sunnuntai 11. joulukuuta 2022

MEKA TV 30 vuotta Joulukalenteri 18/31 - Toinen vuosineljännes 2022

Sunnuntaina 11.12.2022
Joulukalenterin luukku 18/31
Satakunnan meikäläisten toinen vuosineljännes 2022

Tänään lepopäivän ratoksi pohditaan, miten meni MEKA TV ja Satakunnan meikäläisten tämän vuoden toinen vuosineljännes. Samalla käydään aikakoneella vuodessa 2009.



Toinen vuosineljännes 2022

Ainakin Eijan mielestä toinen vuosineljännes meni ihan ok

MEKA TV ja myös Satakunnan vuosi jakaantuu neljään vuosineljännekseen. Ensimmäisenä vuosineljänneksenä yleensä kärvistellään nollabudjektin kanssa ja tuskaillaan, saadaanko josta tukea vuoden toimintaan sekä aloitettaan kansalaisopistojen ryhmien kanssa toiminta. Ensi vuonna tulee 20 vuotta täyteen, kun jotain tukea toimintaan ja toiseen vuosineljännekseen ollaan saatu, joten kansalaisopistokauden päättyessä on löytynyt aina jostain jotain hanketukea ja tilaustöitä, että päästään huhtikuusta kesäkuun loppuun saakka kuivin jaloin. Pieni kesätauko on aina paikallaan, vaikka viimeinen oikea lakisääteinen palkallinen kuukauden kesäloma taitaa olla vuodelta 2006. Osa-aikainen silpputyöläinen ohjaaja ei kesälomia ansaitse ja näin ollaan edetty vuodesta toiseen, kun kunnollinen toimintatuki puuttuu.

Kolmantena vuosineljänneksenä aloitetaan elonkorjuu ja syyskynnöt innolla. Viimeisellä neljänneksellä toimitaan taas enimmäkseen opistojen kautta, vietetään kehitysvammaisten teemaviikkoa, tehdään toimintaraportteja sekä kärvistellään, mistä seuraavaksi vuodeksi saisi taas toiminnalle tukea. 

Miten siis meni 2022?

Tammikuu meni harakoille koronakaranteenien vuoksi, joten opistokautta jatkettiin pitkään keväällä, jotta kaikki tunnit saatiin pitää. 

Huhtikuun alussa toisen vuosineljänneksi alussa Ari työpari Tiia joutui 10 päivän koronakaranteeniin, mutta teki etätöitä kuitenkin koko karanteenin ajan. Jostain syystä Ari välttyi koronalta ja kurssit vietiin loppuun saakka. Myös Jaana välttyi koronalta ja toimi Arin työparina joillakin kursseilla. Kurssitoimintaa oli Eurajoella, Ojantiellä, Monituotteessa, Tekunkorvessa, Huittisissa, Merikarvialla ja Kiukaisissa.

Normipuuhien lisäksi Tiian muistiinpanoista löytyy seuraavaa toimintaa;
  • Tiia 10 päivän koronakaranteenissa etätöitä tekemässä
  • 19.-20.4. Dansku ja Keltainen kuu -kuvaukset Vantaalla
  • 25.4. HPNN ja Jaana keikalla Merikarvialla
  • 26.4. Osallisuus teatterin ja HPNN keikka Monituotteessa
  • Henna lauloi huhtikuun HPNN musiikkivideon. Touko- ja kesäkuunkin musiikkivideot saatiin julkaistua ajallaan
  • 28.4. Eija keikalla Tekunkorvessa
  • 3.5. Osallisuus teatterin päivä Satasirkuksessa. Myös Porin Me Itse kokous pidettiin.
  • 9.5. Satakunnan meikäläisten koulutuspäivä SEKKissä

  • 10.5. Osallisuus teatterilla oli Näkyvämmäksi esitys etänä
  • 11.5. alkoi Näkyvämmäksi etäkoulutukset. Ikaalinen aloitti. Myöhemmin etäkoulutus annettiin Kauhajoelle ja Turun Me Itse Vilkuille
  • 16. ja 23.5. Kankaanpään pajapäivät, vetäjina Jaana, Mikko, Tiia ja Ari
  • 18.5. oli Myötätuulen viestin 30 vuotis syntymäpäivä, mutta koska tukea ei juhlakietueeseen saatu, niin juhlittiin vähän vaatimattomammin Merikarvialla saunaillassa Merikarvian meikäläisten kanssa. Loput kiertueesta jouduttiiin yliviivaamaan punakynällä tuen puuttumisen vuoksi
  • 19.5. Tiian luontopolku -projektin päivä Lauhanvuorella
  • 21.5. Rauman meikäläisten retki- ja kuvauspäivä Pyytjärven rannalla
  • 25.5. Seinäjoella Me Itse päivien suunnittelupäivä. Matkalla kuvattiin myös toukokuun musiikkivideo. Mukana Eija, Tiia ja Ari, Jaana joutui tulemaan mukaan vain etänä
  • 31.5. Osallisuus teatterin kokemusasiantuntijuutta tarvittiin Jäpä -sovelluksen testaajina
  • 1.-2.6. oltiin Tiimi Huikeiden kanssa Kauhajoella ja Ikaalisissa vetämässä Näkyvämmäksi koulutusta
  • 4.6. oli Harjavallan ja Kiukaisten kuvauspäivä, jossa tehtiin videota Me Itse päiville ja omaa lyhytelokuvaa asenteista, joka tosin edelleen odottaa ensi-iltaansa, kun kaksi kertaa ollaan jouduttu sitä siirtämään koronan vuoksi
  • 11.6. oli Eurajoen kuvaus- ja pajapäivä
  • 14.6. päästettiin Osallisuus teatteri kesälomille Ahlaisten päiväleirin jälkeen
  • 21.6. oli KeViKen perustajajäsenen Keijo Nikulan eläkkeelle läksiäisjuhlat ja musiikkia tarjosi tietysti HPNN
  • 29.6. oli vielä Turun Me Itser Vilkkujen Näkyvämmäksi koulutuspäivä
  • 30.6. Tiia ja Ari laittoi toisen vuosineljänneksen pakettiin ja Tiia lähti kesälomalle ja Ari otti kevään ylityötunnit pois, joita olikin kertynyt sitten koko heinäkuun ajaksi

2009 Karhuseutu TV toinen vuosi ja vähän kaikkea muutakin

Sitten taas aikakoneella vuoteen 2009 ja mitä silloin oikein tapahtui?

Karhuseutu TV tuotti taas sovitut 12 puolen tunnin ohjelmaa Ganal TV ja Popula TV kanaville Karhuseudun elämästä ja maisemista. Tämä työllistä MEKA TV ohjaajaa puolipäiväisesti koko vuoden.

Satakunnan taidetoiminkunnalta saatiin tukea Pieni Satakunta -sarja elokuviin, joita tehtiinkin sitten 8 kappaletta, jotka kertoivat läpileikkauksen satakuntalaisesta maailmanmenosta vuonna 2008.

Lasten ja nuorten kanssa järjestettiin Mekastus päiviä 12 koulussa, joissa tehtiin lasten kanssa elokuvia ja tarjottiin kaikenkattavaa mediakasvatusta siinä tekemisen ohella.


Selkämeri ja minä -elokuvia kuvattiin pitkin vuotta. Yhteistyötä tehtiin mm. Satavesi -hankkeen kanssa ja oltiin mukana ympäristökasvatusverkostossa.

4.-5.6. oltiin Senaatintorilla Satakuntaa esittelemässä yhteisöelokuvien voimin.

Elokuvia esiteltiin Senatintorin lisäksi KynnysKinossa, Blue Sea Film Festivaaleilla ja tietysti omilla valtakunnallisillä erityisryhmien elokuvaseminaarissa.


Porin työväenopistossa opiskeltiin kansalaisjournalismia ja erityisryhmien yhteisöelokuvien tekemistä. Tynkäkujalla ja Ojantiellä tehtiin erityisryhmien kanssa elokuvia sekä tietysti Merikarvialla.

Validiassa tehtiin elokuva Kävelykatu, jonka jälkeen perustettiin myös kokonainen elokuvapiiri.

Seinäjoella tehtiin lasten kanssa elokuvaprojekti Kyrkösjärvestä, joka sai sitten myös Wildlife -luontoelokuvajuhlilta palkinnon.

Maliken kanssa julkaistiin Aikuis-Malike projekti DVD.

Vauhtia ja täysityöllisyyttä riitti koko vuodeksi 2009 taas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti