torstai 17. joulukuuta 2020

17/24 askelta jouluun - TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteri 2020

Tänään TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenterissa 17/24 muistellaan, miten taiteesta piti tulla työtä myös Pohjois-Satakunnassa. Ja tulihan sitä työtä, mutta korona vuoksi kokolailla eri tavalla mitä oltiin suunniteltu.

Viisivuotisen TAITEESTA TYÖTÄ hankkeen suunniteltu toisen toimintavuoden painopistealueena oli Pohjois-Satakunta. Satakunnan meikäläisten verkostoon kuuluu 7 paikallisryhmää. Rauma sekä Kankaanpää ovat ilman säännöllistä media- ja vaikuttamiskoulutusta, mitä muut ryhmät saavat kansalaisopistojen kautta. Pohjois-Satakuntaan oli saatu hyvää pöhinää ja mutta perusedellytykset puuttuivat isompaan kehittelyyn. Puutetta ollaan jonkin verran pystytty paikkaamaan opintokeskus Siviksen kautta, mutta jatkuvuutta se ei ole turvannut. Kankaanpään ja Pohjois-Satakunnan Me Itse Pörriäiset on perustettu 2017 Myötätuulen viestin jälkimainingeissa. Pohjois-Satakunnan Kehitysvammaisten Tuki ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Wirtaamo ottivat asiakseen Satakunnan meikäläisten kanssa perustaa Me Itse paikallisryhmä myös Kankaanpäähän ja samalla saatiin seka Me Itse että Radio Valo koulutusta MEKA TV toiminnan kautta.

Pörriäiset olivat myös yksi keskeinen ryhmä, kun suunniteltiin TAITEESTA TYÖTÄ hanketta 2018.

2019 pidettiin media- ja vaikuttamiskurssia, pidetiin Osallisuus teatterin kanssa ilmaisutaidon pajapäivät, jonka aikana tehtiin elokuva Erityistaidekoulu.Pohjois-Satakunnan Kehitysvammaisten Tuki haki myös Kehitysvammaisten Tukiliitolta toimintarahaa alueellisen Me Itse toimintaan yhteistyössä kaikkien Satakunnan tukiyhdisten kanssa. Tänä vuonna oli siis Pohjois-Satakunnan vuoro, kun aiemmin tätä tukea oltiin haettu ja saatu Eurajoen, Rauman ja Huittisten tukiyhdistysten kanssa yhteistyössä. Syksyllä 2019 perustettiin Kankaanpäähän Erityistaiteen yhteistyöryhmä, jonka toiminta käynnistyi hienosti, onhan Kankaanpää taidekaupunki. Täällä suunniteltiin 2020 järjestettävää Outsider taiteen seminaaria sekä taidenäyttelyä kevääksi 2020.

Ja senhän nyt kaikki tietävät, mitä tapahtui tapahtumille, mitä suunniteltiin kevääksi 2020.

Vuosi 2020

Alkuvuosi Kankaanpäässä alkoi hurjasti 14.1., jolloin Elina ja Ari kävivät 5 eri palaverissa suunnittelemassa tulevia. Ensin käytiin Pörriäisten kanssa suunnittelemassa toimintavuosi 2020, sitten oli palaveri Wirtaamon henkilökunnan kanssa, sitten tapasimme läänintaiteilija Esa Vienamon, sitten käytiin Aktiivisessa Pohjois-Satakunnan Leader ryhmässä kauppaamassa hankeisideoita ja lopuksi kävimme suunnittelemassa kevään Outsider-seminaaria. Ja mitä sitten? Sitten me Ari ja Elina menimme täynnä optimismia kotiin hienon palaveripäivän jälkeen.

Helmikuussa Elina ja Ari kävi vetämässä Siviskurssia Pörriäisten kanssa ja hyvältä näytti tulevaisuus. Silloin tehtiin myös näyttäviä juttuja Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Itsemääräämisoikeus seminaariin. 

10.3. Eija, Tiia ja Ari kävivät suunnittelemassa Outsider-taiteen  seminaaria ja sovittiin että Osallisuus teatterin HPNN  ryhmä vetäisi semiaarin juonnot. Nyt näytti tilanne jo oikein hyvältä, kun olisimme saaneet jopa tukea juontojen suunnitteluun ja toteuttamiseen.
12.3. pysähtyi sitten meidän optimismi ja 13.3. peruttiin koko seminaari.

Mitäs sitten?

Erityisryhmistä tuli kertaheitolla eristysryhmiä, mutta Taiken tuella saimme perustettua Tiistaitiimi, jonka myötä myös Kankaanpään Pörriäisten puheenjohtaja Samu pysyi maailmankartalla. Samusta tuli myöhemmin myös Osallisuus teatterin etänäyttelijä. Pienenä ongelmana oli, että Pörriäistä vain Samulla oli jonkinlaiset toimivat etäyhteydet. Taustatuet toimivat, mutta tilanne oli mikä oli.

14.4. piti olla kaikkien Me Itse puheenjohtajien sekä TAITEESTA työtä ensimmäinen suuntaa-antava kokoontuminen Kankaanpäässä, mutta eristyksessä oltiin. Peruuntui. Tämä tiimi ei muuten koronaeristysten vuoksi voinut kokoontua kertaakaan tänä vuonna. 

Kesäkuussa sitten avattiin toimintaa varovasti ja käytiin ensin Pörriäisiä tapaamassa ja sitten vielä kuvattiin Samun kanssa juttua Tiian kanssa.Seuraava Pörriäisten tapaaminen oli elokuussa. Sitten Me Itse puheenjohtaja Jaana kävi tapaamassa Pörriäisiä kokouksessa ja suunniteltiin taas ankarasti syksyä.

Peruttu tai oikeastaan siirretty Outsider-taiteen seminaari oli siirretty valitettavasti samaan päivään kuin Osallisuus teatterilla oli jo vuosi sitten sovittu Taidetiistai -tapahtuma Porissa, joten pieleen meni tämäkin hieno suunnitelma. Illan Outsider taiteen avajaisiin toki ehdittiin kuvaamaan ja osallistumaan.

Marraskuuhun oltiin vielä suunniteltu Jämille Marrasrieha tapahtuma, jonne tuli myös HPNN keikalle sekä Me Itse ry. valtakunnallinen puheenjohtaja Jaana.Vuoden suunnitelmissa oli vahvistaa Me Itse toiminta sekä erityisryhmien erityistaidetoimintaa Pohjois-Satakunnassa, mutta hieman toisin kävi. Mutta saatiin me sentään jotain aikaiseksikin vaikeista olosuhteista huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti