tiistai 18. joulukuuta 2018

Satakunnan meikäläisten joulukalenteri luukku 18.

Satakunnan meikäläisten vuoden ensimmäinen suuri urakka oli osallistua KATSO kampanjaan. Katsotaanpas nyt miten se sujui ja oliko mokomasta riehumisesta mitään hyötyä.


18. KATSO - erityistaidetoiminta tutuksi päättäjille
Keväällä 2018 kaikki erityisryhmien mediapajat Satakunnassa osallistuivat valtakunnalliseen KATSO kampanjaviikkoon 19.-25.3.2018 tekemällä elokuvia 
ja muita juttuja erityistaiteen monista merkityksistä
tekijöiden ehdoilla.

Erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden oikeudet 
taiteeseen ja kulttuuriin eivät toteudu yhdenvertaisesti Suomessa. Pääsy taidetoiminnan piiriin on sattumanvaraista. Tarvitaan lisää taidetoimipaikkoja sekä tietoa erityistaidetoiminnasta

KATSO- kampanjan toimijoina olivat erityistaidetoimintaa toteuttavat tahot, kuten yhdistykset, kansalaisopistot, työ- ja päivätoimintakeskukset. Kampanja oli suunnattu kunta- ja valtakunnan tason päättäjille, eli poliitikoille ja virkamiehille.

Satakunnassa kampanjaviikolla 19.-25.3.2018 oli kaikilla Satakunnan meikäläisillä ja MEKA TV ryhmillä avoimet ovet sekä julkaisimme kampanjaviikolla
aiheeseen liittyviä kommentteja YouTubessa, Bloggerissa Twitterissä, Instagramissa, Facebookissa sekä Radio Valossa.


Erityistaiteen monet kasvot SatakunnassaSatakunnan meikäläiset pohtivat jo syksyllä 2017, että tähän KATSO kampanjaan pitää osallistua, mutta paukut olivat SUOMI 100 satakuntalaista elokuvahankkeen jälkeen aika vähissä ja varsinkin kun ei tiedetty tulevista rahoituksista tuossa vaiheessa vielä mitään.

Kun saimme tietää talvella 2018, että saisimme Taikelta tukea vammaisyhteisöiden kulttuuritoimintaa tukemaan, niin otettiin tämä KATSO kampanja uudelleen asialistalle. Ajateltiin samalla, että vaikka Taiken hanke alkoikin vasta myöhemmin, niin saisimme tästä hyvää esitysmateriaalia tuleville Osallisuus iltamille ja muille esitystapahtumiin.Jokainen meikäläisten ryhmä otti asiakseen siis tehdä yhden lyhytelokuvan, videokommentin, radiojutun tai jonkun muun esityksen erityistaiteen merkityksistä. Kaikkia ei ehditty tekemään ajoissa, kun toiminta talvella oli vain kansalaisopisto toiminnan varassa, eikä muuta tukea siinä vaiheessa vielä juurikaan ollut, mutta julkaisulista on kyllä komia.

Yksi Satakunnan meikäläisten kantavista teemoista oli myös se, että usein erityistaide mielletään vain kuvaamataiteeseen, mutta me halusimme tuoda esille, miten monipuolista erityistaide ja erityisryhmien kulttuuritoiminta voi olla.


VIIKON JULKAISUT
Jaakko Koivuluoma erityinen kirjailija Kankaanpäästä - 4 minuutin lyhytlelokuva erityiskirjailijasta ja hänen kirjoistaan. 

Huittisissa puhellaan vähän erityistaiteesta - 6 minuutin lyhytelokuva Huittisten Hulivileiltä, jossa oli mukana vierailevina tähtini Jaana Nordlund ja Tommi Kivimäki.

Erityistaide on turhaa - 1 minuutin Ojantien animiaatiopajan aivan loistava robottielokuva erityistaiteen turhuudesta.
Sosiaalipolitiikka ja selkokieli - 3 minutin lyhytelokuva  Matti Haasiosalon kirjasta Sosiaalipolitiikkaa.

Vähän niin kuin elämäntapa - 4 minuutin lyhytelokuva erityisryhmien elokuvataiteen merkityksistä.

Eläimellistä menoa Satakunnassa maaliskuussa 2018 - 6 minuutin Radio Valo juttu erityistaiteesta ääniaalloilla.

Katsojan silmissä - 2 minuutin lyhytelokuva Eurajoen Toimarin elokuvaryhmän silmin katsottuna, miten erilaista osaamista yhteen ryhmään mahtuu.

Meidän mielestämme erityistaidetta Harjavallassa - 2 minuutin Harjavallan meikäläisten kommentti erityistaiteen merkityksestä.

Aamupäivä Monituotteessa erityistaidetta pohtimassa - 24.3.2018


Onko Avain-orkesteri erityistaidetta vai viihdettä - 5 min - 25.3.2018

Hauska päästä ite kokeilemaan teatteria - 3 minuutin juttu Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -hankkeen tiimoilta. 

Onko animaatioiden tekeminen erityistaidetta Merikarvialla - 2 minuutin historiikki Merikarvian animaatioelokuvista.

Satakunnan meikäläisten maaliskuu 2018 - 10 min kooste KATSO viikon toiminnoisa eri ryhmien kanssa.
Oliko mokomasta riehumisesta mitään hyötyä?

Päättäjiä emme kampanja viikolla tavanneet, yhtään vierasta ei meikäläisten avoimissa ovissa käynyt, mutta muuten oltiin työn touhussa mukana joka päivä ja sosiaalisessa mediassa näkyvästi esillä.
Satakunnan meikäläisten KATSO kampanjan toteutus palkittiin parhaana valtakunnallisen KATSO viikon kampanjana. Palkinto ei ollut suuren suuri, mutta ainahan pienikin raha voi olla köyhälle suuri tuki. 

Elokuvia näytettiin sitten pitkin vuotta erilaisissa tilaisuuksissa, Osallisuus iltamissa, Blue Sea Film Festivaaleilla ja niin edelleen. Näissä tapaamisissa näimmekin sitten päättäjiä ja nämä elokuvat tekivät näissä tapaamisissa tehtävänsä.

Satakunnan meikäläisten mielestä kampanja oli niin hyvä, että kun Satakunnan Yhteisökeskuksessa pohdittiin jonkin sortin Osallisuus teemaviikkoa syksyksi 2018, niin olimme täysin purjein mukana suunnittelemassa #osallistun Satakunnassa viikkoa.

Mutta tämä onkin sitten jo ihan toinen juttu se.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti