sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Satakunnan meikäläisten joulukalenteri luukku 16.

Satakunnan meikäläisten yksi tärkeimmistä etapeista ja askelista kohti osallisuuden ydintä ovat olleet erilaiset elokuvatapahtumat. Muistellaanpas vähän meikäläisten elokuvajuhlien historiaa saman tien.


16. Satakunnan meikäläisten elokuvajuhlien lyhyt historia
Tietääksemme maailman ensimmäiset kehitysvammaisten omaehtoiset elokuvafestivaalit oli 3.12.1993 Porissa. Täällä oli 7 kehitysvammaisten tuottamaa elokuvaa esillä sekä Robinson Crusoe -projektin ensi-ilta.

Seuraavana vuonna emme enää katsoneet tarpeellisiksi järjestää omaa elokuvafestivaalia, vaan osallistuimme tekijöinä Minun elokuvani festivaaleille 1994 ja 1995. 

1996 osallistuimme ensimmäistä kertaa Blue Sea Film Festivaaleille ja sen jälkeen olemmekin olleet vakiovieraita tavalla tai toisella. 1996 voitimme Baltic Herring dokumenttielokuvasarjan 1. palkinnon ja 1997 dokumentoimme koko Festivaalihöskän Veikko Rantasen johdolla.

1999 järjestettiin ensimmäistä kertaa Tähdenlentoja festivaalit Nokialle. Vauhti oli hurjaa, kun oltiin perustamassa Me Itseä, elokuvajuhlia, teatteri Ravallia, järjestettiin Myötätuulen viesti ja koitettiin epätoivon vimmalla järjestää itsellemme ja toiminnalle jotain järkeviä rahoituskuviota jatkoa ajatellen. Elettiin suurta toivon aikaa.
Vuosituhannen vaihteessa kuitenkin kehitysvammaisten kultturitoiminan rahoitus romahti Satakunnassa. Vaikka toiminta oli maakunnallisesti näkyvää, taloudellista tukea toiminnalle ei vain juurikaan löytynyt. Meni pari vuotta, ettei ollut varaa osallistua edes omiin Tähdenlentoja tapahtumaan, Tampere oli vain niin pitkällä valovuosien päässä matkustaa, kun rahaa ei toimintaan löytynyt.

Tähdenlentoja tapahtuma toteutui hienosti Tampereen filkkarien kainalossa 2000-2005 ja päästiin Satakunnastakin sitten kelkkaan taas mukaan jossain vaiheessa. Aika monta MEKA TV palkittua lyhytelokuvaa on näytetty Tampereen filkkareiden avajaisissa.

Pitänee mainita myös se, että 2005 MEKA TV sai kansainvälisessä KynnysKinossa 1. palkinnon sekä Hampurin lyhytelokuvajuhlilla palkinnon No Budjet -sarjassa.

Satakunnan meikäläisten elokuvatuotanto oli melko kehnossa jamassa 2002-2008, vain satunnaista tukea löytyi elokuvatoiminnalle. Pääsimme Mauri Kenttä ryhmän kanssa YLEn Toinen Suomi projektiin, oli Taidokas dokumentti kurssia ja 2006 lähtien aloimme saada uutta jalansijaa vähitellen kansalaisopistojen kautta. 

2008 perustettiin Poriin Me Itse alajaos ja pääsimme taas Me Itse kuvioihin mukaan. Ensimmäisenä isona tehtävänä oli järjestää erityisryhmien elokuvaseminaari ja tästä lähtien tämä elokuvatapahtuma onkin sitten kehitysvammaisten teemaviikon yhteydessä kruunannut Satakunnan meikäläisten ja vähän muidenkin ryhmien elokuvavuoden.
Toinen merkittävä esityspaketti onkin sitten ollut erityisryhmien elokuva-aarrearkku Blue Sea Film Festivaaleilla, jonne olemme keräänneet kaikki uusimmat ja parhaimmat erityisryhmien vuoden aikana julkaistuista elokuvista.

Nämä elokuvatapahtumat vaativat kyllä aika paljon työtä. Blue Sea Film Festivaalien ensi-illat, dead-linet, logistiikkaongelmat ja muu tiedottaminen haukkaavat joka vuosi kutakuinkin kahden viikon työpanoksen ja omia erityisryhmien elokuvaseminaariakin rakennellaan yleensä koko syksy toisen kahden viikon työpanoksen kera isommalla porukalla.

Rahoituksen löytyminen on melkein joka vuosi aikamoisen sairaanloisen kivuliasta puuhaa, aina välillä tuntuu siltä, että pitäköön tunkkinsa, mutta Satakunnan meikäläisten mielestä Myötätuulen viestin kanssa nämä elokuvafestivaaleilla järjestämiset ja esiintymiset ovat olleet yksiä suurimpia askeleita kohti osallisuuden ydintä. Joka vuosi sitä sitten vaan tuhkasta ollaan noustu taas järjestämään näitä elokuvafestivaali järjestelyitä ja -sisältöjä.
Tänä vuonna varsinkin, kun Blue Sea Film Festivaalien toisena teemana oli erityisryhmien elokuvatoiminta, oltiin paremmin näkyvillä kuin milloinkaan. Ja suurin kruunu toiminnallemme saatiin tietysti Veikko Rantasen Kampela palkinnon myötä.


Kyllä näistä tapahtumista on joskus hyvä henkseleitä paukuttaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti