tiistai 10. joulukuuta 2019

TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenterin luukku 10.

Tänään on ollut allakkavapaa välipäivä, joten on ollut vähän aikaa pohtia TAITEESTA TYÖTÄ -hankkeen ja MEKA ToimintaVerkoston ihmeellisiä koukeroita.

Toimintaa selkeyttävä kuvakartta

Ryhmät jäivät eilen yli kuukauden tauolle, Ari työstää osa-aikaisena projektihenkilönä joulukuussa selvityksiä, tilityksiä ja raportteja tämän vuoden tapahtumista. Jos MEKA TV:llä olisi budjetti, niin noin 60000,- rahaa on vuoden aikana pyörinyt toiminnassa siitä huolimatta, että ollaan jouduttu toimimaan vajaateholla. Toimintaan on löytynyt rahoituksia, mutta vain osa-aikaisiin palkkakuluihin. Noin 7000,- vajaus oli budjetissa, jotta oltaisiin saatu kaikki hommat tehtyä suunnitelmien mukaisesti. 

Katsotaanpas mistä MEKA TV tulot tulevat. MEKA TuotantoVerkosto on vapaamuotoinen yhteistyöverkosto, jolla ei ole edes omaa pankkitiliä, mutta yhteistyökumppanien ja freelance-vetoisen toiminnan avulla homma toimii sillä tavalla, että kaikki toimintatuet saadaan suoraan toimintaan.

Ja kun perustuloja eikä perusturvaa ole, niin melkoinen apu- ja toimintaraharumba vuosittain joudutaan käymään, jotta toimintaa pystytään ylläpitämään.

Toimintarahaa tulee pääosin pieninä puroina noin 30 eri kohteesta. 

Isoin rahoittaja on ollut tänä vuonna Taike, jonka 15000,- tuella hankkeella on ollut 7 kuukautta puolipäiväinen ohjaaja sekä Osallisuus teatterilla on ollut ohjaaja että muutama muukin median ja taiteen ammattilainen ollaan saatu työllistettyä hankkeeseen muutamiksi tunneiksi.

Toiseksi suurin toiminnan rahoittaja on 4 satakuntalaista kansalaisopistoa, joden tuki rahaksi arvioituna on noin 13500,-. Kansalaisopistotoimintaa on 10 ryhmässä ja nämä tavoittaa noin 110 opiskelijaa. Kaiken kaikkiaan Satakunnassa on muuten noin 140 erityisryhmiin kuuluvaa yhteisöelokuvan tekijää. Raumalla ja Kankaanpäässä on mediatoimintaa, mutta ei kansalaisopistotoimintana. Opistot työllistävät ohjaajan noin 1/4 osaaa vuodesta, loppu 3/4 osaa on haettava muualta aina erikseen.

Kolmanneksi suurin rahoitus tulee yksityiseltä rahoittajalta eli ohjaajan omasta lompakosta. Toiminnalla on säännöllisiä kiinteitä kuluja 9600,- vuodessa ja kun perusrahoitusta ei ole, jostakin se on kuitenkin revittävä. Enin osa säännöllisistä kuluista ovat enimmäiseen työhuone ja -varastokulut sekä laitteisto-, tietoliikenne- ja ohjemistokulut.

Neljänneksi suurin rahoitus tulee erilaisista toimintatuista ja tilaustöistä kehitysvamma-alan järjestestöitä Kehitysvammaliitolta, Kehitysvammaisten palvelysäätiöltä, Kehitysvammaisten Tukiliitolta ja Me Itse ry:ltä. Näitä suoria tukia saatiin tänä vuonna yhteensä noin 9500,-. Epäsuoraa tukea, jossa ei raha näy missään vaiheessa, tulee tosin toinen mokoma.

Viidenneksi suurin tuki tänä vuonna on Rakkaudella porilaisille hyvinvointiraha 7500,-, jonka turvin ollaan saatu tänä vuonna Porissa ihmeitä aikaan.


Loput silpputuet ja tilaustyöt tulevat tänä vuonna 10 muulta yhteistyökumppanilta.

Loppuvuoden tehtävänä onkin sitten selvittää noin 30 eri taholle tavalla tai toiselle, mihin rahat ovat menneet ja mitä hienoa näillä ollaan saatu aikaan. Jos vielä jaksaisi tehdä tämän vuoden ansioluettelon, niin siitä tulee kyllä aika häkellyttävän hieno. Ja samaan aikaan pitää jaksaa miettiä ankarasti, että mistä hitosta löytyy ensi vuoden toimintarahat.

Joulu puu on rakennettu ensi vuoden toimintatuilla

Eipä näin tule aika pitkäksi joulua odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti