perjantai 11. joulukuuta 2020

11/24 askelta jouluun - TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteri 2020

Rauman meikäläisten vuoro avata TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenteri.

Nuorisotila Kuovissa tavataan toivottavasti 2021

Alkuvuonna eKr (ennen koronaa) kokoonnuttiin joka toinen viikko nuorisotila Kuovissa parinkymmenen meikäläisen voimin. Satakunnan meikäläisistä Raumalla ja Kankaanpäässä ei ole säännöllistä mediatoimintaa, joten täällä ollaan edistetty elokuva- ja vaikuttamiskoulutustoimintaa Sivis-kurssien tukemina.

Elokuva kiusaamista tekeillä

Alkuvuonna kuvattiin elokuvaa kiusaamisesta ja kesällä oli suunnitteilla elokuva Syväraumasta. Muitakin huikeita suunnitelmia oli, mutta sitten jouduttiin koronan kiusaamiksi, jonka jälkeen ei varsinaista meikäläistoimintaa sitten ole ollutkaan Raumalla.

Raumalla on erityisryhmien elokuvatoiminnalla pitkät perinteet, mutta on sitten välillä ollut pitkiä taukojakin tuen puuttumisen vuoksi. Rauman elokuvaryhmä perustettiin 1995 ja viime vuosituhannen lopussa tehtiin paljon elokuvia ja TV ohjelmia Rauma TV paikalliskanavalle.

1996 lähtien ollaan osallistuttu Blue Sea Film Festivaaleille erityisryhmien elokuvatuotannon kanssa. Tänä vuonna olisi ollut 25. kerta, kun piti osallistua tänne, mutta koronaperkele vei koko festivaalit.

Tällä vuosituhannella ei sitten Rauman elokuvaryhmälle ole löytynyt juurikaan tukea, mutta Veikko Rantanen on toiminut aktiivisesti auttaen esimerkiksi Eurajoen Toimarin elokuvaryhmää kuvauksissa. Veikko muuten sitten palkittiin tästä elämäntyöstään erityisryhmien elokuvakulttuurin kehittämisestä Kampela palkinnolla vuonna 2018 Blue Sea Film Festivaaleilla.

Veikko Rantanen sai Kampela -huomionosoitukset elämäntyöstään 2018


2017 saatiin uutta potkua elokuvatoimintaan, kun perustettiin paikallinen Me Itse ryhmä, joka onkin sitten toiminut näyttävästi hyvin tuloksin koronaan saakka.

Maaliskuussa Rauman meikäläistoiminta meni siis kokonaan kiinni loppuvuodeksi 2020, eikä jatkosta ole mitään varmaa tietoa. Kokouksia ei ole ollut, mutta Rauman Me Itse päälliköt Veikko, Elina ja Timo ovat kokoontuneet Syvärauma elokuvan tekemisen merkeissä muutaman kerran. Satakunnan meikäläisten ja TAITEESTA TYÖTÄ Tiistaitiimissa raumalaiset Elina ja Timo olivat myös aktiivisesti mukana.

Syvärauman tuotantoporukka haastattelemassa kansanedustaja Kristiina Salosta

Saimme kuvattua Syvärauman muistelijoiden kanssa 7 lyhytelokuvaa kesällä Kansan sivistysrahaston tuella.

Syvärauman kuvausryhmä


Ensi-illa piti olla Blue Sea Film Festivaaleilla, mutta festivaalien peruunnuttua ensi-ilta oli Posellisssa lokakuussa. Tänne sitten saimmekin täyden tuvan yleisöä. Marraskuussa esitimme elokuvat myös Rauman toimintakeskus Toimelassa ja samalla kerroimme mitä Me Itse toiminnalle kuuluu koronan varjoissa.

Syvärauma elokuvan ensi-illassa oli tupa täysi

Kaikki Syvärauman elokuvat löydät tästä linkistä

Kansanedustaja Kristiina Salosen videotervehdys ensi-illan yleisölle kertoo varsin hyvin, miten merkittävästä työstä on oikein kyse.


Vuodesta 2021 ei tässä vaiheessa ole vielä mitään kerrottavaa. Elokuvatoiminta on nyt kokonaan jäissä ilman tukea ja nyt vain odotellaan koronajumin laukeamista, että päästään taas kokoontumaan.

Meidän tonttujengi vuodelta 2019

1 kommentti:

  1. Toivotaan,että vuosi 2021 on parempi,vaikka kyllä vuodet 2019 ja 2020 olivat mielestämme oikein mieleenpainuvia ,kun muistelemme kuvauksia syväraumassa ja kahvi,sekä makkaran paisto perunasalaatit ynnä muita unohtumattomia hetkiä.One ja miko

    VastaaPoista