tiistai 14. joulukuuta 2021

14/24 joulukalenterissa Osallisuus teatteri

Tänään päätettiin Osallisuus teatterin toimintavuosi 2021 Tukiliiton KIITOS 60 vuotta tilaisuuteen Monituotteen työkeskuksessa. 

KIITOS Tukiliitto tuesta ja yhteistyöstä

Päivän tilaisuus oli jaettu kahteen osaan koronaturvallisuuden vuoksi. Ensin aamupäivällä esitettiin ohjelma niille Monituotteen työntekijöille, jotka eivät kuulu teatteriin ja iltapäivällä oma teatterin väki vietti omia teatterikauden hautajaisia. Tehtiin tässä päivällä vähän muutakin, eihän me nyt yhden asian takia viitsitä persettä penkistä nostaa.

Aamulla aina uskolliset roudarit Mika ja Erik kantoivat esityskamat Monituotteeseen, sitten alettiin pystyttää esitystilaa. Eija laittoi soittokamat kuntoon ja Ari videotykin. Sitten vielä tehtiin viime hetken ohjelmasuunnitelmat Tiian kanssa, joka veti sitten koko shown juonnot.

Sitten kun arvoisa yleisö saatiin paikalle, teatterin yhteisövastaava Tiia kertoi teatterin toimintavuodesta 2021. Hän oli koonnut hienosti vuoden nippuun ja kaikenlaista oltiinkin saatu aikaan koronaperkeleestä huolimatta.

Samalla kerrottiin myös Tukiliiton 60 vuotta juhlavuodesta ja keikoista, joita Osallisuus teatteri ja HPNN oli toteuttanyt KIITOS kiertueella Satakunnassa. Tämä tilaisuus oli myös yksi KIITOS tapahtuma, sillä olimme saaneet Tukiliitolta tukea järjestää neljään porilaiseen toimintayksikköön tällaisen tilaisuuden. Aiemmat pienet KIITOS tapahtumat Porissa olivat Mistelissä, Ojantiellä ja Tekunkorvessa. Ensi vuonna on aikomus jossain vaiheessa käydä vielä parissa asuntolassa tällä samaisella tuella ja samansuuntaiselle KIITOS ohjelmalla.

Sitten katsottiin Maailman ensi-illassa viime vuoden teatteriesitys Kohti uutta epänormaalia, jota ei koskaan esitetty näyttämölle. Näytelmä koottiin kuitenkin elokuvaksi, sillä oltiin nähty vaivaa esityksen valmistamiseen kokonainen vuosi. Kun vielä ensi-iltakin jouduttiin perumaan 2020 päivää ennen ensi-iltaa, eikä näytelmää voitu koronarajoitusten vuoksi esittää keväällä 2021 ja uusi musikaali Riittävän hyvä elämä oli myös työn alla, niin päätettiin jättää Kohti uutta epänormaalia esittämättä ja tehdä tästä projektista uusi epänormaali elokuva.


Elokuvan jälkeen Eija ja Henna esittivät vielä kaksi laulua, KIITOS ja Riittävän hyvä elämä. 

Tilaisuus kesti noin 45 minuuttia. Koska luppaikaa jäi 15 minuuttia, Eija, Henna ja Tiia urakoivat loput TikTok joulukalenterien numerot sekä tehtiin HPNN sekä Osallisuus teatterin toimintasuunnitelmat 2022.

Ruokatunnin jälkeen kello 11:48 pidettiin vuoden viimeinen Porin Me Itse kriisikokous. Kokous eteni vauhdikkaasti, vaikkakin varsin synkissä merkeissä, sillä STEA on uhannut jättää Me Itse ensi vuonna vain puolikkaalle tuelle ja jättää sen jälkeen Me Itsen kokonaan ilman tukea.

Kokouksessa käsiteltiin toimintavuosi 2021, jonka itse asiassa Tiia tuli kertoneeksi molemmissa päivän KIITOS esityksissä. Porin meikäläisten keskeistä toimintaa on Osallisuus teatteri ja tämän toiminnan kautta myös kaikki ovat tietoisia vuoden tapahtumista. Toimintavuosi tuli siis selväksi Tiian vuosikertomuksissa.

Sitten tehtiin ja vahvistettiin 2022 toimintasuunnitelmat, jotka ovat nyt melko hataralla pohjalla, kun ei tiedetä, mitä hittoa se STEA oikein aikoo tehdä Me Itse avustusten kanssa. Toiminta jatkuu kuitenkin Porin seudun kansalaisopiston siipien alla sekä SEKKin ja Porin kaupungin kumppanuussopimuksen ohessa, mutta tiukkaa tulee olemaan. 

KeViKe/MEKA TV 30 vuotta juhlavuoteen tullaan panostamaan kaikin mahdollisin voimin ja päätettiin, että juhlaviikon 7.-14.2.2022 esitetään Riittävän hyvä elämä -musikaali vielä kerran 10.2. pääjuhlassa.

Sitten hyväksyttiin Osallisuus teatterin sekä HPNN toimintasuunnitelmat 2022. Paljon on suunnitteilla, mutta katsotaan nyt miten käy, kun lähes kaikki tuet ovat vuoden vaihteessa katkolla.

Sitten päätettiin vuoden 2022 luottamushenkilöt. Tehtiin päätös, mitä oltiin jo kypsytelty pitkin syksyä, että tässä kiireessä ja kriisitilanteessa emme vaihda luottamushenkilöitä, vaan jatkamme vanhalla luotettavalla kokoonpanolla.

Kokous päätettiin sovittuun aikaan tasan kello 12:00.

Teatterin vuosi 2021

Iltapäivän avasi taas Tiia. Tiia oli koonnut hienosti koko vuoden nippuun, jotta muistaisimme, että oltiin me jotain saatu aikaankin.

Teatterin vuosi alkoi oikeastaan jo 4.1., kun Ari ja Tiia juonivat teatterikuvioita vuoden alussa koronasulkujen varjoissa ja tekivät kaikkis mahdollisia ja mahdottomia varasuunnitelmia mitä jos mitä jos ja mitä sitten jos. 19.1. saatiin pitää Me Itse kokous koronarajoitusten puitteissa ja HPNN aloitti treenikauden musikaalia sekä vuoden keikkoja ajatellen. 26.1. päästiin koronasulusta siten, että jaettiin teatteriryhmä kahteen osaan kokoontumisrajoitusten vuoksi, joten tällä tavoin kaikki Monituotteen teatterilaiset pääsivät osallisiksi toiminnasta.

Helmikuussa eläteltiin vielä toivoa, että saataisiin esittää Kohti uutta epänormaalia oikealle yleisölle oikealla näyttämöllä. Kuvasimme myös ystävänpäivä videon. 

Vielä yksi perkeleen koronasulku teki talvilomasta pitkän kesäloman

Hiihtoloman jälkeen jouduimme aloittamaan etäharjoitukset koronarajoitusten takia. Tiia laittoi Monituotteessa etäyhteyden kuntoon ja ohjaajat Ari sekä Milla ohjasivat ryhmää kotoa käsin.

Etätreenit jatkuivat aina huhtikuulle, jolloin opistokausi päättyi.

Toukokuussa alkoi vihdoin Taiteesta työtä -hankekausi. Aloitimme teatteri treenit pihalla ja aloimme kuvaamaan Kohti uutta epänormaalia -näytelmää elokuvaksi. Teimme myös lyhytelokuvia Tukiliiton 60 vuotisjuhlaan.

Raskaan koronakevään jälkeen saimme vähän hengähtää keväällä ihan pihalla

Kesäkuussa alkoi teatterin kesätauko, kun olimme saaneet elokuvan kuvaukset valmiiksi.

Elokuussa alkoi teatterin syyskausi Leppärän musiikki- ja teatterileiriltä. Täällä alkoi myös HPNN treenaamaan tosissaan musikaalia ja syksyn keikkoja.

Syyskuussa teatteri esiintyi Lukutaidon päivillä Satakunnan museolla.

Kansainvälinen Lukutaitopäivä 8.9.

Syyskuussa alkoi teatterin opiston syyskausi. Aloimme teatterin kanssa työstämään yhdessä tämän vuoden musikaalia Riittävän hyvä elämä.

Tästä alkaa musikaalin työstäminen yhdessä


Lokakuussa teatteri esiintyi puhevammaisten viikolla Ojantiellä Minulla on aina sanotavaa -puhevammaisten viikon tapahtumassa sekä Puuvillassa Yhtä monta kulttuuria tapahtumassa. 

Vihdoinkin oikean yleisö edessä!

Marraskuussa käytiin koko Monituotten teatteriväen kanssa keikalla Tampereella kulttuuritalo Laikussa Moro! Mekin ollaan täällä tapahtumassa.

Yhdessä me selvitään Tampereellakin!

Työvuoden päättikin sitten Riittävän hyvä elämä musikaalin ensi-ilta 30.11. sekä seminaari 7.12., jossa musikaalilla oli toinen esitys.

Tiian vuosikoosteen jälkeen katsottiin sitten naposteltavan kera Kohti uutta epänormaalia elokuva. Sitten vielä kuvattiin teatterin TikTok joulukalenteriluukku.


@mediaakaikille

Nyt sai toinen tietäjä ottaa 14/24 tehtäväksi selvää, mikä on Osallisuus teatterille riittävän hyvää elämää. ##taiteestatyötä ##joulukalenteri ##pori

♬ alkuperäinen ääni - mediaakaikille


Aivan päivän päätteeksi sitten vielä keräännyttiin teatterilaisten kanssa rinkiin ja kerrottiin tunnelmia toteutuneesta työvuodesta. Paljon on koronaperkele aiheuttanut vaivaa ja hidasteita, emmekä voineet toimia täydellisesti, mutta toiminne sentään parhaalla mahdollisella tavalla.

Lopuksi sitten lauloimme yhdessä laulun KIITOS.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti