perjantai 9. joulukuuta 2022

MEKA TV 30 vuotta Joulukalenteri 16/31 - Satakunnan Me Itse meikäläiset

Perjantaina 9.12.2022
Joulukalenterin luukku 16/31
Me Itse Satakunnassa

Tänään ei tapahdu mitään muuta erityistä kuin että Satakunnan Me Itsen taustatukihenkilö tuskailee kaikkien kuittien kanssa, jotka pitää kuitata huomiseksi. Samalla voidaan hieman pohtia Me Itsen merkitystä MEKA TV toiminnassa sekä samalla vuotta 2007, jolloin Me Itse toimintaa vielä ollut.

Satakunnan Me Itse toiminta

KeViKe ja kevikeläisiä aktivisteja oli mukana perustamassa Me Itse yhdistystä 1999. Ensimmäisessä hallituksessa oli mukana kaksi KeViKe aktivistia ja oltiinpa mukana kuvaamassakin tätä perustamiskokousta. 

KeViKellä oli tuolloin monta muutakin rautaa tulen alla, mutta oman toiminnan rahoitus oli hiipumassa. Oli Teatteri Ravallia, kotiseutuprojektia, Tähdenlentoja, viestintäleiriä, Myötätuulen viestiä ja muutama kymmenkunta muutakin hanketta, joista ei oikein mikään saanut riittävästi tuulta siipien alle.

Kevikeläiset olivat innolla mukana perustamassa Me Itseä, sillä silloin ajateltiin, että myös kehitysvammaisten omaehtoinen kulttuuritoiminta otetaan osaksi Me Itse toimintaa. Toisin kävi. Kulttuuripuolen haaveet ja unelmat toiminnan vakiinnuttamiseksi hävisivät kuin varpuset tuuleen, kehitysvammaisten yhdistysasioissa kulttuuritoiminnasta tuli melkeimpä kirosana vuosituhannen alussa. 

Kun rahaa liikkumiseen ei ollut, niin Tampere oli Satakunnasta katsoen yhtä pitkällä kuin Timbuktu ja näin pudottiin moneksi vuodeksi toiminnan ulkopuolelle.

Vasta vuonna 2008 perustettiin Poriin Me Itse alajaos. Täältä sitten palikka kerrallaan ollaan oltu toiminnassa mukana. Alajaoksia perustettiin ensin Harjavaltaan, Merikarvialle, Huittisiin ja Eurajoelle.

2013 oltiin taas taloudellisessa ahdingossa ja näitä ongelmia ratkomaan perustettiin alueellinen Satakunnan meikäläiset. 

Satakunnan meikäläisten selviytymis strategia 2014


2017 perustettiin vielä Myötätuulen viestin yhteydessä ryhmät Raumalle ja Kankaanpäähän. Toimintaryhmät kattavat käytännössä koko Satakunnan alueen.

Kaikki Me Itse ryhmät ovat alunperin elokuvaryhmiä. Me Itse toiminta tuli täydentämään tätä kulttuuritoimintaa omalla vaikuttamistoiminnallaan. Kun päästiin takaisin mukaan 2008 Me Itse toiminnan kylkeen, elokuvatoiminta tuli myös osaksi Me Itse toimintaa. Me Itse YouTube kanavalla on lähes kaikki MEKA TV tuotantoa.

Tänään Satakunnassa toimii siis 7 paikallisryhmää ja yksi alueellinen ryhmä. Ryhmissä toimii keskinmäärin 120 aktiivista elokuva-, media- ja vaikuttamistoiminnan osallistujaa.

Ongelmana on koko yhteiselon aikana ollut se, että Me Itse toiminnan taustatuki perustuu vapaaehtoistyöhön, mutta kahdeksaa ryhmää ei voida vetää vapaaehtoisvoimin, vaan se tarvitsee myös taloudellista tukea ja ammattimaista ohjausta sekä koulutusta toimiakseen.

Ilmaista lounasta ei ole. MEKA TV ja Satakunnan Me Itse toimintaa voisi pyörittää järkevästi noin 60000,- budjetilla, mutta kun joka vuosi jäädään tästä alle, niin toimintakin on mahdollisuuksiin nähden vajavaista, paljon jää aina tekemättä. Toiminnan rahoituksen epävarmuus myös kalvaa ja syö miehiä ja naisia, tällä hetkellä ei ole esimerkiksi ensi vuoden rahoituksesta kuin ripaukset tiedossa, eikä homma sillä toimi. Ohjaajaa odottaa työvoimatoimisto ja työttömyys vuoden alussa. Homma saattaa olla siinä, jos ei mitään keksitä eikä tapahdu.

Vaikka Me Itse toiminta osa näkyvä osa MEKA TV Satakunnan meikäläisten koulutustoimintaa, niin vain pieni osa noin 5% vuoden rahoituksesta tulee Me Itseltä. Tämä vaikuttaa myös Me Itse omaan medianäkyvyyteen, sillä 2019 jälkeen ei olla pystytty omaa videotuotantoa tuottamaan Me Itse YouTube kanavalle. 2021 STEA päätös leikata Me Itsen rahoituksesta puolet heijastuu myös Satakunnan meikäläisten toimintaan. 

Satakunnan Me Itse meikäläisten ja MEKA TV toiminnan rahoitus tuli tänä vuonna noin 5% Me Itseltä, 20% Tukiliitolta, 20% alueen kansalaisopistoilta, 35% Taikelta, loput sekalaisista tilaustöistä. Vuoden budjettiin jäi noin 7000,- musta aukko ja kun se osui ohjaajan palkkaukseen tai oikeastaan palkkauksen puutteeseen. Paljon toimintaa, kuten esimerkiksi Myötätuulen viestin 30 vuotis juhlakiertue jouduttiin vetämään punakynällä yli. 

Työajan puutteen vuoksi jäi syksyllä monta rahahakemusta tekemättä ajan puutteen takia ja se taas aiheuttaa sen, että ohjaajan on haettava vuoden alusta tukea työvoimatoimiston työttömyyskorvauksista.

Iso apu ahdinkoon on se, että Me Itse ry:n valtakunnallinen puheenjohtaja Jaana Nordlund toimii osan työajastaan alueellisena työntejänä, mutta jos ohjaajalle ei löydy töitä, niin ei löydy Jaanallekaan täällä Satakunnassa.

2007 muistitieto talteen

Vuonna 2007 ei ollut siis mitään rajapintaa olemassa Me Itsen kanssa, mutta muuta toimintaa riitti. SEKKin ja MEKA TV Karhuseudun suistomaat hanke päättyi juhlavasti näyttelyyn Satakunnan museossa keväällä 2007.

Karhuseudun suistomaat Satakunnan museolla

Saman tien aloitettiin puolipäiväprojektina Muistitieto eläväksi kuvan -hanke. Karhuseudun Leader rahoituksella tämäkin.

Mitä muuta sinä vuonna tehtiin? 37 elokuvaa ja TV ohjelmaa tuotettiin, enimmäkseen lasten ja nuorten sekä muistitietoihmisten kanssa, mutta myös kehitysvammaisten elokuvatuotanto nosti päätään vähän kerrallaan uuteen nousuun.

Innolla osallistuttiin myös Popula TV kananvan kehittelyyn SAMKin kanssa, kun ajateltiin, että netin kautta voisimme mahdollisesti saada uusia katsojia paikallistelevisioden lisäksi.



Popula TV olikin sitten seuraavat 3 vuotta meidän toinen pääkanava.

Vielä yksi hyvä muisto vielä vuodelta 2007

KeViKen ja MEKA TV ohjaajalla on kyllä yksi hyvä muisto vielä tuolta vuodelta. Luultavasti ensimmäistä kertaa joku porilainen sai Raumalta jonkin palkinnon. MEKA TV ohjaaja palkittiin Kampela palkinnolla Rauman kansainvälisillä Blue Sea Film Festivaaleilla.

Jotta totuus ei unohtuisi tässä vielä koko perustelut kokonaisuudessaan. Kukapa sitä muukaan kissan häntää nostaa kuin kissa itse.

Freelance taidepainotteisen erityistyön ohjaaja, projektisuunnittelija ja kouluttaja, kansalaisopiston opettaja, sosiokulttuurinen innostaja, yhteisötaiteilija, multimedian ja kulttuurin sekatyöläinen.

Porilainen pitkänlinjan elokuvantekijä on tehnyt yhteisöelokuvia kaikenlaisten ryhmien kanssa, mutta erityisesti kehitysvammaisten ohjaustyötä. Kevike, MEKA TV ja Mediavaunu hankkeiden kautta Ari Impola on kehittänyt erilaisia menetelmiä ja työkaluja kokonaisvaltaiseen elokuva- ja mediakasvatukseen.

Ari Impola on rikastuttanut satakuntalaista elokuvaelämää ohjaamalla taidokkaasti useita

projekteja mm. Elokuvakipinä, Karhunseudun suistomaat, Muistitieto eläväksi kuvaksi. Hän on tuottanut yli 400 TV- ja video-ohjelmaa vuodesta 1990 lähtien, hän on vetänyt pari sataa kurssia, leiriä ja koulutuskokonaisuutta, Ari on tehnyt käsikirjoituksia, raportteja ja noin 200 sävellystä ja laulua.

Kevike, Kehitysvammaisten Video Kerho, oli merkittävä avaus kohti laajempaa maakunnallista Mediaa kaikille -toimintaa. Kevike teki Impolan johdolla 90-luvun moninaisia mediaprojekteja, kymmeniä lyhytelokuvia ja TV-ohjelmia ja julkaisuja. Kevike koulutti, järjesti mm. Maailmankylä-viestintäleirejä, luennoi ja konsultoi. Keviken ansiokkuudesta kertoo se, että lähestulkoon puolet kaikista maailman kehitysvammaisten elokuvista on tuotettu Satakunnassa.

Ari Impola tuottaa kollektiivisin menetelmin ideat sanoiksi, sanat toiminnallisiksi suunnitelmiksi ja käsikirjoitukseksi, joista voidaan tuottaa oikeita elokuvia aina suureen ensi-iltaan saakka. Koko tekemis- ja oppimisprosessissa hän painottaa sosiokulttuurista ja koko kansan mediakasvatuksellisia tavoitteita, miten yhdessä tekemisen kautta voidaan vaikuttaa omaan elinympäristöön ja jossa elokuvan tekeminen on ensisijaisesti työkalu vaikuttamisen ohella omaan hyvinvointiin.

Ari Impola on usean vuoden ajan tuonut elokuvia, työpajoja, seminaareja ym. Sinisen Meren Elokuvajuhlille. Niin tänäkin vuonna. Suuri kiitos Blue Sea Film Festivalin joukolta Arille.

Satakunta ja koko Suomi, elokuva ja yleisö tarvitsee Impolan kaltaista rohkeaa puurtajaa, luovaa persoonaa, toteuttamaan parempaa ja tasa-arvoisempaa maailmaa myös elokuvan tekemisen kautta.

Näin siis vuonna 2007.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti