maanantai 21. joulukuuta 2020

22/24 askelta jouluun - TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteri 2020

Tänään TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenterissa 22/24 avataan vähän Satakunnan meikäläisten hankkeiden ja toiminnan 4. vuosineljännestä.

4. vuosineljännes lokakuusta joulukuuhun 2020

Lokakuussa olivat taas kaikki kansalaisopistopiiri yhtä Eurajoen meikäläisiä lukuun ottamatta täydessä vauhdissa.Tekunkorven elokuva- ja muistelupiiri kokoontui Tekunkorvessa, kun kaikki ryhmän jäsenet kuuluvat riskiryhmiin, niin katsottiin viisaammaksi, ettei lähdetä opistolle, vaan kokoonnutaan Tekunkorven kerhohuoneessa. Varovaisuus syistä mukana oli vain Ari ja Tiia, joten viime kevään assistentit Elina ja Keijo joutuivat koronatauolle muistelupiiristä.Eurajoella saatiin sentään Omakoti Tähtitaivaan intensiivinen elokuvakurssi kunnialla hoidettua.Merikarvian ryhmä sai myös loppuvuoden kaikki kurssitunnit hoidettua, mutta elokuvatuotanto kärsi siitä, ettei päästy kuvaamaan kaikkia sovittuja kyläelokuvia. Suunniteltiin myös kehitysvammaisten teemaviikolla Pikkujouluriahaa etätapahtumana. Tiia toimi assistenttina ja vertaisohjaajana täälläkin Arin apuna.Ruskilan Hormiston kuvatun kyläelokuvan ensi-ilta päätettiin siirtää keväälle 2021 orastavan ja uhkaavan koronatilanteen vuoksi. Kuvaukset saatiin Eijan ja Tiian kanssa sentään kunnialla hoidettua, Arilla on sitten talven kuraisina öinä editoitavaa yllin kyllin Hormiston kylätarinoista.

Osallisuus teatteri porskutti ja syksyn näytelmiä sekä tapahtumia että pääseminaaria valmisteltiin täysin purjein. 

6.10. HPNN esiintyi Luova Satakunta -hankkeen tiedotustilaisuudessa, jossa myös avattiin umpisurkeasti toiminut Satakunnan meikäläisten ja Osallisuus teatterin oma mesenaattihanke. Mesenaattihankkeesta tuli taloudellisesti luultavasti koko vuosikymmenen surkein mahalasku, mutta hankkeen tiimoilta saatiin paljon näkyvyyttä ja monia pitkään roikkuneita tuotteistamishommia tehtyä näkyviksi.HPNN treenasi tiiviisti 1-2 kertaa viikossa sekä teatteriesityksiä että omaa musiikkivideoita varten.

Mistelin Taidetestaamo saatiin myös kunnialla hoidettua. Tällä kertaa varovaisen koronatilanteen vuoksi oli mukana vertaisohjaajana vain Tiia, mutta hyvin se meni näinkin pienillä resursseilla. Toisena taideohjaajan toimi kuvataitelija Tuula Kallas Taiken tuella.

Harjavallan Huimaveikkojen kurssi jouduttiin siirtämään Harjavallasta Euran Kiukaisiin koronatilanteen vuoksi. Yksi kokoontumiskerta tosin jouduttiin perumaan väärän koronahälytyksen vuoksi, mutta muuten saatiin tämäkin ryhmä pysymään elossa.

Huittisissa oli syksyllä Porin meikäläisten puheenjohtaja Santeri ja Me Itse ry:n päällikkö Jaana kylässä lokakuussa. Täällä suunniteltiin myös etätapahtumaa "Itsepäisyyspäivän vastaanotto" joulukuun teemaviikolle. 

Lokakuussa pidettiin sitten ihan oikea kokonainen syyslomakin. Herra ties koska viimeksi on tällainen ylellisyys viimeksi toteutunut, kun yleensä syyslomalla ollaan tehty tukka putkella tilaushommia ja muita keskeneräisiä hommia, joita ei muuten opistokaudella ole kerinnyt tekemään. Tänä vuonna ei tilaustöitä juurikaan ole ollut, korona oli syönyt ne kaikki.

27.10. pidettiin sitten Taidetiistai etänä koronatilanteen vuoksi. Viime hetkiin asti oltiin oltu kalkkiviivoilla, pystytäänkö tapahtuma järjestämään sovitussa paikassa Porin kauppakeskus Puuvillassa. Ei pystytty. Tapahtuma lähetettiin onnistuneesti kuitenkin Porin seudun kansalaisopiston auditoriosta.Iltapuolella käytiin vielä HPNN kanssa Kankaanpäässä Outsider-taiteen kehällä näyttelyn avajaisissa.

28.10. oli SEKKin syyskokous. Paikalla oli taas hyvä Satakunnan meikäläisten edustus. Ari jatkaa SEKKin hallituksen puheenjohtajana, Jaana ja Santeri jatkavat hallituksen jäseninä sekä Mikko varajäsenenä.2.11. käytiin Kankaanpään Pörriäisten Marrasriehassa Jämillä HPNN kanssa keikalla ja Me Itse puheenjohtaja Jaana kävi kertomassa syksyn kuulumisia.

10. ja 17.11. Ari ja Tiia kävivät vetämässä kaksi Selkämeri ja minä -elokuvien esitystilausuutta Rakkaudella porilaisille Luontotalo Arkissa.

16.10. äänitettiin HPNN musiikkivideon Eija rumpuosuudet sekä 18.10. Hennan lauluosuudet. Tuloksina oli sitten Hyvä kaveri -laulun purkitus sekä parin muun laulun pohjanauhat.26.11. avattiin Pori Film Festivaaleilla vuoden Erityisryhmien elokuva-aarrearkku. Tämän esityksen piti olla Rauman Blue Sea Film Festivaaleilla, mutta tämäkin juhlatapahtuma peruuntui koronan vuoksi. Oltaisiin juhlittu siellä 25. osallistumiskertaa. Täällä oli myös HPNN Hyvä kaveri -musiikkivideon maailman ensi-ilta.Muuten marraskuu meni harjoitellessa joulukuun teemaviikon tapahtumia varten, osallistuttiin erinäisiin etäpalavereihin Taikusydämen ja monen muunkin yhteistyökumppanin kanssa, työstettiin Jaanan kanssa Me Itse YouTube videoden siivousta ja Jaanan elämänkaarielokuvaa, tehtiin apuraha hakemuksia ja vielä tässä vaiheessa näytti, että kilpajuoksussa koronan kanssa oltiin pikkuisen voiton puolella. Arille sattui myös sellainen ihme, että pari viikkoa oli ihan täyttä palkallista työviikkoa, kun koko vuosi oltiin jouduttu menemään 20-30 palkallisen tunnin ja vapaaehtoistyön voimin. Tässä vaiheessa elämää jopa näytti siltä, että pahimpien taloudellisten tappioiden uhkakuvista oltaisiin pääsemässä torjuntavoittoon, kun oli loppuvuosi täynnä työtä.Sitten taas jysähti Lockdown. Päivää ennen vuoden päätösseminaaria Taiteen rajamailla sekä Osallisuus teatterin vuoden ensi-iltaa Kohti uutta epänormaalia peruttiin koronatilanteen vuoksi. Kaikki muutkin kehitysvammaisten teemaviikon tapahtumat jouduttiin perumaan samasta syystä. 8 kuukauden valmistelutyöt 1.12. tapahtumaa ja ensi-iltaa varten tusahtivat taivaan tuuliin päivää ennen H-hetkeä.
Tähän seinään törmäsi sitten kaikki muukin Satakunnan meikäläisten ryhmätoiminta sekä myös Jaanan työt.


1.12. pidettiin Osallisuus teatterin näyttelijöiden ja tapahtumajärjestäjien kanssa kriisipalaveri peruttujen tapahtumien vuoksi ja päätettiin pitää vielä kaikkien mahdollisten turvaohjeistusten mukaisesti teatterikauden hautajaiset 8.12.

Muuten sitten Ari ja Tiia ovat maanantaisin ja keskiviikkoisen keränneet vuoden TAITEESTA TYÖTÄ raportteja ja tilityksiä yhteen, 1100 arkistoa on koottu sekä tarinoita on työstetty, mitä näistä koronan runtelemasta toiminnoista on nyt enää kerrottavaa.

21.12. laitettiin vuosi pakettiin ja Tiia jäi 3 viikon joulutauolle hankkeesta ja SEKK töistä. Ari pemottaa vielä arkistojen pölyjä sekä tekee vuoden viimeisiä raportteja että tilityksiä vapaalla aikataululla, jotta ensi vuosi voitaisiin aloittaa kutakuinkin puhtaalta työpöydältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti