maanantai 14. joulukuuta 2020

14/24 askelta jouluun - TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteri 2020

Tänään SEKKin tonttulassa oli enää kaksi MEKA TV tonttua töissä, kun ryhmätoiminta on epämääräisellä koronatauolla. Aamun ensitöiksi listattiin vähän Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahan saldoa, sillä joulukuu on meikäläisille perinteisesti kaikkien mahdollisten ja mahdottomien raporttien ja tilitysten aikaa.

Porin meikäläiset, MEKA TV ja Osallisuus teatteri on kahtena vuotena saanut Rakkaidella porilaisille -hyvinvointirahaa erilaisten kaikille avoimien tapahtumien järjestämiseen. Tänä vuonna haimme ja saimme 12 erilaisen tapahtuman järjestämiseen tukea. Vuosi meni kokolailla eri tavalla koronan takia kuin mitä oltiin suunniteltu. Kaikki isot yleisötapahtumat peruttiin ja jäljelle jäi käytännössä vain pienet. Tosin tänä vuonna saatiin haltuun livelähetykset entistäkin paremmin ja pystyimme myös etäyhteyksien avulla kehittämään toimintaamme.

Vuoden ensimmäinen askel porilaiseen esteettömyyteen oli pieni taidetestaamo.


Taidetestaamoa kehiteltiin yhdessä Mistelin päivätoimintakeskuksen, Taiken, Porin seudun kansalaisopiston, Osallisuus teatterin ja SEKKin kanssa. Taidetestaamolle tulee jatkoa ja täällä on myös lisää juttua Taidetestaamosta.

Mistelin taidetestaamo

Toisena tapahtumana järjestimme avoimet ovat SEKKiin, kun saimme tietää, että saimme Taikelta tukea aloittaa TAITEESTA TYÖTÄ hankkeen toisen toimintavuoden. Samalla avasimme arvoisille vieraille, mitä olimme suunnitelleet järjestävämme Rakkaudella porilaisille tuella.


Maaliskuun tapahtuman piti olla porilaisten teatterien kanssa yhteinen Maailman inkluusio ja teatteripäivän tapahtuman järjestäminen, mutta sitten korona sotki kaikki maailman suunnitelmat. Erityisryhmistä tuli 13.3.2020 eristysryhmiä. Toteutimme ja tuotimme kuitenkin Maailman teatteripäivän julistuksen videolle yhdessä porilaisten teatterien kanssa joten saimme kolmannenkin esteettömän askeleen maailman nähtäville.


Sitten oltiinkin kaksi ja puoli kuukautta eristyksissä ja erityistaidetoiminnasta tuli esteellistä eristystaidetoimintaa koronan vuoksi. Saimme kuitenkin Taikelta pientä lisätukea, jonka avulla kehitimme etäyhteyksiä Tiistaitiimin kanssa sekä käynnistimme etäteatteritreenit. Huhtikuun lopulla sitten alkoi etänä syksyn näytelmän Kohti uutta epänormaalia suunnittelu ja käsikirjoitus.

Eristys päättyi osin kesäkuussa ja toimintaa pystyttiin taas avaamaan varovasti. Osallisuus teatteri pääsi taas harjoittelemaan ja kesäkuussa sitten järjestettiin etänä Porinatunti, johon oli myös yleisöllä vapaa pääsy mukaan.


Porinatunti on edelleen nähtävillä täällä.


Koronan vuoksi tapahtumien peruutuslista on huikea.

Kesällä meni kaikki isot tapahtumat, kuten Lainsuojattomat teatterifestivaalit, Taiteen kierrätystapahtuma, SuomiAreena ja valtakunnallinen kirkkopyhä ja jokunen muu vähän pienempi tapahtuma sivu suun koronan vuoksi. Periksi ei kuitenkaan annettu vaan tähtäin oli loppuvuoden päätapahtumissa. Teatteriesityksen harjoittelukausi alkoi elokuussa, pystyimme järjestämään teatteri- ja musiikkileirin tulevia ohjelmia tekemään. Samalla järjestimme 5. askeleen porilaisille eli Happy Hour metsäkeikan Ahlaisten Sahakosken pirtillä.


Teatterileirillä harjoiteltu ja metsäkeikalla ensi-esityksen saanut Porinavirus esitettiin sitten vielä Satakunnan Kansa livelähetyksenä seuraavalla viikolla.


Sitten alkoi taas uusi peruutusaalto koronan vuoksi ja jouduimme muuttamaan lennossa suunnitelmia, jotta saimme järjestettyä tapahtumia. 6. askel muiden järjestäjien peruessa tapahtumia oli oma Lukutaitopäivän järjestäminen. Alunperin tapahtuman piti olla pihatapahtuma Luontotalo Arkin pihalla, mutta sade peruutti sen ja tuotimme sen live-lähetyksenä sisältä.


Lukutaitopäivän ohjelma on edelleen nähtävillä täällä.


Pienenä sivujuonena kerrottakoon, että kun syyskuun Järjestömessut tapahtuma peruttiin, niin sen tilalle järjestettyyn Some-kampanjaan osallistuimme tietenkin täysillä ja näyttävästi. Vaikka emme päässeet esille esiintyjinä, niin kerroimme ainakin näyttävästi, millaista kokemustoimintaa on Rakkaudella porilaisille tarjolla.

Lokakuussa piti olla Suuri Taidetiistai kauppakeskus Puuvillassa, joka olisi ollut yksi vuoden päätapahtumista. Jouduimme perumaan tapahtuman yleisötapahtumana koronapaniikin vuoksi, mutta järjestimme tapahtuman livenä Porin seudun kansalaisopistosta.

Taidetiistai on nähtävillä täältä.


Marraskuussa järjestimme kaksi Selkämeri ja minä -elokuvanäytöstä Luontotalo Arkkiin. 

Yksi Satakunnan erityisryhmien päätapahtumista on ollut osallistua Rauman Blue Sea Film Festivaalien elokuvajuhliin, jonne ollaan osallistuttu 25 vuotena oman elokuvatuotannon kanssa. Tänä vuonna elokuvafestivaalit peruttiin, mutta päädyimme esittämään vuoden Erityisryhmien elokuva-aarrearkun Pori Film Festivaaleille.


Tämän jälkeen valmistauduimme vuoden päätapahtuman valtakunnallisen Taiteen rajamailla -erityisryhmien elokuva- ja teatteriseminaarin järjestämiseen ja 8 kuukautta suunnitellun ja harjoitellun Kohti uutta epänormaalia -näytelmän ensi-iltaa.

Ja näinhän siinä sitten kävi päivää ennen seminaaria ja ensi-iltaa.

12 tapahtumasta pystyimme järjestämään sentään 9 Rakkaudella porilaisille tapahtumaa. Kovasti koitamme järjestää sekä seminaarin että teatterin ensi-illan heti kun se on mahdollista vuonna 2021, sillä eihän tässä nyt mitään järkeä heittää kahdeksan kuukauden työtä hukkaan, kun seminaariohjelma sekä teatteriesitys ovat jo viimeisen päälle valmiina esitettäväksi Rakkaudella porilaisille ja vähän muullekin maailmalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti