keskiviikko 2. joulukuuta 2020

2/24 askelta jouluun - TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteri 2020

TAITEESTA TYÖTÄ -joulukalenterissa muistellaan vuoden 2020 onnistumisia ja peruuntumisia Satakunnan erityistaidetoiminnan tilaisuuksista, koulutuksista ja tapahtumista. 

Tämän vuoden harvoihin koronanvälttämiin onnistumisiin kuuluu Mistelin taidetestaamo. Taidetestaamo ideaa pohdittiin ensin Taiken Esa Vienamon kanssa ja saatiin toteutettua Porin erityistaiteen yhteistyöryhmän myötä. Mukana yhteistyössä oli Osallisuus teatteri, päivätoimintakeskus Misteli ja Porin seudun kansalaisopisto. Kehittelyyn saatiin vielä vähän lisätukea Porin #rakkaudellaporilaisille hyvinvointirahasta, jonka turvin saatiin yhdestä kerrasta kaikille porilaisille avoin tutustumiskerta.


Taidetestaamon idea hipoi ensin pilviä, että tämänkaltaisessa testaamossa sai kokeilla erilaisia taidemuotoja, josko itselle löytyisi jonkin uusi taideharrastus tai jopa työ. Ensi suunniteltiin testaamoa jonkin suuremman erityistaiteen tapahtumassa esimerkiksi Taidetiistaina kauppakeskus Puuvillassa.

Ajan ja resurssien puutteessa päätimme järjestää ensin kokeiluluonteisesti Porin seudun kansalaisopiston, Taiken ja Osallisuus teatterin pienimuotoisen taidetestaamon, jossa Mistelin asiakkaat saivat kokeilla elokuvan tekemistä, teatteri-ilmaisua, tanssia, animaatiota ja valomaalausta.

Testaamo järjestettiin keväällä kolmena päivänä kaksi tuntia kerrallaan ja syksyllä toisen kerran vähän pienemmillä resursseilla Taiken ja Porin seudun kansalaisopiston tukemana. Ja mikä parasta, jatkoa seuraa keväällä 2021.

Keväällä oli Osallisuus teatterista 3 vertaisohjaajaa mukana sekä yhdellä kerralla sai siis yleisökin osallistua testaamon kehittämiseen.

Toisella kerralla syksyllä otettiin mukaan kuvataide haltuun kuvataiteilija Tuula Kallaksen kanssa sekä elokuva että sanataide Tiian ja Arin kanssa.

Tässä vähän Tiian rapsaa syksyn toiminnoista


Mistelin taidetestaamo keskiviikkoisin 11:00-12:30

Ari tuli hakemaan minut kotoa kello noin 10.40. Ajoimme Mistelliin, jossa tapasimme kuvataide ohjaajan Tuulan, jonka kanssa pohdimme, pidämmekö samat ryhmät koko ajan vai vaihdammekö ryhmiä puolessa välissä.

Mistelissä oli valmiiksi jaettu porukat ryhmiin. Muutama vierailija oli mukana, joka  ei kuulunut Mistelin porukkaan, mutta koska kurssin oli kansalaisopiston kurssi, he saivat tulla mukaan. Päädyimme siihen, että samat ryhmät toimisivat yhdessä koko ajan.

Kun ryhmät oli jaettu, aloitimme hommat. Olin Arin apuna vertaisohjaajana.

Meidän ryhmäläiset kirjoittivat lapuille itselleen tärkeitä asioita.
Ne koottiin aiheittain yhteen. Pohdimme minkälaisia runoja niistä saisi.
Päädyimme kirjoittamaan eri vuodenajoista runot. Saimme kaksi  runoa kirjoitettua ja kuvattua videolle. Lopuksi eräs ryhmäläinen luki molemmat runot kaikille myös kuvataide ryhmäläisille.

Pidimme palaute kierroksen, jossa kaikki kertoivat omat tunnelmansa päivästä. Lähtiessämme joimme vielä kahvit.

Toisella kerralla kuvattiin loput vuodenaika runot ja Virtasen Mattin antiikki ohjelman.Tuulan ryhmän piirustuksista otettiin valokuvia. Lopuksi oli palaute rinki. Jäimme vielä kahville kävimme keskustelua Tapion Nyströmin ja läänintaiteilija Esa Vienamon kanssa, joka oli toisella kerralla mukana.

Minulle jäi näistä kahdesta taidetestaamo kerrasta. Ihan kivat tunnelmat.
  
Olimme vielä kerran näyttämässä taidetestaamon elokuvat Mistelissä.
Minusta oli kiva nähdä myös keväällä tehdyt elokuvat. 
Myös viimeisen kerralta tunnelmat oli hyvät.

Kurssi saa myös keväälle 2021 jatkoa.

MEKA TV tontut joulukalenteria kirjoittamassa

Taidetestaamon elokuvia julkaistaan lisää tässä joulukuussa, jahka MEKA TV tontut muilta kiireiltään kerkiävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti