maanantai 16. joulukuuta 2019

TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenterin luukku 16.

MEKA ToimintaVuosi on viime vuosina jakaantunut selvästi 4 vuosineljännekseen. 

1. vuosineljänneksenä ihmetellään, mistä ihmeestä sitä taas saisi rahoitusta loppuvuoden toimintaan. Jotain särvintä ohjaajalle sentään järjestyy tuntitöinä Kansalaisopistostoissa sun muita tilaustöitä tehden, jos niitä sattuu olemaan.

2. vuosineljännes tehdään toukotöitä, kun opistokausi päättyy. Toimintaa riittää niille ryhmille, joille on saatu toiminta-avustuksia. Kahtena viime vuotena Satakunnan meikäläiset ovat saaneet puolipäivätukea Taikelta ja toimintarahaa Kehitysvammasten Tukiliitolta, joten homma on jatkunut se puolen vuoden opistopaussin yli, mikä on joka vuosi odotettavissa.

3. vuosineljännes alkaa heinäkuussa ja mennään kelien ja muutaman pajapäivän verran sekä osallistutaan sovittuihin kuvaushankkeisiin. Kesälomasta ei viime vuosina ole ollut puhettakaan, kun puolipäiväisenä köyhänä toimijana on otettava kaikki hommat vastaan, mitä suinkin vain saadaan. Elokuussa hoidettaan elokorjuuta perinteisesti Blue Sea Film Festivaaleilla ja syyskuussa aloitetaan syyskynnöt.

4. vuosineljännes mennään sitten taas kansalaisopistojen voimalla ja joulukuussa työvuoden päättää kehitysvammaisten teemaviikon kiireet ja loppuvuoden jumalatoin kuittien, tilitysten ja raporttien selvitys.1. vuosineljännes 2019


Vuosi alkoi nihkeästi tammikuussa, ohjaaja sai nipin napin sen verran tilaustöitä, ettei tarvinnut työvoimatoiministon kanssa lähteä sotimaan. 2018 oltiin MEKA TV erityisryhmien, Satakunnan meikäläisten ja Osallisuus teatterin kanssa suunniteltu hieno 5 vuotissuunnitelma TAITEESTA TYÖTÄ, mutta alkuvuodesta ei ollut mitään varmuutta, saataisiinko rahoitusta mistään homman aloittamiseen.

Rahotuspulmien lisäksi tuli heti takapakkia, kun Arantilankodon elokuvapiiri jouduttiin lopettamaan, kun ei saatu tarpeeksi osallistujia. Tämä tarkoitti valitettavasti myös sitä, että kahdelle Me Itse kokemuspuhujalle ei löytyisi enää taustatukea, kun kurssi ei käynnistynyt.

Tammikuun puolen välin jälkeen maalis-huhtikuun vaihteeseen oli ryhmiä käynnissä Eurajoella kaksi ryhmää, Harjavallassa, Huittisissa, Merikarvialla ja kolme ryhmää Porissa. Osallisuus teatteri toimi 2 tuntia viikossa Monituotteen mediapiirin sisällä, mutta valitettavasti ilman ilmaisutaidon ohjaajaa. 

Alkuvuonna kehnon rahatilanteen vuoksi oli päällä täydellinen hankintakielto. Raumalle ja Kankaanpäälle ei löytynyt toimintatukea ja muutenkin pidettiin vähän happitaukoa Me Itse toiminnasta yli kaksi kuukautta toimintatuen puutteessa.

Alkuvuonna käytiin varovaisia palavereja kaikkien yhteistyökumppanien kanssa, kun ei voinut luvata mitään toimintaa, kun ei ollut toimintatukea, mutta suunnitelmia piti olla sekä valmiuksia lähteä heti liikkeelle, jos jostain nappaisi.

Keskusteluja käytiin ainakin Porin seurakuntakeskuksen, Porin kulttuuritoimen, Sydänmaan muistelupiirin, Satakunnan ympäristökasvatusverkoston, Satakunnan kokemustoimijoiden sekä ohjausryhmä että Taikusydämen ja Me Itse ry:n kanssa. 

Pienellä riskillä tehtiin sentään Porin 2020 Kirkkopyhän mainos, kun se toivottavasti työllistää meikäläisiä 2020 oikeasti enemmänkin.
Suunnitelmat olivat hyviä, mutta rahaa ei löytynyt ennen kuin Taikesta saatiin vihdoin myönteinen kohdeapuraha päätös TAITEESTA TYÖTÄ -hankkeen käynnistämiseen. Sitten saatiin Tukiliitolta toimintarahaa, joten homma oli valmis lähtemään liikkeelle. Näin saatiin myös Rauma ja Kankaanpää vauhtipyörään mukaan.

Sen verran laskettiin, että ensimmäinen vuosineljännes vedettäisiin opistovetoisesti ja jarrut päästettäisiin irti huhtikuussa, kun opistoryhmät jäisivät kesälomille.

20.2. sitten julistettiin TAITEESTA TYÖTÄ julkisesti alkaneeksi, vaikka alkuvuosi vedettiinkin nollabudjetilla liikkeelle. Hankkeen käynnistämiseen käytimme tähän tarkoitukseen maailman parasta paikkaa Satakunnassa eli Porin taidemuseossa. Satakunnan Kansa kirjoitti erityistaiteesta hienon jutun.Vauhtiin kun päästiin, niin seuraavaksi haastoimme kansanedustaja ehdokkaat pohtimaan yhteisiä asioita.


Maaliskuu olikin sitten melkoisen täysi työkuukausi opistoissa, Me Itse 20 vuotta juhlaseminaarissa, Ihminen on hyvä asia gaalassa Helsingissä ja monessa muussakin tapahtumassa ja tapaamisessa.

Jos ohjaajalta kysyy, mikä oli 1. vuosineljänneksi mieleenpainuvin juttu, niin se taisi olla yksi Helsingin reissu, mistä tuotiin tällainen ilmoitus Poriin.Tämän jälkeen olikin hyvä heittää piupaut alkuvuoden nihkeydelle ja aloittaa 2. vuosineljännes uusin voimin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti