keskiviikko 15. joulukuuta 2021

15/24 joulukalenteri Porin meikäläisiltä

Porin Me Itse meikäläisillä oli eilen 14.12. vasta vuoden kolmas kokous. Kokous oli totuttuun tapaan vauhdikas ja se kesto kaiken kaikkiaan 12 minuuttia. Ryhmällä on niin paljon toimintaa, ettei kaikkia jonninjoutavia kokouksia aina kerkiä pitämään, asiat tulevat sovittua muutenkin muun yhteisen tekemisen ohessa.

Ehdittiin sitä 12 minuutin kokouskin pitämään toimintapäivän yhteydessä

Kokouksen avasi ryhmän puheenjohtaja Santeri.

Porin Me Itsen puheenjohtaja Santeri Saarinen

Minuuttiaikataulun vuoksi sovittiin, että sihteerin hommat hoitaa tällä kertaa taustatuki Ari.

Käytiin pikaisesti talousasiat. Porin Me Itse on todennäköisesti yksi isoimpia budjeteita kaikista SuomenMe Itse ryhmistä, sillä viime vuosina ryhmä on saanyt apurahoja ja tukia kohtuullisen hyvin. Olemme saaneet tukea Porin kaupungin Rakkaudella porilaisille -hankkeesta, Tukiliitolta ja monelta muulta pienemmältä taholta.

Isoin ja merkittävin tuki on Porin seudun kansalaisopiston kurssituki, jonka turvin Porin Me Itsen toimintaa kehitetään kutakuinkin 100 tuntia vuodessa. Opiston kautta toiminnalla on ohjaaja ja kouluttaja sekä opiskelijat saavat opintosetelit, joten opiskelu ei maksa muuta kuin tekemisen vaivan. Porissa toimintaa osallistuu vuosittain 40-60 porilaista toimijaa.

Porin meikäläiset on perustettu vuonna 2008 ja alusta lähtien vuoden suurena ponnistuksena on ollut valtakunnallisen erityisryhmien elokuvaseminaarin suunnittelu ja toteuttamina. Tämän vuoden Riittävän hyvä elämä -seminaari oli jo siis 14. järjestetty seminaari.

Toimintaa luotsasi kymmenkunta vuotta kaikille Me Itsen jäsenille tuttu Jaana Nordlund. Sitten kun Jaanalle tuli valtakunnallisia luottamustehtäviä, niin puheenjohtajina on toiminut Eija Railo ja Santeri Saarinen viimeiset kolme vuotta. Jaana on silti edelleen mukana aina kun valtakunnallisilta töiltään ehtii.

Näkyvin toimintamuoto viime vuosina on ollut Osallisuus teatteri ja myös HPNN musikkiryhmä.

Keikkaa on pukannut mukavasti tänä vuonna teatterilla ja HPNN ryhmällä

Porilaiset ovat myös aktiivisesti toimineet vertaisohjaajina sekä ovat osallistuneet Satakunnan kokemustoimijoiden verkostossa koko maakunnan alueella. Taiken ja Porin meikäläisten aloitteesta on Poriin perustettu myös erityistaiteen yhteistyöryhmän, joka kokoontuu 4 kertaa vuodessa pohtimaan kehitysmallisuuksia. Tässä työryhmässä meikäläisiä edustaa Tiia Takala ja Jaana Nordlund.

Porin meikäläiset ovat myös keskeisessä roolilla TAITEESTA TYÖTÄ 5 vuotissuunnitelmassa suunnittelemassa ja toteuttamassa erilaisia hankkeita ja projekteja.

Tällä hetkellä Porin meikäläiset ovat myös keskeisessä roolissa SEKKin ja Porin kaupungin kumppanuussopimuksessa tuottamassa erityisryhmien mediaa kaupunkilaisille sekä omille kohderyhmilleen. Pori on myös Satakunnan keskuspaikka, joten pystymme toimimaan täällä ilman matkakuluja, joten voimme olla monessa mukana, vaikka rahaa toimintaa nähden on sittenkin melko niukasti. Osallisuus teatterin Tiia on SEKKissä työharjoittelijana ja vertaisohjaajana Arin työparina kolmena päivänä viikossa, joten asia edistyvät tätäkin kautta kokoajan. Myös Jaana työstentelee Arin ja välillä Tiiankin kanssa 1-2 päivää viikossa.

Seuraavaksi Porin meikäläisten kokouksessa käytiin läpi kuulumiset, jotka olivatkin melkoisen surkeita ja ahdistavia, sillä STEA on vähentänyt dramaatisesti Me Itse tukia ja aikoo lopettaa Me Itsen tukemisen kokonaan vuonna 2023. Se merkitsee myös Porin ja Satakunnan meikäläistoiminnan loppua käytännössä. Tässä kriisipalaverissa päätettiin kuitenkin siirtää asian käsittely ensi vuoteen, kun ja jos tiedetään tilanteesta vähän enemmän.

Sitten käsiteltiin 2022 toimintasuunnitelmat sekä Porin meikäläisten, Osallisuus teatterin että HPNN osalta. Suunnitelmat ja visiot pitää olla, vaikka toimintarahasta ei ole vielä mitään varmuuksia.

Tänä vuonna myös Porin meikäläiset ovat kärsineet toimintarahojen leikkauksista, koronasta ja tilanteiden muuttumisista nopeammin kuin muutoksiin ollaan pystytty reagoimaan. Toimitaan pystytään kehittämään opistojen kautta, mutta puolen vuoden toimintakatko kesäkaudella uhkaa, ellei mistään saada haetteja tukia.

Keskeinen asia ensi vuonna on kaikkien Satakunnan meikäläisryhmien kanssa KeViKe/MEKA TV 30 vuotta juhlavuoden ohessa mallinnettava ja tuotteistava toimintamallien esiintuominen. Me Itsellä on myös painopistealueena Länsi-Suomi, joten tätäkin kautta koitetaan tuoda toimintaa näkyväksi, kuuluvaksi ja saavutettavaksi myös muualle Suomeen mahdollisuuksien mukaan.

Sitten vielä päätettiin 2022 toimihenkilöt. Päädyttiin jatkamaan samoilla luotettaviksi osoittautuneilla henkilöillä.

Porin meikäläisten puheenjhtajat 2021-2022

Puheenjohtaja Santeri Saarinen
Varapuheenjohtaja Eija Railo Sihteerit Elina Lähteenmäki ja Mikko Ketola Osallisuus teatterin yhteisövastaava Tiia Takala Musiikkivastaava Henna Kangassalo
Taustatuki Ari Impola


Talousasioita ja hakemuksia hoitaa Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksen Yki Räikkälä.

Lopuksi päätettiin kokous tasan 12 minuuttia kokouksen alkamisesta. Seuraava kokous päätettiin pitää joskus helmikuussa, kun tiedetään saadaanko jatkorahoituksia toimintaa. Seuraava kokous saattaa siis olla toimintasuunnitelmien vahvistamiskokous tai sitten se on toiminnan alasajon ja hautajaisten paikka.

Kokouksen päättymisen jälkeen tehtiin vielä TikTok joulukalenteri luukku 15/24.

@mediaakaikille

Porin meikäläiset pohtii riittävän hyvää elämää 15/24. ##joulukalenteri ##taiteestatyötä ##meitse ##osallisuusteatteri ##pori

♬ alkuperäinen ääni - mediaakaikille


Kokouspäivään kuului myös Kohti uutta epänormaalia -elokuvan maailman ensi-ilta

Tässä vielä puheenjohtaja Santerin tervehdys

Vuosi on mennyt nopeasti ja taas ollaan tehty kaikkea, esimerkiksi taas perinteinen näytelmä, joka oli tänä vuonna musikaali Riittävän hyvä elämä.


Ja toivon, että kaikki on tyytyväisiä mun kahteen vuoteen puheenjohtajana. Mulla on ainakin ollut mukavaa.


Hyvää Joulua kaikille meikäläisille ja taustatuelle ja toimiston naisille.


Santeri Saarinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti