lauantai 19. joulukuuta 2020

19/24 askelta jouluun - TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteri 2020

Ankea alkuvuosi sai keväällä 2020 hyviä uutisia Suomen kulttuurirahaston Satakunnan rahastolta. Kerrotaanpas tästä nyt vähän TAITEESTAA TYÖTÄ joulukalenteriluukussa 19/24.

Taidepainotteisen erityistyön ohjaaja Ari Impola sai Pirkko ja Riitta Virannon rahastosta 4500,-työskentelyavustuksen kolmen vuosikymmenen aikana Satakunnassa tehtyjen 1100 yhteisöelokuvan arkistointityöhän.Arin henkilökohtainen työskentelyavustus tuli tarpeeseen, sillä TAITEESTA TYÖTÄ hankkeella oli 11300,- vähemmän tukea käytettävissä ohjaukseen kuin edellisenä vuonna, eikä tilaustöitä eikä oikein muutakaan työtä osa-aikasen TAITEESTA TYÖTÄ hankekauden lisukkeeksi ollut korona-aikana tarjolla.

Avustus käytännössä mahdollisti sen, että nyt oli 8 kuukautta säännöllistä työskentelyaikaa 10 tuntia viikossa tähän hankkeeseen ja se taas tiesi sitä, että hankkeeseen voitiin ottaa Tiia Takala assistentiksi Porin vammaispalveluiden kautta. Arilla on ollut 2010 lähtien aina joku erityisryhmiin kuuluva assistentti työparina, mutta tätä on hankaloittanut se, että 2012 lähtien Arilla ei ole ollut mitään kokoaikaista säännöllistä työtä, joten eipä assistenteille ja vertaisohjaajillekaan ole ollut tarjota mitään säännöllistä työsopimusta. Kulttuurirahaston tuella pystyttiin nyt työllistämään Tiia säännöllisesti maanantai ja keskiviikkopäiviksi SEKKiin Arin työpariksi tämän hankkeen tiimoilta.1100 -hankkeen oli tarkoitus käynnistyä kesäkuun alussa 8 kuukautta eteenpäin tammikuun loppuun, mutta korona-ajan koukerot ja toiminnan uudelleen rakentaminen työllisti niin paljon, että arkistointia pystyttiin edistämään vain satunnaisesti. Samalla Arin työt ovat hyvin epävarmalla pohjalla alkuvuodesta 2021, joten päädyttiin sitten siihen, että tämä 25% työaika 8 kuukaudelle käynnistettiin vasta syyskuussa, jotta pystyisimme venyttämään työmahdollisuuksia aina huhtikuun loppuun.

17.5.2020 oli tarkoitus juhlia sitä, että oli kulunut tasan 30 vuotta ensimmäisen yhteisöelokuvan ensi-illasta. Korona siirtää nyt tätäkin juhlavaa rajapyykkiä nyt vuodella eteenpäin, joten 17.5.2021 koitetaan uudestaan.Mistä siis on kysymys? Näin esitteli Ari hakemuksen taustoja

17.5.1990 oli ensimmäisen yhteisöelokuvani Torstai on toivoa täynnä ensi-ilta. Täältä on lähtenyt liikkeelle 3 vuosikymmentä kehitetty yhteisöelokuvien hankejatkumo, joka on tuottanut tähän mennessä noin 1100 Satakunnassa julkaistua yhteisöelokuvaa ja videota, joissa kaikilla olen ollut mukana tekemässä näitä. Tänä vuonna on oman "taiteilijaelämäni" 30 vuotis juhlavuosi. 1990 luvulla tuotin lähinnä videoita kehitysvammaisten kanssa, mutta 2000 luvulla näitä kehitettyjä metodeita on käytetty lasten- ja nuorten kanssa, kylä- ja muistitietoelokuvahankkeissa. Toimintamalli on saanut 6 kansainvälistä sekä 34 valtakunnallista huomiota tai elokuvapalkintoa 1996 lähtien.

Työsuunnitelma

3. vuosikymmentä, 1000 ja sata yhteisöelokuvaa Satatakunnasta

Olen tuottanut erilaisissa hankkeissa ja projekteissa 1990 lähtien noin 1100 yhteisöelokuvaa, TV- ohjelmaa ja videojulkaisua. 

1. vuosikymmenenä 1990 tuotin lyhytelokuvia lähinnä kehitysvammaisten kanssa KeViKe nimikkeen alla ja tekijöiden kanssa toteutettiin 3 kolmevuotista projektia, joiden aikana kehityttiin erityisryhmien kanssa erilaisia yhteisöelokuvan toimintamalleja. 

Tällä vuosituhannella olen toiminut MEKA TV nimikkeen alla mm. 66 eri koulussa toteuttamassa elokuvakasvatusta ja elokuvaprojekteja. 2003 lähtien olen tuottanut kylä- ja muistitietoelokuvia erilaisissa maaseudun kehittämishankkeissa. Toimialueena on ollut koko satakunta ja erityisryhmien kanssa olen toiminut valtakunnallisesti. Tällä vuosituhannella olen toiminut freelancerina 2002 lähtien ja lyhytelokuvia tällä vuosituhannella on tuotettu lähes 1000 erilaisissa projekteissa, tilaustöissä ja hankkeissa.

Vedän tällä hetkellä Taiteesta työtä 2019-2023 -5 vuotista hanketta erityisryhmien kanssa, jotta tekemälläni elämäntyölle löytyisi jatkumo sen jälkeen kun jään hankkeen jälkee pois aktiivisesta työelämästä. Hanke on toistaiseksi saanut vain osarahoitusta ja se työllistää minua opistotyön lisäksi vain osa-aikaisena ohjaajana maaliskuuhun 2021 saakka.

Olen vuoden verran tavoitellut sitä, että saisin omat elokuva-arkistoni järjestykseen tulevia sukupolvia varten. Viime vuosina en ole löytänyt työlleni kokoaikaista tukea, joten arkistointi ja elokuvien listaus on jäänyt puolitiehen. 1990 luvulla olevat elokuvat on vain VHS nauhoilla, jotka täytyisi digitalisoida ja pelastaa. Minulla odottaa arkistossa kaikki kuvaamani kuvausnauhat ja 106 kovalevyä materiaalia työaikaa järjestelyyn.

Viimeinen lähes täydellinen elokuvalistaus on tehty 2012, sen jälkeen ei ole ollut työaikaa usean sadan lyhytelokuvan järkevään arkistoimiseen.

Viime vuonna minulta kysyttiin elokuvia maakuntakirjastoon ja täältä on syntynyt ajatus, että kaikki elokuvani saadaan tallennettua isolle kovalevylle maakuntakirjaston ja Satakunnan museoon, josta ne olisivat löydettävissä ja saavutettavissa. 

Työsuunnitelmana on toteuttaa arkistointia 25% työajalla kesäkuusta 2020 tammikuukun 2012. Arvioisin, että työhön tarvitaan yhteensä 2 kuukauden tehokas työaika, joka 25% työajalla kestäisi 8 kuukautta. Työ vaatii omaa taiteellista panostusta ja tietotaitoa, joten tämänkaltainen työsketentymalli sopii tämän hetken puolipäivätyöläiselle ja samalla saataisiin tämä kaikkien eri yhteisöiden kanssa tekemä työ talteen tuleville sukupolville. Tehtävä on myös niin laaja ja monimutkainen, jotta sitä voisi teettää kenellekään.

1000 ja sadan lyhytelokuvan arkistointiin ja tietojen ajaminen tietokantaan tarvittava tekninen laitteisto on minulla jo olemassa, mutta ammatinharjoittajana minulla ei ole varaa harrastaa. Elämäntyötäni ei ole kokonaisuutena muualla kuin omana muistitietona ja pahvilaatikoissa sekavina muistiinpanoina, jotka siis tällä apurahalla halua tuoda esille ja saavutettavaksi.

Minulla on käytössä oma laitteisto, tilat ja arkistot, joten varsinaisia kuluja tulee vain vähän, puute on vain työajasta ja työnantajan puutteesta tähän työhön.Ja miten sitten kävi?

Hanke lähestyy puoltaväliä vuodenvaihteessa ja etenee mutkitellen. Kesäkuussa tehtiin hankkeen raamit, listattiin elokuvat, mutta varsinaiseen arkistointivaiheeseen ei kunnolla päästy kiinni. Kaikki MEKA TV mediaryhmät ovat koonneet omia elokuviaan yhteen, mutta koronatilanteen edetessä arkistointivaihetta tehovaihetta lykättiin syyskuuhun, jotta apurahaa voidaan käyttää huhtikuun loppuun 2021, kun ensi vuoden työtilanne näyttää tällä hetkellä sangen kehnolta. Tällä tavoin pystytään Tiiakin työllistämään sinne saakka ja saadaan homma kunnialla hoidettua loppuun.

Tällä hetkellä 1100 elokuvasta on löydetty noin 900 arkistointikelpoista elokuvaa. Loppujen löytämiseen, digitalisoimiseen ja formaattien muunnostöihin meneekin sitten huomattavasti enemmän aikaa kuin tähän asti löydettyjen elokuvien arkistointiin. Muutenkin aikaa myöten on käynyt selväksi, että työaika riittää vain perusarkiston luomiseen, toinen mokoma aikaa tarvittaisiin tarinoiden kirjaamiseen, mitä nämä elokuvaprojektit ovat tekijöilleen ja katselijoilleen tuoneet.

Ja on tässä sellainenkin muutos tullut aikaa myöten, että kun alunperin näitä arkistoitavia elokuvia oli 1100, nyt niitä on jo 1161.

17.5.2021 sitten juhlitaan tämän homman loppuunsaattamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti