torstai 1. joulukuuta 2022

MEKA TV 30 vuotta Joulukalenteri 8/31 - NÄKYVÄMMÄKSI

Torstaina 1.12.2022
Joulukalenterin luukku 8/31
NÄKYVÄMMÄKSI 

Kun muut vasta aloittelevat joulukalenteria, meikäläiset ovat jo luukussa 8 tämän vuoden 31 luukkuisessa kalenterissa. Tänään alkoi myös kehitysvammaisten teemaviikko, mutta tässäkin ollaan oltu tyypilliuseen tapaan aikaa edellä, kun meikälisten päätapahtuma oli jo 29.11. Porissa. Tänään Porista tuotiin myös toinen vuoden merkittävimmistä hankkeista Näkyvämmäksi. Kalenterin 8. luukussa muistelemme myös 8. KeViKe toimintavuotta 1999.


Näkyvämmäksi koulutuksen päätöstapahtuma Porissa tänään

Tässä Tiian kooste Näkyvämmäksi koulutuksesta;


Hankkeen yhteinen suunnittelu alkoi tammikuun 4. päivä palavereilla Tampereella Annen, Jaanan, Tiian ja Arin kanssa.


Tammikuu ja helmikuu oli hankkeen suunnittelua. Näkyvämmäksi etäesittely tilaisuus oli 30.3. Sen jälkeen alkoi ryhmien haku.


Näin esittelimme suunnittelimme ja esittelimme hankkeen;


Harmittaako joku asia? Oletko kiitollinen jostain asiasta, jonka haluaisi kertoa kaikille? Onko joku asia niin tärkeää, että sinun on pakko kertoa siitä muille? Jos sinulla on idea, tuletko kuulluksi? Jos olet yksin, tuletko nähdyksi?


Yhdessä tekeminen on helpompaa, kavereiden kanssa on mukavampaa. Jos löytyy yhteinen idea, niin yhdessä sen tekeminen näkyvämmäksi on takuulla hauskempaa toteuttaa yhdessä kuin yksin.


Miten saada ajatukset näkyvämmäksi? Puhutut sanat joskus unohtuvat, mutta entäpä jos tekisit ajatuksistasi elokuvaa tai teatteria ja mietit, miten saisit nämä näkyvämmäksi?


Tukiliitto tarjoaa Näkyvämmäksi koulutusta Pohjanmaalle, Pirkanmaalle ja Varsinais-Suomeen

yhteistyössä Satakunnan Me Itse ja MEKA TV kokemuskouluttajien kanssa. Satakunnassa on tuotu 30 vuotta erityisryhmien asioita näkyvämmäksi elokuvan, teatterin ja esittävän taiteen keinoin sekä vaikutettu monellakin eri tapaa päättäjien sekä muiden ihmisten asenteisiin. Näitä toimintamalleja koulutamme nyt myös teille näkyvämmäksi.


Jos koulutus kiinnostaa, ota yhteys Tukiliittoon, niin tehdään teille oma koulutus kiinnostuksenne mukaan, miten omat ideat ja ajatukset saadaan näkyvämmäksi elokuvan, teatterin tai muun vaikuttamistoiminnan kautta.


Aikaisempaa kokemusta ei tarvitse olla, tärkeintä on innostuminen yhteiseen tekemiseen! 



Ensin oli etäkoulutukset ryhmille.


Osallisuus teatteri piti ensimmäinen etäkoulutuksen Ikaalisiin 10.5. jossa koko teatterin väkl esitteli toimintaa Ikaalisten porukalle.


11.5 Ari, Jaana ja Tiia antoivat vielä varsinaisen etäkoulutuksen Ikaalisiin. Näissä etäkoulutuksissa oli tarkoitus antaa porukoille tehtävä ja miettiä asioita he tehdä Näkyvämmäksi.Sitten päätettiin yhdessä, millä keinoin. Tarjolla oli animaatio, elokuva, teatteri, TikTok tai joku muu erityistaidetoiminnan muoto.


Jokaiselle ryhmäälle annettiin puolentoista tunnin etäkoulutus.

30.5. Kauhajoki etä

14.6. Turun Vilkut etä

10.8. Parkano etä

17.8.Tärskyt etä

7.9. Kaustinen etä


Sitten menimme paikan päälle tekemään ryhmän kanssa hommia. Jokaisen ryhmän kanssa työskenneltiin 4-5 tehokasta työtuntia. Tässä ne päivät

1.6. Kauhajoki

2.6. Ikaalinen

29.6  Turun Vilkut

17.8 Parkano

31.8. Turun Tärskyt

13.-14.9. Kaustinen


Kouluttajien evästauko matkalla Turkuun

Lisäksi meillä oli Vantaalla Dansku ja Keltainen kuu, joka otettiin myös Näkyvämmäksi hankkeeseen mukaan. Tästä kerrottiin eilisessä joulukalenterissa.


Kauhajoella oli taidetestaamo oli erilaisia taidemuotoja kuvataide, musiikki, elokuva, animaatio ja teatteri.


Ikaalinen oli teatteri- ja musiikkipainotteinen Unelma iltapäivä. Tähänkin tehtiin oma laulu.


Turun Vilkkuen kanssa tehtiin elokuva Oikeista töistä.


Parkanossa terhtiin digitaalista kuvakerrontaa, otettiin luontovalokuvia ja animaatiota pajulinnusta


Turun Tärskyn tehtiin elokuva Oikutteleva bussi.


Kaustisilla syntyi monta tarinaa muun muassa kaveruudesta,leivonnsta, käsitöistä ja palkasta. Ja sitten puhetta musiikista. Oli yhdet laulut sanatkin, jotka tehtiin lauluksi. 

Saimme hyvää palautetta ryhmiltä, kun lopuksi pidimme palautekeskustelun.


Päätöstilaisuus oli livelähetys YouTubessa 1.12., jossa nähtiin kaikkien ryhmien tuotokset. 




Vuosituhannen loppua 1999

Muistellaanpas sitten vielä vähän viime vuosituhannen KeViKe toiminnan loppua. 

Vuosituhat teki loppuaan ja vuosituhannen viimeinen vuosi alkoi niukoilla taloudellisilla resursseilla, vaikka tekemistä oli enemmän kuin ikinä. Alkuvuosi rakenneltiin niska limassa Tähdenlentoja tapahtuman kanssa ja tänne sitten lopulta saatiinkin 16 satakuntalaista kehitysvammaisten tekemää elokuvaa esille. 

Karhukanavalle ja Rauma TV:lle tehtiin  säännöllistä ohjelmatuotantoa. 1998 pystyttiin työskentelemään koko vuoden Ari Impola taitelija-apurahalla, mutta 1999 saatiin enää vain puolikas tukea toiminnan jatkamiseen, vaikka tehtävämäärä oli räjähdysmäisesti lisääntynyt.

Vuoden aikana tehtiin myös lasten ja nuorten kanssa hommia, järjestettiin yhteisiä viestintäleirejä muun muassa Tulppaanitalolle Pohjois-Karjalan ryhmien kanssa. 


Paljon vei aikaa ja resursseja myös Teatteri Ravalli, jonka ensimmäinen kesäteatterinäytelmä Pikku Tiltti sai ensi-iltansa kesällä. 

Teatteri Ravallin ja KeViKen perusjengiä vuonna 1999

Paljon kului aikaa myös epätoivoisten apuraha hakujen kanssa, kehiteltiin toinen toistaa hienompia toimintasuunnitelmia, KeViKe Opistoa, kotiseutuprojektin toinen toimintavuosi tuotti jatkuvasti lisää hienoja uusia mahdollisuuksia kehittää, mutta rahoittajia eivät nämä hienot suunnitelma napanneet.

Vuosituhannen vaihteessa toiminta alkoi hiipua rahoituksen puuttuessa, jotain uutta piti keksiä, kun kehitysvammaisten kulttuuritoiminnalle ei tuntunut löytyvän enää mistään rahoitusta.

Loppuvuoden kriisikokouksissa päätettiin sitten luopua kehitysvammaisten videokerhon KeViKe nimestä ja pyrkiä tekemään Media kaikille -metodin mukaista toiminta visiota. Kotiseutu projektin myötä oltiin muutenkin tekemisissä erilaisten kohderyhmien kanssa, joten ajatus siitä, että kehittäisimme vain kehitysvammaisten toimintaa, oli viime vuosituhannella loppuun ajateltu asia.

Loppu onkin sitten MEKA TV historiaa, kun kehitysvammaisten kulttuuritoiminta jätettiin edelliselle vuosituhannelle 31.12.1999 kello 23:59 ja aloitettiin Mediaa Kaikille toiminta verkoston luominen 1.1.2000 kello 00:00. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti