sunnuntai 18. joulukuuta 2022

MEKA TV 30 vuotta Joulukalenteri 25/31 - Toimintaverkostot

Sunnuntai 18.12.2022
Joulukalenterin luukku 25/31
MEKA ToimintaVerkostot

MEKA TV tulee sanoista MEdiaa KAikille ToimintaVerkosto ja TuotantoVisio. MEKA voisi tarkoittaa MEille KAikille. ME sana pitää sisällään myös ME Itse toiminnan, MEdiaa ja vähän kaikkea muutakin, mutta kun omaa varsinaista virallista asemaa ei ole, toimintanimi kätkee sisälleen monenlaisia verkostoja, joita nyt avaamme tänää lepopäivän ratoksi. Samalla muistelemme, millaisia toimintaverkostoja oli vuonna 2016.

Toimintaverkostot


Selventävä kartta MEKA TV verkostoista


Vaikka MEKA TV ei virallisesti ole yhtään mitään, aika monenlaisissa verkostoissa sitä ollaan tekemässä yhteistyötä.

Tällä hetkellä tärkein verkkosolmu on tietenkin Satakunnan Elävän Kuvan Keskus,  jota kautta kulkee MEKA TV rahaliikenne pääosin. 

Isoin tukija on Taikeen edistämiskeskus Taike. SEKK saa toimintatukea Taikelta, mutta MEKA TV ei, joka vuosi on haettava kohdeapurahaa erikseen, jotta toimintaa pystytytään järjestämään.

Kansalaisopistojen kanssa verkostoituminen tuo 1/4 osaa vuoden toiminnasta. 

Kehitysvammaisten Tukiliitto on merkittävä tukija tilaustöiden kanssa sekä myös alueellisen toimintatuen myötä.

Satakunnan meikäläisten verkosto


Me Itseltä saadut tuet ovat enimmäkseen pieniä, mutta iso tuki on myös Jaana Nordlundin työllistäminen Me Itse alueellisena työntekijänä. Me Itse toiminta on vapaaehtoistoimintaa, mutta Satakunnan 7 paikallisryhmää ja alueellista Satakunnan meikäläisiä, ei pystytä vapaaehtoistyöllä vetämään, joten apurahoja ja tukia haetaan säännöllisesti, jotta pystytään toimimaan.

SEKKin ja Porin kaupungin kumppanuussopimus ei nappulaa MEKA TV toiminnalle tuo, mutta työtilat SEKKissä ja Tiia Takalan työllistymisen kyllä.

Tänä vuonna tukia ja työnantajia on poikkeuksellisen vähän, koronan jälkeen on selkeää pudotusta tilaustöissä. MEKA TV sai kolmen vuoden aikana yhteensä nin 1000 euron verran koronakorvauksia, joten eipä siitäkään ole hurraahuutoihin aihetta. Parhaimpina vuosina MEKA TV työllistäjiä on ollut 20, nyt vain 8 tänä vuonna. 

Sitten on olemassa monta tärkeää verkostoa, joissa ollaan mukana, josko ne jossain joskus työllistäisivät. Enimmäkseen näihin kuuluminen kyllä työllistääkin, mutta ei palkallista.

Valtakunnallista toimintaa toteutetaan siis Kehitysvammaisten Tukiliiton ja Me Itsen kautta. Yhteistyötä ollaan viritelty myös Kehitysvammaliiton Vernerin kanssa, mutta paukut loppuivat loppuvuonna kesken.

Alueellista toimintaan järjestetään pääosin SEKKin kautta sekä myös Satakunnan Tukipiirin jäsenjärjestöjen kanssa.

Yhteistyötä tehdään Satakunnan yhteisökeskuksen kanssa, ollaan mukana Satakunnan kokemustoiminta ohjaus- sekä viestintäryhmässä, Kettukissa, Tiia oli Satakulttuuria ohjausryhmässä, Taikusydän verkostossa, ympäristökasvatus yhteistyöryhmässä ja vähän siellä ja täällä erilaisissa kehittämisverkostoissa.

Yhdenvertaisina 2016

Millainen oli kumppanuus- ja yhteistyöverkosto vuonna 2016, jonka avulla saatiin toimintaa aikaan?

Vuosi aloitettiin Me Itsen kanssa suunnittelemalla. Koulutusta ja projekteja toteuttettiin sitten muun muassa Riihimäellä ja Joensuussa.

Kansalaisopistokursseja oli Merikarvian, Otsolan, Porin ja Sataopiston kansalaisopistoissa. Ruskilassa tehtiin yhteistyötä koulun ja muistitietoihmisten kanssa.

Tukiliiton Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -hankkeen kanssa tehtiin yhteistyötä.

Radio Valon kanssa tehtiin radio-ohjelmia muun muassa Pyhäjärvellä, Haukiputaalla, Oulussa, Raahessa, Nokialla, Kajaanissa ja Helsingissä. Täällä oli myös Me Itse juttuja mukana.

GreenCare kanssa tehtiin esittelyvideota.

Me Itse päivillä oltiin Joensuussa. Täällä tehtiin myös joulukalenteria 2016.



Kehitysvammaliitolle tehtiin animaatioelokuva sarja kehitysvammaisten työmaailmasta.



Ahlaste tuupi porskutti taas ja nyt saatiin Karviajoki projekti jonkinlaiseen päätökseen.

Vuosi oli taloudellisesti taas vaikea, 4. huono vuosi peräkkäin. Vaikka toimintaa oli paljon, niin oli myös toimintamenoja, kalusto alkoi olla vanhaa ja uusimistarpeessa, mutta ei ollut varaa päivittää kalustoa, joten ohjaajan kalustolla mentiin. Säännöllisiä tuloja ei ollut, oli vain säännöllisiä menoja.

Jossain vaiheessa sitten luovutettiin 2016 vuoden toiminnan kehittäminen ja siirryttiin suunnittelemaan seuraavaa vuotta 2017. Päätettiin ottaa verkostoista mittaa ja tehdä täysi työvuosi seuraavasta vuodesta ja niin sitten kävikin. 

Kaksi aivan erinomaista asiaa sentään tapahtui.

Lehtileike vuodelta 2016.

Satakunnan Kansa

24.9.2016 12:30
Ari Impola on vuoden 2016 Pori-palkinnon saaja.
Päätökset palkittavista teki Porin kaupunginhallitus. Palkinnot luovutettiin Porin päivän torijuhlassa tänään.

Impola on satakuntalaisen elokuva- ja media-alan sekä kulttuurin sekatyöläinen. Hän on työskennellyt vuosikymmenten ajan erityisesti kehitysvammaisten, vanhusten ja lasten ja nuorten parissa sekä kerännyt valtavan määrän Porin ja Satakunnan muistitietoa.

Pori-palkinto myönnetään tunnustukseksi henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaalla teollaan tai toiminnallaan on kunnostautunut lähimmäisen tai yleensä yhteiskunnan hyväksi.

– Vaikka palkinto henkilöityy minuun, koen, että sen saajajoukko on huomattavasti laajempi, Impola toteaa.

Hän korostaa yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä ja painottaa osallistumisen sijaan osallisuutta: silloin tiedosta ja tekemisestä tulee omakohtaista. Impola on paljasjalkainen porilainen. Pori on hänelle keskuspiste ja tukikohta, elämänikäinen koti.

Pori-palkinto on myönnetty vuodesta 1964 lähtien. 

Ja se toinen;


MEKA TV, Pori, 8 000 euroa

Meka TV on tehnyt uraauurtavaa yhteisömediatyötä Satakunnan alueella kehitys- ja liikuntavammaisten parissa jo 25 vuoden ajan. Se tarjoaa elokuvakursseja erityisryhmille, Mediaa kaikille -kursseja kansalaisopistoissa sekä valmistaa videoita tilauksesta yhteisöille ja yrityksille. Tulevana vuonna MEKA TV vastaa esimerkiksi Myötätuulen viestin tallentamisesta. Apuraha on tarkoitettu laitekannan uusimiseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti