lauantai 15. joulukuuta 2018

Satakunnan meikäläisten joulukalenteri luukku 15.

Tänä vuonna ei järjetetty Myötätuulen viestiä, vaikka viestistä suunniteltiin kehiteltävän valtakunnallista toimintamallia. Ties vaikka ei enää järjestetä milloinkaan, mutta jossain taustalla tuokin toimintamalli kohti osallisuuden ydintä kummittelee. 


15. Myötätuulen viesti



Kehitysvammaisten Myötätuulen viestiä on viety Satakunnassa 7 kertaa läpi koko maakunnan. 1992 mentiin ensimmäisen kerran, 1994, 1996, 1998, 2000-2001, 2010 ja nyt viimeisen kerran vuonna 2017 SUOMI 100 ja Myötätuulen viestin 25 juhlavuoden kunniaksi. 

Viestistä oli tarkoitus kehittää valtakunnallinen toimintamalli SUOMI 100 juhlavuoden yhteydessä, mutta saimme kokoon vain 1/3 osaa tarvittavasta rahoituksesta, joten tynkäviestiksi jäi moneltakin osalta. Satakunnan meikäläläiset saivat toimitettua viestin kaikkiin Satakunnan kuntiin, mutta valtakunnan tasolle ei paukkuja enää riittänyt kuin muutamaan kuntaan vapaa-ehtoisvoimin.

Paikallisesti viestiä vietiin myös Porissa vuonna 2014, samalla kun lanseerattiin Satakunnan meikäläiset nimi juhlallisesti viestin yhteydessä.

Viestistä 2017 ja historiasta lisää osoitteessa
www.meka.tv/viesti
sekä kaikki 2017 viestin elokuvat on nähtävissä täältä
Myötätuulen viesti 2017 soittolista
joten ei tästä tämän enempää.

Mitä jäi käteen?



Mitä viestistä 2017 on jäänyt jäljelle? 

Ainakin SUOMI 100 satakuntalaista elokuvaa -sarjaan jäi 17 lyhytelokuvaa satakuntalaisesta maailmanmenosta vuonna 2017. Paljon saatiin myös hyviä uusia kontakteja ja yhteistyökumppaneita ympäri maakuntaa.

Raumalle perustettiin vireä Me Itse paikallisryhmä.



Ja Kankaanpäähän perustettiin myös viestin jälkimainingeissa oma vireä Pohjois-Satakunnan Me Itse ryhmä.



Jäi tästä viestistä vielä yksi paperinläpyskäkin.


Ja Satakunnan Elävän Kuvan Keskus sai pronssisen ansiomitallin maakunnan kehittämisestä, josta oman osansa varmaan nappaa Myötätuulen viestikin, kun SEKK on ollut tämän taustalla järjestämässä ja kuvaamassa.


Muistellaanpas vielä, millaisilla perusteilla tämä ansiomitalli tuli, niin asioita voidaan tarkistella oikeassa tulokulmassa.

Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ry - SEKK ry on alueellinen elokuvakeskus, joka on pitkäjänteisesti edistänyt ja toteuttanut elokuvakulttuuria Satakunnassa. Toiminnan kohderyhmiä ovat lapset, nuoret, koululaiset, syrjäytymisuhan alla olevat ja työttömät nuoret, erityisryhmät ja kylien asukkaat. Elokuvien tekeminen antaa näkyvyyttä kohderyhmille sekä voimaannuttaa ja valaa rohkeutta tekijöihinsä. 


Kehitysvammaisten omaehtoinen elokuvakulttuurinen toiminta SEKK ry ja MEKA TV:n yhteistyönä lienee laajinta maailmassa. Elokuvakulttuurista hyvinvointia on SEKK ry:n kantava toiminta-ajatus. Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ry on vaikuttanut laajasti kohderyhmiensä elämään rohkaisevalla, tukevalla ja positiivisella toiminnallaan.


Kuinkas sitten kävikään?


Tämän vuoden toimintasuunnitelmassa oli, että oltaisiin käyty kyläilemässä kaikissa viestin kunnissa ja järjestetty seuranta tapaamisia, Osallisuus iltamia ja muiten osallisuuteen liittyviä keskustelutilaisuuksia, joissa olisimme muistuttaneet päättäjiä ja muita kansalaisia olemassaolostamme. Tämä oli kirjoitettu myös Taiken rahahakemukseen, mutta kun saimme haetusta summasta vain 2/3 osaa, niin emme sitten ihan kaikissa kunnissa käyneet. Vain 5/17 kunnasta taisi jäädä väliin tänä vuonna väliin. Muista kunnista siis käytiin hakemassa hyvää palautetta toiminnastamme.

Seuraavaan Satakunnan meikäläisten 5 vuotissuunnitelmaan on myös Myötätuulen viesti kirjattu, vaikka taustatuki on pyhästi luvannut, että ei enää lähde mokomaa projektia järjestämään, ellei siihen löydy selkeää rahoitusta. Tarkoituksena on kehittää viestiä enemmänkin paikallistapahtumien muodossa, joihin on yhdistetty reipasta liikuntaa sekä kulttuuri- että päättäjätapaamisia. Ja jos rahoittaja löytyy, niin viestinviejiä löytyy kyllä viemään viestiä vaikka Timbuktuun saakka.



Ensi vuonna, jos rahoittajat suovat, viestejä viedään Satakunnanssa ainakin paikallisesti niillä paikkakunnilla, joissa on Me Itse ryhmiä. Ja auki on vielä sekin, että jos paikallisia viestejä viedään, niin tehdäänkö näistä sitten enää elokuvia vai mitä. 

Kaikenkaikkiaan Myötätuulen viesti on ollut hyvin vaikuttava, tehokas ja näyttävä tapa tuoda esiin vammaiskulttuuria ja vammaisten arkisiakin asioita esille positiivisilla tavoilla päättäjille ja vähän muillekin kansalaisille. Viestien viemisien yhteydessä on syntynyt ja kehittynyt myös tämä vahva Satakunnan meikäläisten kulttuurinen toimintaverkosto ja -malli. 



Yhteistoiminnassa on voimaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti