perjantai 13. joulukuuta 2019

TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenterin luukku 13.

Tänään päivän isoin ja tärkein homma oli tehdä raporttia Rakkaudellen porilaisille -hyvinvointirahan saavutuksista ja kertoa mihin rahat ovat menneet. Laitetaanpas tähän TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenterin luukkuun 13 hieman otoksia päivän raportista ja mitä tuolla tuella ollaan saatu aikaan.


Porilaisille ollaan tarjottu tällaista hyvinvointirahaa kaksi kertaa. Ensimmäisellä kertaa ei Porin meikäläisillä napannut, mutta tänä vuonna saatiin 7500,- tuki erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Olemme saaneet aiemminkin tukea Porin kulttuurilautakunnalta erityisryhmien kulttuuritoiminnan kehittämiseen Porissa, mutta tämän vuoden tuki oli isompi kuin kaikki 30 vuoden aikana saadut tuet yhteensä.

Tänä vuonna saimme ensin Taikelta tukea TAITEESTA TYÖTÄ hankkeen käynnistämiselle, jonka turvin saatiin hommalle palkattua osa-aikanen ohjaaja. Mutta eihän sitä pelkällä osa-aikaisella työntekijällä mitään järjestetä, niin tarvittiin tukea myös sisältöjen luomiseen ja esille tuomisiin tapahtumien myötä.

Hakijana oli Porin Me Itse meikäläiset ja MEKA TV. Hankkeen nimenä oli TAITEESTA OIKEAA TYÖTÄ PORISSA.

Tavoitteena oli tuoda esille porilaisia erityistaiteen osaajia, bändejä, elokuvantekijöitä, teatteria, tapahtumia ja kokemuspuhujia esille erilaisissa tapahtumissa. Hurjana tavoitteena oli järjestää 9 kaikille avointa Osallisuus teatterin ja Porin meikäläisten järjestämää tapahtumaa, joiden avulla halusimme tuoda erityistaiteen ilosanomaa tutummaksi porilaisille. 

Nämä tapahtumat sitten järjestettiin. Osaa ei järjestetty itse, vaan tehtiin sisältöjä toisten järjestämiin tapahtumiin. Muutenkaan ei aivan suunnitelmien mukaan pilkulleen menty, mutta tällaista saatiin aikaan.


Toteutuneet tapahtumat


7.5. Vanhempain ilta Ojantien toimintakeskuksessa, jossa esitettiin teatteritoimintaa ja Rakkaudella porilaisille hanketta elokuvan ensi-illan yhteydessa.

13.5. Merkillisen hienoo hommaa -Osallisuus teatterin oheistapahtuma Lainsuojattomat teatterifestivaaleilla.





17.5. käytiin Tampereella Tukiliiton kulttuurigaalassa Tampere-talolla esitelemässä Osallisuus teatterin toimintaa ja myös Rakkaudella porilaisille tulevia ohjelmia.




25.-27.6. Teatterileiri, jossa harjoiteltiin Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -hankkeen ammattilaisten kanssa teatteri-ilmaisua. Samalla tehtiin Lavian teatteri-iltamien ohjelma sekä SuomiAreenan pienoisnäytelmä Asukas nimeltä 00000000

27.6. Kesäiset teatteri-iltamat Laviassa Jallin tilalla.




16.7. SuomiAreenalla Kehitysvammailiiton keskustelutilaisuuden avauksessa pienoisnäytelmä Asukas nimeltä 00000000




7.-9.8. järjestettiin teatterileiri Ahlaisissa, jossa tehtiin syksyn ohjelmat ja käsikirjoitukseen raamit syksyn päänäytelmään.

20.8. Vietiin Myötätuulen viesti tapahtumapäivän yhteydessä Porin kaupungintalolle. Viestin vastaanotti sivistystoimialan johtaja Esa Kohtamäki hyvin palauttein.




17.9. Taidetiistai kauppakeskus Puuvillassa, iso erityisryhmien kulttuurikavalkaadi porilaisesta erityisosaamisesta




28.9. Avain-orkesteri soitti Rakkaudella porilaisille keikan Porin torin päälavalla pääsesiintyjän peruuntuessa viime tipassa.




10.10. Asiakkaan oikeuksien päivänä esitettiin 45 minuutin esitys porilaisesta erityiskulttuurista, tosin Ulvilan Sataedussa, eikä Porissa, mutta ohjelma oli teatterileirillä suunniteltua ohjelmatarjontaa rakkaudella porilaisille.




17.10. Mielenterveysseura Hyviksen kulttuuritapahtumassa tunnin esitys teatteritoiminnasta elokuvin, kokemuspuhujien puheevuoroin sekä näytelmäesityksin.




6.11. Porilaiset saivat kutsun tulla Karvian villille viikolle esittelemään Rakkaudella porilaisille -hankkeen tuloksia. Elokuvaesitysten ohessa kerroimme omasta erityisosaamisestamme ja mitä olemme saaneet Porin hyvinvointirahalla aikaan.




3.12. Valtakunnallinen erityisryhmien TAITEESTA TYÖTÄ elokuva- ja teatteriseminaari Palmgren konservatoriossa. Samana päivänä samassa tilaisuudessa oli Osallisuus teatteri ensi-ilta Taivaanrannan tuolla puolen, jota oltiin valmistettu teatterileireistä asti pitkin syksyä. Seminaari ja teatteriesitys suoratoistettiin YouTubessa valtakunnalliseen
näkyvyyteen.




9.12. Porin seudun kansalaisopistossa toinen esitys Taivaanrannan tuolla puolen -esityksestä.




Erityisryhmien liikkumiseen kiinnitettiin erityistä huomiota, sillä he eivät pääse kulttuuritapahtumiin aina ilman avustajia. Samalla esityksiä vietiin paikkoihin, joissa ei muuten olisi erityisryhmien kulttuuritarjontaa saatavilla. Yhteisöllisyys ja yhteinen tekeminen sekä yhteiset onnistumisen tunteet olivat esillä ja vahvistuivat jokaisessa tapahtumassa. 

Lapsiin ja nuoriin ei kovin paljoa kontaktia saatu, mutta hanke mahdollisti monen nuoren kehitysvammaisten osallisuuden olla mukana yhdessä tekemässä erityiskulttuuria suurelle yleisölle. Ympäristöaiheet tulivat erityisesti esille teatterileireillä ja Lavian teatteri-iltamissa.

Kokonaisuutena erittäin tärkeä vuosi porilaiselle erityistaiteelle ja erityisryhmien kulttuuritoiminnalle. Saatiin pienellä rahalla suuria aikaan, tuskin missään muualla Suomessa osallisuus ei ole toteutunut tässä mittakaavassa kuin tekijöiden ja yhteistyökumppanien kanssa tässä tapahtumasarjassa ja prosessin aikana syntyneissä sivupoluissa Porissa.


Jatkotoiveitakin olisi


Hankkeelle pyritään saamaan jatkorahoitusta, sillä hankkeen aikana syntyi niin hyviä toimintamalleja ja käytäntöjä, että näitä pyritään saamaan vakiintuneeksi toiminnaksi Porin kaupungissa. Satakunnan meikäläisillä, MEKA TV erityisryhmillä ja Osallisuus teatterilla on meneillään 5 vuotinen erityisTAITEESTA ja erityisryhmien kulttuuritoiminnasta oikeaa TYÖTÄ hanke 2019-2023 ja tämä Porin vuosi on eriomainen lähtölaukaus näille tavoitteille, joita pyritään kehittämään Porissa niin kuin Satakunnan meikäläisten kanssa koko Satakunnassa.


Muita huomioita


Omalla MEKA TV erityisryhmien Osallisuus teatterin ja Porin meikäläisten toiminnalla ei ole minkäänlaista perustukea olemassa, joten kun saimme tukea ja tilaa toimintaan, niin yhteistyökumppanien löytyminen ja yhteistyön tekeminen oli tavattoman helppoa, kun oma rahoitus oli järjestelyksessä. Erityisryhmien omista kulttuuripalveluista ei haluta maksaa mitään, eikä ilman rahaa voi toteuttaa vastaavia tapahtumia. Kun omaa rahoitusta tapahtumien järjestämiseen on ollut, niin yhteistyökumppanit ovat löytyneet helposti.

Suurimpana haasteena oli, että hankkeen päätaustatukena piti olla Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksen työntekijät, mutta hankekautena kaikki olivat pakkolomilla 4 kuukautta, joka aiheutti järjestelyissä ja
markkinoinnissa suurta päänvaivaa. Ison teatteriryhmän kuljettaminen esityksiin ja leireihin oli haastavaa. Jouduimme käyttämään ostopalveluita SEKKin pakkolomien vuoksi enemmän kuin olimme suuunnitelleet.

Erityisesti kaikki noin 40 hankkeeseen osallistunutta eritysryhmiin kuuluvaa esiintyvää erityistaiteen harrastajaa ja osallista haluavat sanoa yhteen ääneen; KIITOS!




Rakkaudella porilaisille -hyvinvointiraha on erittäin tärkeä tukimuoto porilaiselle ruohonjuuritason kulttuuritoiminnalle, sillä kultturin tuottamiseen rahat ovat kaikkialla liian pienet. Erityisesti erityisryhmien kulttuuritoiminnalle, jolla ei ole omaa perusrahoitusta, tämän hankerahoituksen saaminen oli erityisen tärkeää ja saimme tällä tuella paljon
kehitystä ja osallisuutta aikaan, mikä muuten olisi jäänyt saavuttamatta. Vuoden aikana esityksissä kehittyi myös esiintyjien osaaminen kokemusten kautta isoja harppauksia eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti