Kankaanpään Me Itse Pörriäset kokoontuu joka kuun ensimmäisenä maanantaina Tukenan Wirtaamossa. Tänä maanantaina ei kokoontumista ole, sillä Yhdessä ME selvitään -kiertue kävi Kankaanpäässä aloittamassa kiertueensa jo 21.11.2022. Samalla hieman muistellaan joulukalenteria avatessa, mitä tapahtui MEKA TV toiminnassa vuonna 2003.
Kankaanpään Pörriäiset
Kankaanpäässä selvittiin yhdessä 21.11.2022 |
Pörriäiset ovat yksi Satakunnan seitsemästä Me Itse paikallisryhmästä ja osana Satakunnan meikäläisten alueverkostoa ryhmä saa tukea ja koulutusta myös Osallisuus teatterilta ja muilta Taiteesta työtä -suunnitelman kokemustoimijoilta. Me Itsen alueellinen työntekijä Jaana käy Kankaanpäässä 4-5 kertaa vuodessa.
Vuoden alueellinen Kankaanpään viimeinen tapaaminen oli 21.11. Mukana oli Jaana, Mikko, Tiia ja Ari.
HPNN sekakuoro Kankaanpäässä |
Tällä porukalla sitten yhdessä purettiin vuoden ja vähän koko 30 vuoden yhteisiä tapahtumia. Kankaanpäässäkin tavattiin Myötätuulen viestin yhteydessä jo 1992 ja vuonna 2017 Suomi 100 juhlavuonna Myötätuulen viestin jälkimainingeissä perustettiin myös Kankaanpäähän oma Me Itse ryhmä Pörriäiset.
Oma lukunsa on myös erityiskirjailija Jaakko Koivuluoma, jonka kirjoja julkaisiin 1990 luvulla KeViKe kirjasarjassa. Jaakko on remmissä vielä mukana ja on kirjoittanut melkeimpä kolmisenkymmentä kirjaa vuosien varrella, omakustanteisia ja vähän muidenkin kustantamina.
Viimeisin ensi-ilta oli Asenneylitarkastaja Kähkönen, joka tutki - mitäpä muutakaan - asenteita, onhan se Me Itsen teemana tänä vuonna.
2003 tehtiin toisenlaista Suomea
MEKA TV 30 vuotta joulukalenterimuistoissa ollaan edetty aikakoneella vuoteen 2003.
Vuosi alkoi taas ryminällä vaikean edellisen vuoden jälkeen. Oltiin mukana Toinen Suomi dokumenttielokuvan koulutuksessa ja tehtiin Toinen Suomi elokuvia peräti kolmen elokuvan voimin. Mentoreina toimi Jarmo Jääskeläinen, Arto Koskinen, John Webster ja Terttu Ranta. Eipä parempaa dokumenttielokuvan luotseja olisi varmaan ollut.
Mediavaunun esihanke lähti Karhuseudusta liikkeelle. Ajatus ja ideahan ei ollut uusi, tätä oltiin kehitetty kehitysvammaisten kanssa koko 1990 luvun ajan, mutta kun kehitysvammaisten kulttuuri- ja mediatoiminnalle ei löytynyt tukea, koko homman idea myytiin Karhuseudun kautta maaseudun kehittämishankkeille. Hankkeesta tuli myös ensimmäinen SEKKin ja MEKA TV yhteinen hanke, johon saatiin rahoitus.
MEKA TV ohjaaja otti riskin ja ryhtyi freelanceriksi tälle epävarmalle urapolulle ja hankki samantien ensimmäiset ammattimaiset kuvaus- ja editointilaitteet velaksi. Velka kuittaantui sitten nopeasti, kun työtilaisuuksia tuli muun muassa Kehitysvammaisten palvelusäätiöstä. Edellisenä vuonna oli alkanyt myös yhteistyö Tukiliiton Maliken kanssa. Myös 1998 alkanutta Pohjois-Karjalan viestintäleiri yhteistyötä jatkettiin edelleen. Satakunnassa erityisryhmien Merikarvian elokuvaryhmän lisäksi Toinen Suomi hankkeeseen saatiin mukaan Mauri Kenttä -ryhmä ja Otsolan kansalaisopiston erityislasten ja nuorten animaatiopiiriä avustettiin. Lasten elokuvaprojekteja vedettiin Kodisjoella ja Matomäellä.
Toinen Suomi elokuvia tehtiin Porissa Isolinnankadulla Mauri Kenttä -ryhmän kanssa, Resinarallia lasten ja nuorten kanssa sekä Täällä Pohjantähden alla -sarjaa Kotini Kodisjoki elokuvaa.
Vaikka valmiita tuloksia oli MEKA TV mittakaavalla mitattuna normaalia vähemmän, vain 23 lyhytelokuvaa, niin muulla rintamalla tapahtui paljon ja saatiin todella paljon lisää ammattimaisia valmiuksia tulevia vuosia ajatellen. Toinen Suomi projekti antoi MEKA TV toiminnalle toisen mahdollisuuden kehittää toimintaansa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti