torstai 8. joulukuuta 2022

MEKA TV 30 vuotta Joulukalenteri 15/31 - Ohjausryhmät

Torstaina 8.12.2022
Joulukalenterin luukku 15/31
Ohjausryhmät

Tänään Tiia osallistuu Satakulttuuria ohjausryhmän kokemusasiantuntijana hankkeen päätösseminaariin ja samalla on hyvä päivä miettiä, mitä ohjausryhmät ovat ja missä kaikessa ollaan mukana. Muistin sopukoista haetaan myös muistikuvia vuoden 2006 ohjausryhmistä. 

Ohjausryhmät ja mitä ne tekevät

Mitä tarkoittaa ohjausryhmä? 

" Ohjausryhmän tarkoituksena on ohjata, seurata ja valvoa hankkeen tai toiminnan suunnitelmallista etenemistä. Ohjausryhmä ei kuitenkaan ole oikeudellisesti vastuussa toteutuksesta, vaan vastuu on tuensaajalla. "

" Ohjausryhmä on projektin onnistumisen mahdollistaja, joka tukee projektiohjaajaa ja projektia sillä olevin keinoin. Järkevästi kootulla ja sparraavalla otteella toimivalla, aktiivisella ohjausryhmällä on merkittävä vaikutus projektin etenemiseen ja onnistumiseen. "

Taiteesta työtä ohjausryhmä leiri elokuussa 2022

MEKA TV toiminta on aika itsestään ohjautuvaa, mutta erilaisissa hankkeissa on hyvä olla ohjausryhmiä. Muutenkin koko MEKA TV toiminta ilman mitään perustukea tai -turvaa toimii yleensä hankkeesta toiseen ja siitä kolmanteen. Takana on melkoinen hankejatkumo vuodesta 1992 lähtien. 

Ja muutenkin, vaikka toiminta perustuu yhteisöllisyyteen, ohjaaja joutuu välillä tekemään päätöksiä yksin, on hyvä aina tarkastaa, onko toiminnassa tai päätöksissä mitään järkeä.

MEKA TV porukat osallistuvat myös useisiin ohjausryhmiin kokemusasiantuntijoina.

Tällä hetkellä Tiia Takala osallistuu Satakulttuuria ohjausryhmän päätösseminaariin. 

Satakulttuuria hanke on päättynyt ja uutta hanketta pukkaa

Tiia kertoo Satakulttuuria hankkeesta näin; 

Olin mukana Satakultuuria ohjausryhmässä. Korona vuoksi ohjausryhmä toimi etänä. En kauheasti käyttänyt ohjausryhmässä puheenvuoroja. Satakulttuuria hanke on esittäytynyt muutaman kerran erilaisissa Osallisuus teatterin tapahtumissa, esimerkiksi lukutaidon päivillä.


Kohderyhminä oli päihde - mielenterveyspalveluiden asiakkaat ja vammaispalveluiden asiakkaat. Ohjausryhmässä pysyi ainakin hankkeesta ajan tasalla. Tämä oli laaja. Hankkeen päätavoite on lisätä Sote asiakkaiden  hyvinvointia ja terveyttä kulttuurin keinoin laatua ja mielekkyyttä. Hankkeeesa oli paljon erilaisia tahoja mukana. 8.12. on hankkeen päätöstilaisuus.  

Tiia on myös Taiteesta työtä ohjausryhmän jäsen;

Taiteesta työtä ohjausryhmän tehtävänä on ohjata 5 vuotista Taiteesta työtä hanketta ja vähän toimia jonkinlaisena ryhmien äänenä. Taiteesta työtä ohjausryhmään kuuluu Satakunnan Me Itse meikäläisten puheenjohtajia ja muita keskeisiä henkilöitä. Itse olen tässä mukana Osallisuus teatterin yhteisövastaavana. Tämä ryhmä on perustettu ideoitiin. 

Tiistaitiimi luotiin 2020 koronasulun aikana, kun emme muuten päässeet tapaamaan toisiamme. Tämä on tärkeä siksi voi pitää yhteyttä eri puolilla Satakuntaa asuviin meikäläisiin ja kertoa ajankohtaista asioita sekä kysellä kuulumisia. Joskus myös sovitaan tärkeitä juttuja, kuten kuvauspäiviä. 2022 tammikuussa olimme taas korona sulussa ja nämä Tiistaitiimi oli ainoa mahdollisuus pitää porukoihin yhteyttä. Kun sulku päättyi, otimme tiistaitiimi kerran kuussa ohjausryhmän käyttöön. 


Tämän hetken Taiteesta työtä -5 vuotissuunnitelmaa ohjaa myös ohjausryhmä, jossa on 16 hankkeeseen osallistuvaa erityisryhmiin kuuluvaa kokemustoimijaa sekä 4 ammattimaista asiantuntijaa. Koronan ja tuen niukkuuden vuoksi ollaan tavattu vain harvoin, mutta verkossa tapaamme Tiistaitiimissä vähintään kerran kuussa pohtimassa ja kehittämässä asioita yhdessä.

Ari on mukana Satakunnan kokemustoiminta ohjausryhmässä. Taikusydäntä Satakunnassa ollaan myös kehittämässä.

Jaana on Me Itse valtakunnallisena puheenjohtajana herra ties monessako ohjausryhmässä. Myös muiden meikäläisten kokemustietoa tarvitaan erilaisissa kehittämishankkeissa. Ennen koronaa oltiin aika monessa soten asiakaslähtöisissä kehittämisryhmissä mukana, mutta valitettavasti tiputtiin koronan aika näistä ulkopuolelle aika monesta tärkeästä foorumista.

2006 elämää Karhuseudun suistomailla

2006 vuonna isoin hanke oli Leader rahoitteinen Karhuseudun suistomaat hanke, joka kehitettiin Mediavaunu hankkeen jatkeeksi. Mediavaunu kehitti menetelmät, millä saadaan tietoa tuotettua ja suistomaat hanke kehitti taas sisältöä Kokemäenjokilaakson elämästä.

MEKA TV toimintaa 2006

2006 oli sikäli harvinainen, että se työllistä ohjaajan kokopäiväisesti koko vuoden ajan, eikä siinä vielä kaikki, se työllisti kaksi ohjaajaa.

SEKKin hanke työllisti 2 ohjaajaa vuonna 2006

Viimeinen vuosi, jolloin MEKA TV ohjaaja on ollut kokopäivätyössä, sen jälkeen on ollut vain osa-aikatöitä ja silppua vaan. Näissä Leader hankkeissa oli taustalla ohjaamassa myös ohjausryhmät. Karhuseudun suistomaiden ohjausryhmä oli erityisen laaja, sillä hankkeissa oli mukana myös alueen kansalaisopistot ja muita tärkeitä verkostostoja. Tästä verkostoitumisesta oli hyötyä ja iloa myös tulevissa hankkeissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti