maanantai 10. joulukuuta 2018

Satakunnan meikäläisten joulukalenteri luukku 10.

Tänään oli Osallisuus teatterin viimeinen esitys Arkisia tarinoita ja arki alkaa. Mitenkäs tähän ollaan tultu, miten edettiin askel askeleelta osallisuuden ytimeen tänä vuonna?


10. Osallisuus teatteri




Talvella Kehitysvammaisten Tukiliiton ja Teatteri Telakan Teatterista voimaa vuorovaikutukseen hanke teki tarjouksen rantautua tänne länsirannikolle ja Poriin. MEKA TV oli tehnyt hankkeelle aiemmin muutaman lyhytelokuvan ja oltiin juonittu tulevia jo aiemminkin, mutta nyt saatiin rahoitus järjestymään tähän.



Teatteri ei meillä länsirannikolla ihan mitään uutta ole, vuosituhannen vaihteessa täällä vaikutti Teatteri Ravalli, joka teki kolmena kesänä kesäteatteria ja muutamia muita keikkoja, mutta sitten rahahanat tukkeutuivat ja homma jäi.



Poriin rantautumista edes auttoi vielä meikäläisten neljännesvuosisadan yhteisöelokuva kokemus, joten samalla kun teimme teatteria, kuvasimme homman etenemistä joka kerta omin voimin. 




Saimme Tampereelta Petri Mäkipään ja Anne Vuorenpään Poriin Monituotteeseen vetämään erilaisia ilmaisuharjoituksia keväällä 2018. Sitten saimme Taikelta vammaiskulttuurin kehittämiseen rahoitusta ja sen jälkeen Porin Teatterikerholta avustuksen ilmaisutaidon ohjaajan palkkaamiseen sekä Tukiliitolta toiminta-avustuksen, niin johan laitettiin iso ratas pyörimään ja perustettiin oma yhteisöteatteri Osallisuus teatteri.

Teatterista voimaa vuorovaikutukseen kävi 8 kertaa keväällä ja porukan into oli huikeaa. Ryhmässä oli 19 jäsentä, Monituotteesta kaksi taustaohjaajaa Sirissa ja Marjaana, Milla  SEKKistä sekä jokapaikan höylä Ari hääräämässä taustalla. Porukka tuli Monituotteen työkeskuksesta, Ojantien toimintakeskuksesta, Hyviksestä ja Porin Me Itsestä.

Toukokuussa keräsimme pienen ryhmän tekemään käsikirjoituksen rungon, joka pitikin sitten homman kasassa loppuun saakka. Tästä alkoi meidän arkinen teatteritarina.




Kesällä ja alkusyksystä ryhmää veti Milla Teatterikerhon tuella ja Ari Taiken tuella. Teatterista tuli myös Monituotteen porukalle arkista työtä aina tiistaisin.




Syksyllä haettiin roolit ja käsikirjoitusta edistettiin kollektiivisella ohjauksella siten, että kaikki saivat osallistua tarinan kehittämiseen ja vaikuttaa omiin rooleihin. Kokoontumisia oli elokuun alusta kerran viikossa tiistaisin koko työpäivän ajan.

Muutama keikkakin tehtiin. Kaksi teatterilaista oli näytelemässä Attendon koulutusvideossa. Lounais-Suomen Avustajakeskuksen kanssa järjestettiin kaksi koulutuspäivää tuleville avustajille ja taustatuille. Toisen koulutuspäivän veti Osallisuus teatteri yhdessä Porin Me Itsen kanssa. Marraskuussa oltiin keikalla Me Itse päivillä Porissa.

Syyskuusta hommaa vedettiin sitten Porin seudun kansalaisopiston piirinä, Milla ohjasi Teatterikerhon tuolle ja Ari veti kansalaisopiston puitteissa. Kaiken kaikkiaan ryhmä sai opetusta ja harjoitusta 140 tuntia koko vuonna.

Tarinaa esityksen kehittymisestä voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen romaanin verran. Jokaisesta kokoontumisesta sekä esitykset kokonaan on kuvattu, joten nyt haemme rahoitusta siihen(kin), että saisimme tuosta hirmuisesta kuvamateriaalista tehtyä kokoillan dokumenttielokuvan. Valokuviakin on otettu toiminnasta yli 5000 kuvaa. Satakunnan meikäläisten uutisia sekä Radio Valo Satakunta ohjelmia ollaan tultu tehtyä pitkin matkaa, Tulossa arkisia tarinoita -lyhytelokuva oli ensi-illassa Blue Sea Film Festivaaleilla ja oltiin Lainsuojattoma -teatterifestivaaleille osa ihan lavalla saakka.



Ensi-ilta oli sitten Porin seudun kansalaisopistossa 4.12. ja toinen esitys tänään 10.12.2018.




Vaan kuinka sitten käykään?


Teatteri perustettiin ja kehitettiin Teatterista voimaa vuorovaikutukseen innostamana. Sitten kehitettiin tulevaisuuden visiot ja 5 vuotissuunnitelma Taiken vammaisyhteisöiden kulttuuritoiminnan ja kulttuurin saavutettavuuden edistämistuella muiden Satakunnan meikäläisryhmien kanssa. Kaikille ryhmillä on nyt kova hinku saada toimintaa maakunnalliseksi toiminnaksi, mutta katsotaan nyt kuinka käy. Toiminnalla ei ole yhtäkään ongelmaa, mitä ei rahalla saisi ratkaistua, mutta entä jos rahaa ei ole, pystytäänkö ratkomaan ongelmia hyvästä yhteistoiminnasta huolimatta?

Ensi vuodeksi on varmistunut vasta Porin seudun kansalaisopistolta 10*2 tuntia Monituotteelle ja toiset 10*2 tuntia Ojantien toimintakeskukselle. Monituotteella koitetaan näillä vähäisillä resursseilla ilman ilmaisutaidon ohjaajaa kehittää tulevia pienesityksiä ja dokumenttielokuvaa sekä Ojantiellä tehdään elokuvaa Meksikon pikajunasta, joten ei homma ainakaan ihan kokonaan kuivu olemattomiin.

Apurahahakemuksia on tehty ja joulupukille kirjoitettu, joten joulun aika ainakin saadaan nautiskella vuoden mittaan tehdystä helkkarinmoisen hyvästä työstä. 

Mitäpä tähän muuta voi sanoa kuin teatterilainen Matti Virtanen sanoin; 


Merkillisen hienoo hommaa!






KIITOS TUESTA JA YHTEISTYÖSTÄ 2018



  • Kehitysvammaisten Tukiliitto ja Anne Vuorenpää
  • Teatteri Telakka ja Petri Mäkipää
  • Porin seudun kansalaisopisto
  • Porin Teatterikerho ry.
  • Monituotteen työkeskus
  • Mielenterveysseura Hyvis
  • Ojantien toimintakeskus
  • Attendo
  • Lounais-Suomen Avustajakeskus
  • Me Itse Pori
  • MEKA TV
  • Satakunnan Elävän Kuvan Keskus
  • Satakunnan meikäläiset
  • Satakunnan Yhteisökeskus
  • Seppo Saarinen, kiitos valoista!
  • Eeva-Liisa Husu, ensi-illan kahvinkeitosta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti