sunnuntai 13. joulukuuta 2020

13/24 askelta jouluun - TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteri 2020

Tänään TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenterissa muistellaan Eurajoen toimintavuotta 2020. Eurajoen Toimarin elokuvaryhmä on ollut keskeinen ryhmä Satakunnan erityisryhmien elokuvatoiminnassa jo kolmen vuosikymmenen ajan ja oli yksi TAITEESTA TYÖTÄ -hankkeen keskeisistä toimijoista. Tänä vuonna kaikki sitten kävi toisin kuin oltiin suunniteltu.

Eurajoella on yksi Satakunnan pisimpään toiminut kehitysvammaisten elokuvaryhmä. Toimintaa viriteltiin jo 1993, ja 1994 Eurajoen Toimariin perustettiin ihkaoma KeViKe/MEKA TV elokuvaryhmä.

Ryhmällä on ollut välillä pitkiä taukojakin tuen puuttumisen vuoksi, mutta aina ollaan tultu uudestaan. 2014 lähtien elokuvaryhmä sai uutta potkua Me Itse toiminnan sekä kansalaisopistojen myötä, jonka jälkeen tähän koronaeristykseen saakka toiminta onkin ollut vakinaista ja toimintatukea ollaan saatu vuosi vuodelta hieman enemmän.

Viime vuosina keskeinen toiminnan tukipilari on tullut Otsolan kansalaisopistolta.

Viimeinen Eurajoen Me Itse kokoontuminen ennen koronaa keväällä 2020

Ryhmä on tehnyt kaiken kaikkiaan 36 omaa lyhytelokuvaa sekä muutaman kymmentä Rauma TV paikallisohjelmajuttua, Me Itse uutista ja Satakunnan meikäläisten yhteistuotantoa. 

Satakunnassa on 7 Me Itse ryhmää, jotka toimivat myös MEKA TV elokuvaryhminä. Korona kuritti kaikkia toimintaryhmiä kokolailla, mutta erityisesti Eurajoen ryhmää. Tälle vuodelle oli suunniteltu vaikka mitä, oli kaksi 25 tunnin kansalaisopistokurssia Toimarissa sekä kaksi Elokuvan intensiivikurssia. Keväällä saatiin elokuvan pikkukurssi kunnialla läpi, mutta Toimarin elokuvaryhmä jouduttiin keskeyttämään koronan vuoksi, eikä enää syksylläkään voitu Toimarissa kokoontua. Se taas valitettavasti tiesi sitä, että taustatuki ja ryhmä jäi ilman kansalaisopiston tukea ja kurssia ja koko toiminta saattaa olla sitten tässä. 

Keväällä kaikki muut Satakunnan ryhmät pystyivät toiminaan jonkin verran etänä ja syksyllä kurssien myötä, mutta Eurajoen Me Itse toiminta loppui käytännössä kokonaan. Eikä jatkolle ole tällä hetkellä mitään edellyksiä enää, tämän vuoden toimintatuetkin joudutaan palauttamaan, kun ei olla voitu kokoontua eikä päättämään toiminnan jatkosta yhdessä.

Aivan kokonaan koronajumiin ei Eurajoella silti jääty, sillä onnistuimme järjestämään Omakoti Tähtitaivaaseen lyhytkurssi, jossa teimme viime vuonna kesken jääneen elokuvan tämän vuoden elokuvan kanssa yhdeksi Omakoti kullan kallis -elokuvaksi. 

Tämän vuoden kurssilaiset tekivät myös kaksi blogia toiminnastaan


Ensi-illan piti olla Porissa Taiteessa työtä -seminaarissa, mutta koronaperkele perui koko seminaarin.

Tässä nyt tänään tämä elokuva maailman ensiesityksessä.Eurajoen Me Itse tilannetta tämä Tähtitaivaan kurssi ei pelastanut, sillä kurssilla oli vain 2 Me Itse jäsentä ja molemmat ovat muuten olleet Eurajoen elokuvatoiminnassa alusta lähtien 1993 alkaen.

Saattaa olla, että Tähtitaivaan elokuvakurssi saa jatkoa syksyllä 2021, mutta muuten näyttää Eurajoen tilanne Satakunnan meikäläisittäin umpisurkealta jatkoa ajatellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti