maanantai 7. joulukuuta 2020

7/24 askelta jouluun - TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteri 2020

Tänään on taas TAITEESTA TYÖTÄ hankkeen "tänään piti olla" -päivä, jolloin piti olla kehitysvammaisten teemaviikon päätteeksi Merikarvialla Jouluriaha tapahtuma. Joulupukki ja Me Itse puheenjohtaja Jaana olivat jo peruneet tulonsa aiemmin syksyllä, mutta tilalle saatiin HPNN ryhmä, joka sitten perui tulonsa ja koko tapahtuma etänäkin turvallisuussyistä jouduttiin perumaan.

Jouluriaha on peruttu

Eipä siis tullut Merikarvialle lähtöä tänään, me erityiset taidetontut Ari ja Tiia täällä sitten vähän muistelevat, mitä Merikarvian meikäläisille tapahtui tänä vuonna.

Erityistaidetontut Ari ja Tiia

Merikarvian meikäläisten elokuvaryhmä kärsi kokoran vaikutuksesta siinä kuin muutkin TAITEESTA TYÖTÄ -ryhmät, mutta ehkä hieman vähemmän kuin muut. Tänä vuonna oltiin saatu kohtuullisen hyvin toimintatukea mm. Merikarvian Lions Clubilta ja Merikarvian kulttuurilautakunnalta kyläelokuvien tekemiseen. Harmi vaan, että koronaeristykset veivät merikarvialaisilta kuvauspäivät pois suurelta osin, mutta muita kokoontumisia ryhmällä oli riittävästi.

Keväällä 13.3. koronaeristyksen iskiessä 2 kokoontumiskertaa jäi pois, jotka saatiin sitten kansalaisopistosta syksyllä takaisin. Joulukuinen koronaeristys tuli samana päivänä, kun oli opiston viimeinen kokoontumiskerta, joten ainakaan 60 tunnin opistotuntimäärästä ei jouduttu karsimaan. Kesällä pääsimme kolme kertaa Tukiliiton toimintatuella ja Taiken ohjaustuella tapaamaan. Elokuussa meillä oli elokuvaleiri Mericampingillä, josta tehtiin yksi kyläelokuva. Toistakin kuvattiin, mutta tämän päivän Jouluriaha ensi-illat joulukuun koronapaniikki sitten söi ja ensi-illat siirtyvät jonnekin hamaan tulevaisuuteen.

Muistellaanpas sitten vähän elokuvaleiriä 12.-14.8.2020 ja vähän muutakin. Merikarvian Marko Fagerroos kirjoittaa blogeja ryhmän toiminnasta ja näitä kelpaa lukea.

Kolmannen leiripäivän blogi jäi julkaisematta työajan puutteen vuoksi ja kun syksyllä tavattiin, niin tekemistä oli niin paljon ettei sanotuksi saanut. Hieno oli leiri ja paljon muisteltavaa jäi, mutta ei me näitä kaikkia nyt teille kerrota.

Kuvausryhmä työssään

Leirillä tehty elokuva tulee sitten ensi-iltaan kun korona- ja työtilanne näin suo.

Syksyllä saatiin ryhmään avustamaan Tiia Takala, joka on maanantaisin Arin kanssa työstämässä 1100 satakuntalaista yhteisöelokuvaa -hanketta. Näistä 1100 elokuvasta Merikarvian meikäläiset ovat tehneet yli 110 eli vähintään 10% hommasta tehdään siis Merikarvialla.

Meidän jengi syksyllä 2020

Tällaisia olivat Tiian työpäivät, tässä koosteblogia syksyn päivistä.

Hyrskynmyrskyn päiviä joka toinen maanantai

Aamulla Ari tuli hakemaan minut kotoa noin kello 8:07 ja lähdimme ajamaan kohti Merikarviaa. 

Juttelimme autossa monista asioista. Pohdittiin, millaista elämä olisi, jos ei olisi koronaa. Aika moni asia olisi toisin varmasti. Olisin ehkä avotöissä asuntolassa pyykkihuollossa, enkä SEKKissä töissä tai oikeastaan edistämässä Arin 1100 elokuvahanketta. Ari menisi yksin Merikarvialle

Saavuimme Merikarvian työkeskuksen pihaan kello noin 8.50.

Merikarvian meikäläiset pitivät Me itse kokouksia sekä käytiin merikarvialaisten työlistaa läpi. Suunnittelimme myös tulevaa Merikarvian toimintaa. Otin muutaman valokuvan, kun Ari käy Merikarvian meikäläisten kuvaamaa materiaalia läpi. Joskus minä näpytän näitä blogeja. Iltapäivisin käytiin joskus kuvaamassa ulkona ja teimme pienen kävelylenkin, jolloin kuvasimme vähän.

Mericamping elokuvan kuvauksia

 Tänne Merikarvialle on aina mukava tulla, merikarvialaisia on mukava nähdä.

Yhtenä päivänä Ari sanoi, että tänään on Merikarvialla hyrskynmyrskyn päivä, jolloin tehdään tavaroista inventaariota. Saavuimme Merikarvian työkeskukseen 10 minuuttia etuajassa. Aloimme kantamaa tavaroita sisälle, purkamaan tietokoneita kasseista ja repuista pöydille. Nyt alkaa olla kaikki koneet avattu kello on 10:01. Osa tietokoneista taitaa vielä päivittää. Ari ja Päivi selvittävät kuitteja, joita on iso pino. Itse pohdin samalla pohdin Taidetiistain juontoa. Ja katsoin samalla Tukiliiton apurahahakemusta. Päivi alkoi koota valokuvia ryhmän omaa valokuvakirjaa varten, Marko kirjoitti blogia ja muut tekivät animaatiota Jouluriaha tapahtumaa ja tapahtuman mainoksia varten.

Kahden aikaan iltapäivällä lähdimme ajamaan kohti kotia. 

Tiia Takala

Tammikuun 18. päivä on tarkoitus jatkaa 2021. Merikarvian meikäläisiltä jäi aika paljon rahaa käyttämättä koronaeristyksen vuoksi, mutta saamme käyttää näitä ensi vuonna ainakin kolmen kyläelokuvan tekemiseen. Saimme myös Tukiliitolta apurahan, jonka käytämme pääosin elokuvaleirin järjestämiseen heti, kun koronatilanne vain suinkin turvallisesti suo.

KIITOS YHTEISTYÖSTÄ JA TUESTA 2020

 • Kehitysvammaisten Tukiliitto
 • Me Itse
 • Merikarvian kansalaisopisto
 • Merikarvian kunta
 • Merikarvian Lions Club
 • Merikarvian opisto- ja kulttuurilautakunta
 • Merikarvian työkeskus ja Wassa
 • Osallisuus teatteri
 • Porin vammaispalvelut
 • Satakunnan Elävän Kuvan Keskus
 • Satakunnan Kulttuurirahasto
 • Satakunnan meikäläiset
 • Taike


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti