Itse päivien minimusikaali Minkäs teet jos esteenä on asenteet, dokumenttinäytelmä Mieluummin yhdessä kuin yksin ja 29.11. Porin valtakunnallinen elokuva - ja teatteriseminaari. Toinen esitys oli tänään 13.12.

MEKA TV toimintavuosi 2011

Entäpä mitä tapahtui vuonna 2011? Osallisuus teatterin dokumenttinäytelmässä matkustettiin aikakoneella tuohon vuoteen Elokuvaseminaariin, jossa metsästettiin oman elämän ääntä Me Itsen Käsikynkkä kokemuskoulutuksen mukana. Samaa porukkaa on edelleen mukana kokemustoimijoina MEKA TV toiminnassa.

Omaa hanketta ei tuona vuonna enää ollut, mutta oltiin mukana tekemässä kahta kansainvälistä nuorten projektin elokuvaosioita Fenix ja Clover Power hankkeissa, tehtiin Tukiliiton kanssa Erilaiset ammatit -elokuvasarja kehitysvammaisten ihmisten ammateista, perustettiin lasten ja nuorten Ahlaste tuupi, tehtiin muistitietoelokuvia, toimittiin Validiaryhmän kanssa sekä kansalaisopistoissa Huittisissa, Merikarvialla ja Porissa. YLEn A-tuubissa tavoitettiin 160000 katselukertaa, mutta Popula TV ja paikallistelevisio kanavien tuotanto hiipui ja tuotanto siirrettiin YouTubeen.

Fenix nuorten kanssa Lapissa kuvaamassa elokuvia

SEKK sai samana vuonna Lastenkulttuuripalkinnon, jossa oli myös MEKA TV toiminnassa omat ansionsa, oltiinhan tehty erityislasten kanssa elokuvatoimitaa sekä järjestetty elokuvakastavatusta 66 eri koulussa.

Vauhdikas vuosi tämäkin, täysityöllistetty ja jopa täyspalkallistettu, vaikka olikin vapaaehtoistoiminnan teemavuosi, joka oli myös MEKA TV vuoden yksi pääteemoista, tekiväthän pääosin vammaiset elokuvan tekijät kokonaan vapaaehtoistyötä oman elämänsä äänensä kuuluviin saamisen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti