torstai 23. joulukuuta 2021

23/24 joulukalenterissa Tukiliitolle KIITOS

Työhuone Impolan tonttulassa nyt hiljennytään ja laitetaan nyt vuoden viimeisiä merkintöjä vuoden kulusta. Yhtenä tärkeimpänä merkintänä ja sanana on KIITOS.

KIITOS

Satakunnan meikäläisten, MEKA TV ja Taiteesta työtä -5 vuotissuunnilteman osallisilla ei ole toiminnalle riittävän hyvää perustukea, joten toimintaan on joka ikiseen tehtävään ja toimintaan haettava jostain tukea ensin, jotta saadaan aikaan jotain näkyvääkin eikä vain pelkkää sananhelinää. Tämä 2. koronavuosi on ollut taas erityisen vaikea ja STEA päätös lopettaa Tukiliiton suurimman jäsenjärjestön Me Itsen tuen lopettaminen tekee joulustakin surkean. 

Vapaaehtoistyöllä saadaan paljon aikaan, mutta kuluja sillä ei saada peittoon. On säännöllisiä menoja, mutta ei säännöllisiä tuloja. Joskus tuntuu varsinkin korona-aikana, että ei sovi edes aivastaa, ennen kuin siihen saa jostain jotain tukea.

Saatiin sitten yhteistyökumppanien kanssa tämänkin vuosi pulkkaan, vaikka tuet toimintaan vähenevät taas vuosi vuodelta kuin lehmän häntä.

Tänä armon vuonna 2021 suurin toiminnan Satakunnan meikäläisten 12 toiminta ryhmän ja 120 toimijan tukipilari on ollut Kehitysvammaisten Tukiliitto. Tukiliitto täytti tänä vuonna 60 vuotta ja tähän juhlavuoteen myös Satakunnan meikäläiset ovat panneet paukkuja.

Ensin saatiin Satakunnan Tukipiirin hakemana toiminta-avustus KIITOS kiertueen suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä samalla alueelliseen kehittämiseen yhdessä Tukipiirin ja tukiyhdistysten kanssa. Suunnitelmissa oli järjestää jokaiseen satakuntalaiseen kuntaan, missä on joko tai kehitysvammaisten tukiyhdistyksiä tai Me Itse toimintaa jokin näyttävä KIITOS tapahtuma. 

Mitä tällä tuella sitten saatiin aikaan? 

Talvella ja keväällä 2021 suunniteltiin kaikkien seitsemän Me Itse meikäläisryhmän kanssa Tukiliiton KIITOS kiertuetta, jota sitten koronatilanteen vuoksi jouduttiin siirtämään, siirtämään ja siirtämään eteenpäin sekä suunnittelemaan uudestaan, mutta koronasta aiheutuneiden suunnitelmamuutoksista huolimatta luultavasti onnistuimme parhaalla mahdollisella tavalla.

KIITOS kiertueen ohjelmaa, ilmaisutaidon pajoja ja elokuvia tehtiin  kiertuetta varten Huittisissa, Kankaanpäässä, Merikarvialla, Eurassa ja Raumalla sekä tietysti Porissa, jossa tämän KIITOS kiertueen ydinryhmä sekä Osallisuus teatteri ja HPNN ryhmä laittoi paukkuja kietueen ohjelman sisältöihin. Kesäkaudella pääsimme suunnittelemaan ja harjoittelemaan kaikkien ryhmien kanssa tätä kiertuetta.

8 tapahtumaa suunnittelimme järjestää täysipainoisella ohjelmalla, mutta syksyn koronatilanne sotki lähes kaiken. Vain Kankaanpäässä, Eurassa, Huitisissa ja Porissa päästiin KIITOS tapahtumat järjestämään lähes suunnitellulla tavalla. Jouduttiin sitten vähän oikaisemaan tapahtumissa, tekemään pienimuotoisempia tapahtumia sekä järjestämään näitä muiden tapahtumien yhteyteen.

Ohjelman runko synty Osallisuus teatterin leirillä elokuussa. Tämän runkon ja leirituotosten siivittämänä hoidettiin sitten homma jotenkuten loppuun saakka.

 1. Kansainvälinen Lukutaitopäivä Satakunnan museossa 8.9.2021
 2. Merikarvien elokuvailta koulukeskuksessa 22.9.2021
 3. Osallisuus teatterin Yhtä monta kulttuuria -tapahtumassa tuotiin KIITOS kiertueen esitystä näytille Porin kauppakeskus Puuvillassa 8.10.2021
 4. Rauman meikäläisten muistitieto elokuvien ensi-ilta Posilleissa 11.10.2021 
 5. Ari ja Tiia esitti KIITOS kiertueen kiitoksia myös mielenterveysseura Hyviksen 50 vuotisjuhlassa 15.10.2021
 6. Merikarvian elokuvailta koulukeskuksessa 20.11.2021
 7. Tukiliiton KIITOS 60 vuotta Kankaanpäässä 1.11.2021
 8. Hormiston kyläelokuvailta Nakkilassa 10.11.2021
 9. Moro! Mekin ollaan täällä, Tampereen Laukussa kulttuuritapahtumassa esittiin KIITOS kiertuneen ohjelmaa 17.11.2021
 10. Meillä on teille asiaa, Eurajoen livetapahtumia 3.12.2021
 11. Tukiliiton KIITOS 60 vuotta Huittisissa 4.12.
 12. Riittävän hyvä elämä -valtakunnallinen elokuva- ja teatterisemiaari Porissa Palmgren konservatoriossa 7.12.2021
Tässä siis ne 8 tapahtumaa, mitä suunniteltiin. Harjavalta jäi ilman, mutta muut kunnat hoidettiin ja vähän muutakin sitten.

Osallisuus teatteri ja HPNN ryhmä sai myös oman apurahan järjestää Osallisuus iltamia ja tapahtumia neljään porilaiseen toimintayksiköän. Näitä sitten järjestettiin syksyllä Misteliin kaksi esitystä, Ojantien toimintakeskukseen, Tekunkorven elokuva- ja muistelupiirille sekä Monituotteelle. Rahaa jäi vielä sen verran käyttämättä, että järjestetään vielä keväällä 2022 kahteen asuntolaan tapahtuma. 

Keväällä Ari ja Tiia työskentelivät Tukiliiton palkkalistoilla samalla tuntipalkalla Aarne ja Aune hankkeen Keuruun elokuvakurssia vetämässä sekä tehden Kohtaa mut elokuvia Ylöjärvellä, Kangasalassa, Sastamalassa, Hämeenlinnassa ja Halsualla. Kaiken kaikkiaan tuotettiin Tukiliiton 60 vuotisjuhlaviikolle 7 lyhytelokuvaa sekä Tukiliiton että Me Itsen tuella. Tiia teki myös kaikki elokuvien laulujen sanoitukset, myös sen hienon laulun KIITOS.

Syksyllä Ari ja Tiia sai vielä tuntityösopimuksen tehdä Tiian koronapäiväkirjan valmiiksi, suunnitella ja järjestää tapahtumia sekä hoitaa KIITOS kiertue sekä Kehitysvammaisten teemaviikon tapahtuma kunnialla läpi, kun muuta työskentely tukea ei löytynyt.

Tehtiin sitten paljon muutakin, muutama apurahahakemus ja kaikenlaisia hyviä suunnitelmia, joista muutaman onkin mennyt jo läpi rahoittajilta. Jos Tukiliitto on ollut tämän vuoden toiminnan suurin tukija, niin tällä hetkellä, kun ensi vuoden tuista ei vielä tiedetä juuri mitään, Tukiliitto on ensi vuonnakin luultavasti meidän yksi rakkaimmista ja tärkeimmistä yhteistyökumppaneista.

Mitäpä tässä nyt muuta voi sanoa, kuin että KIITOS yhteistyöstä. Ollaan tässä nyt neljänä vuosikymmenenä tehty yhteistyötä ja toivottavasti yhteistyö jatkuu yhtä hedelmällisellä tavalla.Eikä tässä vielä tietenkään kaikki. Saatiin sitten vielä melkeinpä viime tipassa tukea Tukiliiton kautta tehdä TikTok joulukalenteri Satakunnan tukipiirin kautta.

Tässä toiseksi viimeisin luukku. Huomenna vielä yksi.
Sitten jää jäljelle viimeinen sana, joka on KIITOS.


@mediaakaikille Vihdoin löytyi kolmas tietäjä aivan viime tipassa päivänä 23/24! Löytyykö vielä riittävän hyvä elämä huomiseksi? #joulukalenteri #taiteestatyötä #me ♬ alkuperäinen ääni - mediaakaikille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti