sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Satakunnan meikäläisten joulukalenteri luukku 23

Satakunnan meikäläiset toimi pääosin vuonna 2018 neljän tukijalan varassa. Yksi on Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ry., jonka kautta suurin osa toiminnan rahoituksista on järjestetty. Yksi on MEKA TV, jonka taustatuki, toimintakalusto ja -verkosto sekä vapaaehtoistyön koordinointi että yksityinen tuki ovat kokonaan olleet meikäläisten käytössä. Tänä vuonna Kehitysvammaisten Tukiliiton tuki on erityisen ollut tärkeää, että ollaan päästy liikkeelle Osallisuus teatterin kanssa sekä kaikkien ryhmien kanssa pitkin ja poikin maakuntaa. Taloudellisesti pienin, mutta sisällöllisesti merkittävin tuki tulee Me Itse ry:ltä, joten katsotaanpa miten tänä vuonna ollaan oltu Me Itse ry:n nimissä osallisuuden ytimessä.


23. Me Itse ry. ja Me Itse päivät sekä kehitysvammaisten teemaviikko
Kahtena viime vuotena Satakunnan meikäläisten ongelmana on ollut se, että molemmat tärkeimmät taustatuet SEKK ry. ja Me Itse ry. eivät ole saaneet toiminnalleen riittävää rahoitusta voimakkaasti kasvaneesta näkyvästä toiminnasta huolimatta, joten Satakunnan meikäläisten on pitänyt hakea lisärahoituksia muualta, jotta saadaan toimintaa kehitettyä. SEKK on joutunut omaakin väkeä laittamaan pakkolomille ja Me Itseltäkin on ollut tarjolla vain pelkkää niukkuutta. 

Satakunnan meikäläisten toimintasuunnitelma on kirjattu viralliseen Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksen toimintasuunnitelmaan sekä Satakunnan meikäläiset toteuttavat Me Itse toimintasuunnitelmaa omissa toiminnoissaan. 

2018 Me Itse toimintasuunnitelmissa toteutetaan erityisesti vaikuttamistyötä sekä tuetaan kokemuspuhujien toimintaan. Toimintasuunnitelmaan ollaan mainittu että "Me Itsen tavoitteena on järjestää eri puolilla Suomea oleville ryhmille noin 4-6 vaikuttamiskoulutusta vuodessa. Näistä Me Itse -koulutuksista vastaavat Satakunnan meikäläisten vertaisohjaajat, yhdessä Ari Impolan/MEKA TV:n kanssa. Mediaan ja vaikuttamiseen liittyvät aiheet tarkentuvat jäsentemme toiveiden mukaan."

Aivan suunnitelmien mukaan ei päästy, ei ollut varaa lähteä toiminaan Satakunnan ulkopuolelle kouluttamaan tänä vuonna lainkaan. Yksi koulutus järjestettiin Turussa, mutta senkin turkulaiset rahoittivat itse. Toinenkin suunnitelma Me Itse videoarkistojen järjestämisestä sekä Me Itse 20 vuotis juhalvideon tekemisesta jäi tänä vuonna ilman rahoitusta, joten Satakunnan meikäläiset toimivat omassa maakunnassa lähestulkoon omillaan.

Kokemuspuhuja toiminnasta saatiinkin sitten hyvä avaus Satakunnassa, kun päästiin mukaan maakunnalliseen kokemustoiminta verkostoon. Porin ja Satakunnan meikäläisten toiminnan kautta Me Itse ry:n tunnettavuus on noussut huikeasti tänä vuonna eri yhteistyöverkostojen kautta koko maakuntaan.


Mitenkäs sitten edettiin?

8.1.2018 käytiin Jaana Nordlundin ja Jasmin Blomanderin kanssa Tampereen toimistossa linjapalaverilla, jossa katsottiin yhdessä vuoden yhteisiä kuvioita. Yksi tärkeimmistä etapeista silloin oli, että oltaisiin tehty Me Itse 20 juhlavuosi video ja oltaisiin saatu Me Itse YouTube kanava ja arkistot kuntoon, mutta tähän ei pystytty vuoden mittaan. Saimme tarvittavat arkistointilevyt hankittua vasta loppuvuonna ja juhlavideonkin rahoitus ratkesi vasta joulukuussa, joten ensi vuoteen menee.

10.-11.2. jäi taustatuelta valitettavasti taustatukipäivät väliin tiukan ja niukan työllisyystilanteen vuoksi. Tällöin ei vielä tiedetty vuoden rahoituskuvioista mitään varmaa. 17.-18.3. oli Me Itse vuosikokous ja Huittisten meikäläiset kuvasivat sen. Tämänkin homma on jäänyt toistaiseksi vain kuvauksen asteelle, kun editointiin ei löytynyt tukea. Saadaan tästäkin tosin sitten pieni palikka Me Itse 20 vuotisjuhlavideoon 2019. Vuosikokouksessa sitten valittiin myös Satakunnan meikäläisten Jaana Nordlund Me Itse ry:n valtakunnalliseksi puheenjohtajaksi 2019-2021.

13.-15.4. oli Satakunnan meikäläisten puheenjohtajarinki tapaaminen Merikarvialla ja täällä yhtenä päivänä oli kouluttamassa ja asioita kehittämässä Merja Hakala Tampereelta. Merja oli mukana myös Porin ja Rauman Osallisuus iltamissa seuraamassa, miten homma eteni sekä kertomassa valtakunnallisia kuulumisia.
Toinen puheenjohtajarinki sekä kokemuspuhujatapaaminen oli Porissa 18.8., jota veti Sirkka Nikulainen Tampereelta.
15.-16.9. oli taustatukipäivät Tampereella, johon ei taaskaan Satakunnan meikäläisten taustatuki päässyt tukalan työtilanteen vuoksi.

Syksyllä olikin sitten tiukkaa, kun oli 3 suurta rutistusta tiedossa, mutta rahaa vain yhteen. Satakunnan meikäläiset sitten päätyivät, että jäljellä olevat paukut laitetaan joulukuun teemaviikkoon ja muut hoidetaan miten jaksetaan.

#osallistun Satakunnassa viikko 1.-7.2018 edettiin sitten paikallis- ja opistoryhmien varassa. Viikon kanssa kävi vielä silläkin lailla kehnosti, että olisi ollut varaa palkata toinen ohjaaja viikon ajaksi, mutta kaikki osaavat olivat muissa tehtävissä, joten yhden puolikkaan ohjaajareppanan päälle kaatui kahden ohjaajan tehtävät.17.-18.11. oli sitten Me Itse päivän Porissa. Melkein kaikki Satakunnan Me Itse ryhmät tekivät omillaan omat esitykset ja samalla koottiin pitkin syksyä ryhmien toiminta yhteen. Nämä yhteenvedot sitten niputettiin Me Itse päivillä kahtena päivänä kahden esityksen verran. Samalla pidettiin vuoden kolmas puheenjohtaja ringin tapaaminen.

Sitten oli vielä teemaviikon rutistus, jolloin käytiin vielä kaikkien Me Itse ryhmien kanssa loppuvuoden palautehöpinät ja tapahtumat.

Kuinkas sitten käykään?


Vuosi 2018 ei ihan mennyt kuin Strömsöössä Me Itse ry:n kanssa suunnitelmien mukaisesti, mutta saatiin todennäköisesti Satakunnassa enemmän askelia kohti osallisuuden ydintä kuin ikinä. Harmillisesti ei vain päästy Satakunnan meikäläisryhmien kanssa muualle Suomeen vaikuttamaan Satakunnan ulkopuolelle.

Syksyllä jouduttiin käymään ankaria YT neuvotteluita tulevan toiminnan kanssa, sillä on pakko totutella ajatukseen, että ensi vuonna on 3/4 osaa vähemmän rahaa käytettävissä kuin tänä vuonna. 

Tällä hetkellä ollaan kaikkien ryhmien kanssa luovalla kahden kuukauden tauolla ja sitten helmikuun alussa katsotaan mihin paukut riittävät. Alkuvuonna editoidaan Me Itse 20 juhlavuosivideo viikon työrupeaman aikana Työhuone Impolan uumenissa. Uusia elokuva- eikä muitakaan mediahankkeita ei aloiteta ennen kuin on rahoitus selvää. Editointikoneen uumenista löytyy noin 40 keskeneräistä hommaa, jotka sinne ehkä jäävätkin. Tällä hetkellä on vain Eurajoen elokuvaryhmällä selvä rahoitus tehdä oma elokuva maalis-huhtikuun vaihteessa, Me Itse 20 v. juhlavideo tehdään, mutta muuta varmaa ei ole nyt tiedossa.

Mutta nyt arkihuolet pois heitetään ja jäädään odottelemaan, mitä pukki tuo huomenna ja mitä muuta ensi vuosi tuo tullessaan muutakin kuin vain mustia pilviä taivaanrannalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti