torstai 16. joulukuuta 2021

16/24 joulukalenterissa porilaista kumppanuutta ja osallisuutta


15.12.2021 kokoontui Ojantien toimintakeskuksessa Porin perusturvan väkeä, kulttuuritoimen sekä vapaan sivistystoimen edustajia, SEKKin puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja sekä kaksi meikäläistä saman pöydän ääreen käsittelemään Porin erityistaiteen yhteistyöryhmän sekä SEKKin ja Porin kaupungin kumppanuussopimuksen etenemistä. Tämä oli vuoden kolmas tällainen tapaaminen.

Porissa toimii monta erityisryhmää erityistaidetoiminnan ja kulttuurin parissa. Ensi vuonna KeViKe/MEKA TV toiminta täyttääkin 30 vuotta ja tätä juhlavuotta jo kovasti valmistellaan. 

2018 syksyllä Satakunnan meikäläisryhmät suunnittelivat TAITEESTA TYÖTÄ 5 vuotissuunnitelman. 


Hankkeen ensimmäinen vuosi alkoi vauhdikkaasti. Yhtenä hienona asiana oli Porin erityistaidetoiminnen yhteistyöryhmä perustaminen Taiken Esa Vienamon ja Porin Me Itse meikäläisten aloitteesta. Tähän yhteistyöhön saatiin mukava edustus vapaan sivistystyön, kulttuuri- ja sosiaalialan ammattilaisia sekä meikäläisten kokemusasiantuntijoita. Saatiin hyvä keskusteluyhteys eri alojen toimijoiden kanssa ja suunniteltiin näyttäviä yhteistyökuvioita.

Sen jälkeen ollaan jouduttu koronan vuoksi ottamaan melkoisesti taka-askelia. Tuet pienenivät kuin pyyt maailmanlopun edellä, mutta sitten saatiin aikaiseksi Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksen ja Porin kaupungin kanssa kumppanuussopimus vuosiksi 2021-2024. Se ei meikäläisille taloudellisesti ollut suuren suuri voitto, mutta se takaa Porin meikäläisten toiminnan Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksen siipien alla 2024 vuoden loppuun. Konkreettisesti se merkitsi Tiia Takalalle varmaa työ- ja harjoittelupaikkaa sekä vertaisohjaajan tehtäviä sopimuksen loppuun saakka. Sopimus käytännössä varmistaa myös Osallisuus teatterin toiminnan sinne saakka.

Kumppanuussopimus koskee pääasiassa lasten ja nuorten elokuva- ja mediakasvatustoiminan sekä paikallisen elokuvatoiminnan kehittämistä yhteistyössä Porin kaupungin kanssa.

Se mikä koskee meikäläisiä, sopimukseen sisäänkirjoitettiin ensimmäistä kertaa erityisryhmien toiminta virallisesti.

Sopimuksen mukaan SEKK ja MEKA TV kautta Porin meikäläiset

- järjestää ohjattua erityistaidetoimintaa yhdessä perusturvan henkilökunnan kanssa koko perusturvan yhteistoiminta-alueella. Toisin sanoen Porin lisäksi myös Merikarvialla ja Ulvilassa.

- tuottaa erityisryhmien kanssa kaikille avointa kulttuuri- ja taidetoimintaa yhdessä perusturvan henkilökunnan kanssa koko perusturvan yhteistoiminta-alueella

- tukee erityistä tukea tarvitsevien alle 30 vuotiaiden nuorten osallistumista yhteiskuntaan ja erilaisiin yhteisöihin monipuolisen kulttuuritoiminnan avulla

- tarjoaa mahdollisuuksien mukaan kuntouttavan työtoiminnan paikkoja

- tekee aktiivisesti ja resurssien mukaan yhteistyötä kaupungin eri työryhmien kanssa

Osallisuus teatteri on yksi keskeisistä sopimuksen kulttuurituottajista

Kumppanuussopimukseen liittyy monta hyvää asiaa, joita ei vielä olla kaikkia pystytty käsittelemään. Sopimukseen liittyy niin monta työvuotta ja erilaisia merkityksiä, että aiheesta saisi aikaan kokonaisen romaanin.

15.12. kokoontumisessa käytiin kumppanuussopimuksen velvoittamia asioita ja toimintoja. Kaikki olivat kokolailla tyytyväisiä syksyn tuloksiin, vaikka korona ja tuen vähäisyys on aiheuttanut paljon harmia ja hidasteita. Tästä on nyt kuitenkin hyvä jatkaa.

Kokouspäivän päätteeksi siten vielä saimme kuulla elävää musiikkia ja nappasimme tästä sitten vielä Satakunnan meikäläisten TikTok joulukalenteriin luukun 16/24.


@mediaakaikille Meikäläisten joulukalenterissa 16/24 tutkitaan Ojantien toimintakeskuksen riittävän hyvää elämää. #pori #taiteestatyötä #joulukalenteri ♬ alkuperäinen ääni - mediaakaikille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti