keskiviikko 16. joulukuuta 2020

16/24 askelta jouluun - TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteri 2020

MEKA TV ja Satakunnan meikäläistoimintaa voidaan seurata vuosineljännesten mukaan. Samoin myös TAITEESTA TYÖTÄ hanketta. Normaalivuosina 1. vuosineljännes kärvistellään, saadaanko kesäkaudeksi jostain tukea ja toimitaan pääosin kansalaisopistojen kurssien myötä. 2. vuosineljänneksenä opistokausi päättyy ja alkaa kesäkauden toiminta epäsäännöllinen hanke-ja tilaustyötoiminta, jos tukea saadaan. 3. vuosineljännes on elonkorjuun ja syyskyntöjen aikaa ennen kuin syksyn opistokausi alkaa. 4. vuosineljännes toimitaan taas kansalaisopistoissa ja vedetään erilaisilla tilaustöillä loppuun sekä kärvistellään, saadaan seuraavaksi vuodeksi mistään toimintatukea. 



Miten siis meni 1. vuosineljännes 2020?

Vuosi alkoi aika masentavissa merkeissä, tilaustöitä ei ollut, kansalaisopistotunteja oli vähänlaisesti eikä mitään muutakaan varmaa tukea tulevalle toiminnalle eikä toiselle TAITEESTA TYÖTÄ hankkeen vuodelle. Toimintasuunnitelmia oli, mutta tammikuussa ei voitu kuin odottaa, mitä tuleman piti. Joitakin avustuksia oltiin saatu, mutta toimintaa ne eivät taanneet varsinkaan, kun ne kohdentuivat kesäkauteen. 

Ohjaaja välttyi nippanappa työvoimatoimiston nöyryytyksiltä sillä, että oli edelliseltä vuoden jäänyt yksi tilaustyö kesken ja tästä nipistettiin sitten yhden kuukauden osa-aikatyösopimus. Pääosin homma oli jo tehty, mutta marras-joulukuun vapaat oli jäänyt pitämättä, joten puolittain palkallisiksi vapaapäiviksi homma meni.

Alkuvuosi siis laiskoteltiin ja koitettiin pitää edelliselta vuodelta pitämättömiä vapaapäiviä vaihtelevalla onnistumistasolla.



9.1. pidettiin sitten Elinan ja Tiian kanssa SEKKissä suunnittelupäivä tulevan vuoden konnankoukkuja suunnitellessa. Vaikka tulevan toiminnan rahoituksesta ei ollut mitään tolkkua, päätettiin kuitenkin valmistella TAITEESTA TYÖTÄ toisen toimintavuoden avausta vapaaehtoistoiminnan voimin.

13.1. alkoi ryhmätoiminta Kankaanpäässä, Elina ja Ari pistivät tuulemaan 5 eri palaverissa tulevia suunnittelemassa.

14.1. oltiin Sataduunia tapahtumassa esittelemässä, mitä sitten tehtäisiin, jos saadaan rahaa toimintaan. Messumisseinä toimi Erik ja Tiia.

Sitten alkoivat kansalaisopistokurssit käynnistyä yksi kerrallaan. Mukana toiminnassa oli Tekunkorven elokuva- ja muistelupiiri, Eurajoen Toimarin elokuvaryhmä, Huittisten Hulivilit, Merikarvian mediaryhmä, Monituoteen SosMedia, Osallisuus teatteri, Ojantien animaatiopaja, Mistelin taidetestaamo ja Harjavallan Huimaveikot. Oltiin mukana kokemustoimijoiden järjestötapaamisissa ja HPNN aloitti musiikkivideon tekemisen. Torstaisin hanke työllisti Keijoa, Elinaa ja Tiiaa, oli remmissä mukana aina välillä Jaanakin.

Tammikuussa porilaiset saivat myös hyviä uutisia, Porin meikäläiset, MEKA TV ja Osallisuus teatteri saivat Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahaa 12 askelta porilaiseen esteettömyyteen hankkeelle, joka varmisti sen, että oli mahdollista järjestää Porissa 12 kaikille avointa porilaista tapahtumaa. Ohjauksen palkkaongelmia se ei ratkaissut muuten kuin että teatterille oli varaa ilmaisutaidon ohjaajaan ja teatterileirejäkin olisi tulossa.

Helmikuussa mentiin opistoryhmien tahtiin, mutta käytiin myös raumalaisten kanssa Sivis-kurssilla tekemässä elokuvaa ja suunnittelemassa sekä harjoittelemassa tulevan Syvärauma elokuvan kuvauksia.


Kankaanpäässä toimittiin myös Sivis-kurssin tukemana ja kehitettiin yhdessä Pohjois-Satakunnan erityistaiteen yhteistyöryhmän kanssa kevään Outsider taiteen seminaaria ja näyttelyä. Myös tässä hankkeessa oli porilaisilla näppinsä pelissä.



Helmikuussa hyvää oli se, että saimme sitten Taikelta rahoitusta toisen TAITEESTA TYÖTÄ hankevuoden käynnistämiseen. Saimme myös Kehitysvammaisten Tukiliitolta toimintarahaa alueellisen toiminnan kehittämiseen. Merikarvian porukka sai Merikarvian kulttuurilautakunnalta tukea. Toimintarahaa alkoi olla viime vuoden tapaan, mutta ohjaukseen ei.

Huonoa oli taas se, että tilaustyökanta oli romahtanut ja muutenkin saimme tukea toimintaa 1/3 osaa tarvitsemaamme vähemmän. Ohjauksessa oli 11300,- aukko edelliseen vuoteen eli sen sijaan että olisimme purjehtineet täysin purjein eteenpäin, jouduimmekin kaikkien ryhmien kanssa käynnistämään YT-neuvottelut ja karsimaan ohjaustyöstä neljän kuukauden työ pois. Eli 1/3 osaa piti karsia toimintasuunnitelmista ja 2019 vuoden toiminnoista pois. Maakunnallisen Osallisuus teatterin toiminnan käynnistäminenkin jouduttiin laittamaan jäihin.

Haastavista tulevaisuuden näkymistä huolimatta avattiin sitten juhlavasti TAITEESTA TYÖTÄ toinen toimintavuosi SEKKissä Auki on tapahtumassa.



Helmikuussa ryhmät kuvasivat vuoden toiseksi ainoaa tilaustyötä, videosarjaa Kehitysvammaisten Palvelusäätiölle 12.3. Itsemääräämisoikeutta käsittelevään seminaariin. Eurajoen, Kankaanpään, Huittisten ja Porin porukat tekivät 5 lyhytelokuvaa keväällä itsemääräämisoikeuden monista koukeroista.

Helmikuun lopussa tuli Arille myös alkuvuoden 200 palkatonta vapaaehtoistyötuntia ja mitta täyteen. Kovana tavoitteina oli se, että nyt tehdään tästä edes vain palkalliset ja tuetut työt, muut hommelit jätetään tekemättä, kun kerran ei tukea ohjaukseen saatu riittävästi ja joku raja palkattomalla puurtamisellakin oli oltava.

Kesken maaliskuun YT-neuvotteluita tuli sitten 12.3. tieto, että yksi ryhmä ei pääse opistoon koronan vuoksi. Sitten pidettiin kriisikokousta Elinan ja Tiian kanssa, mutta ei sekään auttanut, sillä sitten vuorokauden aikana tuli 43 peruuntunutta työtilaisuutta vedettäväksi allakasta punakynällä yli. 


Näin siis pysähtyi koko maailma ja myös meidän pienten TAITEESTA TYÖTÄ toimijoiden räpiköinti. 

Sitten tehtiin SEKKissä nopea tilannemuutos. TAITEESTA TYÖTÄ hankekauden piti alkaa huhtikuun alussa, mutta koronatilanteen vuoksi hankekausi aloitettiin välittömästi ja näin saatiin osa-aikainen ohjaaja pelastamaan sitä tässä hankkeesta, mitä enää pelastettavissa oli. Tilanteen teki hankalaksi myös se, että kaikki SEKKin työntekijät piti lomauttaa koronan vuoksi kahdeksi kuukaudeksi, joten koko TAITEESTA TYÖTÄ hanke jäi käytännössä yhden osa-aikaohjaajan harteille tilanteessa, jossa kaikki osalliset yhtä lukuunottamatta olivat koronaeristyksissä.

Vakavasta eristystilanteesta huolimatta saimme kuvattua yhteistyössä porilaisten teatterien kanssa Maailman teatteripäivän julistuksen ja yhtenä kauniina sunnuntaina Ari ja Tiia kuvasivat 7 lyhytelokuvaa eli elokuvasarjan Tiian TAITEESTA TYÖTÄ viikosta, jotta olisi näyttää edes jotain elonmerkkejä erityistaidetoiminnasta koronan varjoista.



Eipä siis ollut hääppöinen menestystarina tämä 1. vuosineljännes.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti