tiistai 1. joulukuuta 2020

1/24 askelta jouluun - TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteri 2020

On taas aika avata joulukalenterin ensimmäinen luukku. Onhan sentään joulukuu joulukalenterien luvattua aikaa.

KeViKe/MEKA TV joulukalentereilla on kohtuullisen pitkä historia, ensimmäinen KeViKe joulukalenteri julkaistiin netissä jo vuonna 1996, jolloin Internet oli suurelle osalle ihmiskuntaa vielä kohtuullisen uusi asia. Satakunnan omaehtoiset kehitysvammaiset kulttuuritoimijat ovat muutenkin olleet ainakin vuosikymmenen aikaansa edellä. Välivuosiakin on ollut, mutta aika ajoin jonkin hankkeen puitteissa on aina pystytty tekemään erilaisia joulukalentereita ja niin tänäkin vuonna. 

Tänä vuonna joulukalenteri koostuu 24 askeleen blogisarjasta, missä niputetaan, mitä MEKA TV, Osallisuus teatterin ja Satakunnan meikäläisten TAITEESTA TYÖTÄ hankkeessa on tapahtunut 2. toimintavuotena. Tästä kalenterista saamme kiittää Taikea, jonka tuella saamme nyt niputettua tämän vuoden toimintoja raporteiksi, joulukalenteriksi, toimintakertomuksiksi tai muuten vain tarinoiksi siitä, mitä tänä vuonna on tapahtunut ja varsinkin, mitä koronan vuoksi ei tapahtunut.

Aloitamme nyt siis 24 askeleen TAITEESTA TYÖTÄ tarinan aika masentavasti, sillä tänään piti olla vuoden yksi tärkeimmistä päivistä, mutta nyt on Satakunnan meikäläisten koko joulukuu peruttu.

Täältä tästä asiasta Satakunnan meikäläisten oma blogi

Tänään piti olla -päivä

Tänään piti olla siis yksi vuoden tärkeimmistä päivistä.


Tänään piti olla Taiteen rajamailla -erityisryhmien valtakunnallinen elokuva- ja teatteriseminaari, jota oltiin suunniteltu viime vuoden marraskuusta saakka sekä Osallisuus teatterin Kohti uutta epänormaalia -esitys, jota ollaan ideoitu, suunniteltu, kehitelty, käsikirjoitettu ja harjoiteltu 8 kuukautta koronan varjoissa. Tapahtuman koronaturvallisuus suunnitelmatkin oltiin tehty viimeisen päälle kaikkien mahdollisten ohjeistusten mukaan ja kaikki järjestelyt sisältöineen oli kunnossa. Korona sitten voitti meidät yhtä päivää ennen ensi-iltaa ja kaikki kehitysvammaisten teemaviikon Satakunnan tapahtumat sekä ryhmätoiminta jouduttiin peruuttamaan. Ei pystytty järjestämään tapahtumia edes etänä esiintymistilojen mennessä kiinni.


Kuinkas sitten kävikään?

Tänään joulukuun ensimmäisenä päivänä TAITEESTA TYÖTÄ ohjaaja joutui siis työttömäksi ilman toimeentulotukea ja irti palkasta. Samalla Satakunnan meikäläisten noin 120 toimijan tärkein sanoma jäi kuulematta, miten taidetoiminnan tulisi olla oikeaa työtä erityisryhmille. Erityisryhmistä ja erityistaidetoiminnasta tuli siis taas kertaheitolla eristysryhmien eristystaidetoimintaa. Aika ironinen alku siis teemaviikon tärkeille sanomille?
Satakunnan erityistaidetoiminta pysähtyi toisen kerran koronatilanteen vuoksi 30.11.2020 juuri ennen suurta seminaaripäivää. 1.12. oli siis seminaarin järjestäjien ja esiintyjien kriisipalaverin paikka.

Aamupäivällä käytiin Osallisuus teatterin ja seminaarin juontajien kanssa ensin keskustelua tulevaisuudesta, miten pelastaa vuoden mittaan tehtyä työtä. Sitten käytiin kuulemisrinki, missä kaikki saivat purkaa pahaa oloaan peruuntuneista tilaisuuksista. Sitten kuvattiin ja äänitettiin Kohti uutta epänormaalia -näytelmän loppulaulu, jonka halusimme esittää näytelmässä kaikille heille, jotka kärsivät koronatilanteesta. Tämä video julkaistaan jossain vaiheessa näissä TAITEESTA TYÖTÄ 24 askeleen joulukalenterissa.

Iltapäivällä käytiin vielä Porin Me Itse paikallisryhmän kriisikokous, miten tästä selvitään. No, kyllähän me tästä selvitään, mutta miten, se selviää vasta vain seuraamalla tätä TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteria.

Ps. 

Tänään piti olla aika monen elokuvan ensi-esitys Taiteen rajamailla -seminaarissa, jotka jäivät nyt näkemättä ja ilman Maailman ensi-iltaa. Tässä yksi näistä tänään juhlavasti julkaisemattomista jääneistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti