sunnuntai 8. joulukuuta 2019

TAITEESTA TYÖTÄ joulukalenterin luukku 8.

Rauman meikäläisillä on pitkät perinteet erityisryhmien elokuvan tekemisessä, mutta valitettavasti välillä on ollut myös pitkiä toimintapausseja, kun ei ole löytynyt toimintaan rahoituksia eikä tukea.

Lauantaina kehitysvammaisten teemaviikon viimeisen päivän raumalaiset viettivät tonttupajassa Rauman järjestötalolla ja touhuttiin siinä sitten paljon muutakin, pidettiin pikakokous ja pohdittiin menneitä toimintakertomusta tehdessä sekä tulevia toimintasuunnnitelmien muodossa.
Elokuvaryhmä on perustettu 1995. Vuosituhannen lopussa tehtiin useita videoelokuvia ja tuotettiin ohjelmia Rauma TV kanavalle sekä vähän KarhuKanavallekin että muihinkin paikallistelevisioihin. Tämän vuosituhannen alussa tehtiin muutama lyhytelokuvakin, mutta muuten raumalaisten elokuvatuotanto oli pitkälti kuvaaja Veikko Rantasen varassa.

Raumalla on myös muuan mainio kansainvälinen Blue Sea Film Festivaalit, joiden kanssa ollaan tehty yhteistyötä 1996 lähtien.

Nyt on tämä vuosi päättymässä ja taas koitetaan hakea uutta vauhtia uudelle toimintavuodelle. Rauman meikäläiset, samoin kuin Kankaanpään meikäläiset, eivät toimi kansalaisopistopiireinä, kuten muut Satakunnan meikäläiset, joten perustoimintaa ei ole ja kaikki toiminnan mahdollisuuden on haettava erikseen mitä merkillisimmistä paikoista. 2017 raumalaiset perustivatn oman Me Itse paikallisryhmän ja tätä kautta toiminta onkin saanut uutta potkua.

Tämän vuoden teemaviikolla pidettiin myyjäiset ja tonttupaja Rauman järjestötalolla. Tänään joulukuun 8. kalenteripäivänä vietetään meikäläisten pikkujoulujuhlia nuorisotila Kuovissa. Huomenna maanantaina riehutaan vielä diskossa ja koitetaan myydä loputkin myyjäistavarat siinä ohessa.Mitäs tänä vuonna ollaan saatu aikaan?Toimintakertomus on vielä vähän keskentekoinen, mutta tapaamisia ja kokouksia on ollut useita. Ryhmässä on 20 aktiivista jäsentä, joten reipasta touhua Raumalla.

Haaveena oli, että saadaan jatkettua 2018 hyvin uudelleen viritettyä elokuvatoimintaa uusilla elokuvilla, mutta tänä vuonna ei saatu omaa rahoitusta elokuvan tekemiseen. Onneksi sentään sitten saatiin ohjaajaa Taiken tuella ja vähän kustannuksia peittoon Kehitysvammaisten Tukiliiton toimintatuella.

Vuoden pääelokuvana oli Syvärauma, jota tehtiin pitkään ja hartaasti. Jokunen pikkujuttukin tehtiin ja laitetettiin alulle elokuva Kiusaamattomuus. Myötätuulen viesti vietiin kaupungintalolle ja kuin kiitoksesti hyvästä yhteistyöstä saatiin käyttöön nuorisotila Kuovi joka toinen sunnuntai. Opintokeskus Siviksen tuella saatiin toteuttaa kolme Vaikuta kulttuuritoiminnalla kurssia. Blue Sea Film Festivaaleilla oltiin tietysti ja monessa muussakin tapahtumassa Raumalla.

Puheenjohtaja Rantasen Veikko osallistui Satakunnan meikäläisten puheenjohtaja rinkiin sekä TAITESTA TYÖTÄ -hankkeen ohjausryhmään. Veikko edusti Me Itse päivillä Rovaniemellä ja on toiminut apulais- ja vertaisohjaajana Ari mukana Eurajoella.


Entäs vuosi 2020?Rauman meikäläiset olivat mukana tekemässä kolmea hakemusta, joista pienin, mutta ei vähäisin meni läpi, joten Syvärauma elokuva saa jatkoa 4-5 pajapäivän verran. 
Opintokeskus Siviksen tuella järjestetään muutama Vaikuta kulttuuritoiminnalla -kurssi Kuovilla. Kiusaamattomuus elokuva pyritään saamaan valmiiksi keväällä 2020 ja suunnitelmissa on myös päivittää Rauman Me Itse esittelyvideo sekä tehdä lyhytelokuvia valtakunnallisille Kirkkopäivillä. 

Veikolla ja uudelle varapuheenjohtaja Elina Pohjanoksalle on suunnitteilla erityiskoulutusta, mikäli ensi vuoden hienot suunnitelmat saavat rahoituksen. 

Tällä hetkellä seuraavaa tapaamista ja kokousta ei olla lyöty lukkoon, kun ei vielä tiedetä, miten ensi vuoden rahoituksen käy. Ryhmä toimii Kuovilla, mutta elokuva- ja vaikuttamistoiminta on toistaiseksi jäissä ainakin helmikuun puoleen väliin saakka. 


Sellainen hyvä uutinen on, että ryhmä saa nyt joulupukilta ensimmäisen uuden oman videokameran. Ollaan tätä lahjaa jo 24 vuotta Raumalla odotettukin!

1 kommentti:

  1. On hyvä asia, että syväraumaa esittävä elokuva sai ponsorin ja Rauman meikäläiset saavat jatkaa elokuvan tekoa .

    VastaaPoista