perjantai 18. joulukuuta 2020

18/24 askelta jouluun - TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteri 2020

Millainen oli TAITEESTA TYÖTÄ toinen vuosineljännes? Taatusti kokonaan erilainen kuin mitä suunniteltiin.

Normaalisti - mikäli nyt mitään normaalia tilaa onkaan - toinen vuosineljännes Satakunnan meikäläisillä ja MEKA TV toiminnalla menee epäsäännöllisten hanke- ja tilaustöiden merkeissä kansalaisopistokauden päätyttyä. Viime vuosina hommien pelastajana on ollut Taike. 2018 vedettiin kesäkausi Osallisuuden ytimessä, edellisen viisivuotiskauden päätösteemalla ja 2019 aloitettiin TAITEESTA TYÖTÄ viisivuotiskausi.

Taiken tukea riitti käytönnössä 7 kuukauden verran puolipäiväohjauksessa. Alkunperin hankekauden piti alkaa aprillipäivänä ja kestää syyskuun loppuun sekä yhden puolikkaan kuukauden piti jättää tänne joulukuun loppuun, kun opistotöihin tulee taas puolentoista kuukauden tauko. Koronan vuoksi hankekautta piti aikaistaa 16.3. alkavaksi, jotta homma ei olisi mennyt ihan kokonaan puihin.Huhtikuu 2020

Huhtikuussa oli 119 TAITEESTA TYÖTÄ hankkeen osallisista koronaeristyksissä. SEKKin työntekijät jouduttiin laittamaan pakkolomille, kun työt hävisivät. Pientä elonkipinää saatiin siis Taiken osa-aikatuella, mutta hankalaksi meni, kun tuki oli suunniteltu ryhmien kanssa toimimiseen ja ryhmät olivat eristyksissä. 

Edellisenä syksynä oli tarkoitus saada etäyhteydet toimimaan Satakunnan meikäläisten kanssa, mutta eipä sitten muilta kiireiltä tähän keritty, joten housut kintuissa pudottiin tähän tilanteeseen, että etäyhteyksiä olisi tarvittu. Ongelmana oli myös se, ettei porukoilla oikein ollut välineitä eikä osaamista ennestään yhteyksien pitämiseen.

Hankalaa oli myös se, että kerrankin olisi ollut varaa järjestää tilaisuuksia ja yhteisiä kokoontumisia, mutta kokoontua ei saanut. 7.4. piti olla Satakunnan meikäläisten puheejohtajien ja TAITEESTA TYÖTÄ ohjausryhmän kaikenkattava palaveri, 13.4. piti olla Osallisuus teatterin tulevaisuudenpaja sekä 14.4. piti suunnitella valtakunnallista yhteistyötä muiden erityistaidetoimijoiden kanssa. Jaanalla ja Arilla oli isoja suunnitelmia Satakunnan Me Itse kuvioissa, mutta näitäkin oli hankala edistää etätyönä. Kaikki tärkeät suunnittelupalaverit siis peruuntuivat, joten jotain oli siis keksittävä, jotta hanke toimisi uskottavasti.

Huhtikuun alusta lähtien Ari ja Tiia työskentelivät säännöllisesti tiistaisin SEKKissä, kun muut olivat pakkolomilla. Samalla kokeiltiin kaikkia mahdollisia ja mahdottomia etäyhteysohjelmia. Sitten saatiin Taikelta pientä lisätukea Tiistaitiimin perustamiseen ja toimintaan etäyhteyksien kautta.


Etäyhteyksillä saatiin sitten hommaa toimimaan. Maanantaisin pidettiin maanantaipalaveri, tiistaisin kokoontui Tiistaitiimi ja perjantaisin harjoiteltiin Skype yhteyksiä. Huhtikuun lopussa alkoi Osallisuus teatteri kokoontua ja suunnittelemassa syksyn näytelmää Kohti uutta epänörmaalia. Myös HPNN ryhmä kokoontui etänä suunnittelemaan musiikkivideon tekemistä. Porin meikäläiset sekä Huittisten Hulivilit pitivät Me Itse kokouksia. Kaiken kaikkiaan tavoitimme 120 meikäläisestä parikymmentä aktiivista tekijää, joiden kanssa saatiin hommaa vietyä eteenpäin.
Keväällä saatiin myös yksi hyvä uutinen Satakunnan kulttuurirahastolta. Ari sai apurahan 1100 satakuntalaista yhteisöelokuvaa -arkistointihankkeeseen, joka tiesi sitä, että hommia olisi nyt 8 kuukauden verran säännöllisesti 10 tuntia viikossa tämän hankkeen muodossa. Tämä taas tiesi sitä, että nyt kun ensimmäistä kertaa oli näinkin pitkä säännöllinen työputki tiedossa melkeinpä kymmeneen vuoteen, niin saatiin myös Tiialle tästä avotyö kahtena päivänä viikossa SEKKiin.

Kesäkuussa päästiin sitten taas avaamaan toimintaa vähitellen Porissa, Osallisuus teatterin kanssa, HPNN kuvauksiin, Rauman Syvärauma elokuvan kuvauksiin, Huittisten Hulivilien, Merikarvian meikäläisten ja Kankaanpään Pörriäisten kanssa. Palaverejäkin pidettiin Taikusydämen ja Porin erityistaiteen yhteistyöryhmän kanssa, Hyvis elokuvaa kuvattiin ja homma toimi taas melkeinpä suunnitelmien mukaan. Palattiin taas Rakkaudella porilaisille -tapahtumien järjestämiseen ja järjestettiin Porinatunti -tapahtuma. Vain turvavälit, ylenmääräinen käsienpeus ja käsidesin käyttö eivät kuuluneet tähän TAITEESTA TYÖTÄ -hankkeen alkuperäisiin suunnitelmiin kesäkuussa 2020. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti