tiistai 15. helmikuuta 2022

Tiistaitiimin tilannekuva toiminnasta 15.2.2022

Satakunnan meikäläiset kokoontuvat tiistaisin etänä Tiistaitiimissä vaihtamassa kuulumisia ja suunnittelemassa tulevia. Tänään 15.2.2022 on toistaiseksi viimeinen Tiistaitiimi helmikuussa ja tehdään tässä vähän tilannekuvaa yhdessä, missä mennään juuri tänään.

Tiimissä mukana oli tänään Elina, Erik, Mikko, Santeri, Tiia, Timo, Samu ja Ari. Tiistaitiimiä jatketaan 1.3.2022 kello 18:00.

Tiistaitiimi 15.2.2022

Tänä tiistaina tehtiin pientä tilannekuvaa tämän päivän Satakunnan meikäläisten tilanteesta ja tässäpä se teille luettavaksi.

TAITEESTA TYÖTÄ 2019-2023


Nyt on menossa Satakunnan meikäläisten ja MEKA TV ryhmien Taiteesta työtä 5 vuotissuunnitelman 4. vuosi, eikä ihan suunnitelmien mukaan olla koronan ja onnettoman rahatilanteen vuoksi päästy etenemään, mutta on tässä nyt sentään jotain meneillään.

Hankkeella ja suunnitelmalla ei tällä hetkellä ole mitään tukea, apurahapäätöksiä odotellaan, eikä tässä vaiheessa vielä tiedetä jatkuuko toiminta vai joudutaanko pitämään saattohoitoa toimintasuunnitelmille. 

MEKA TV 30 vuotis juhlaviikko vedettiin enimmäkseen vapaaehtoistoimin nollabudjetilla. Saatiin sentään julkaistua 30 uutta videota, kun ei ollut varaa 30 kynttilään, 8 blogia toiminnasta tehtiin ja tavattiin viikon aikana noin 150 meikäläistä ja osallistujaa viikon tapaamisissa. Myös Tiian Takalan koronapäiväkirja julkaistiin, joten ei sitä sitten ihan laiskana juhlaviikolla maattu.

Koko 5 vuotissuunnitelma on siis katkolla, jos tukea ei löydy, niin sitten homma on siinä.


MEKA TV 30 vuotta

MEKA TV on myös tällä erää kokonaan vailla toimintatukea. Tuloja ei juurikaan ole, on vain säännöllisiä menoja. 

5 vuotissuunnitelmissa oli alusta alkaen, että kun MEKA TV täyttää 30  vuotta, niin koitamme saada kaikin tavoin toimintaamme esille ja hyviä toimintamalleja näkyväksi muullekin maailmalle. 

Suunnitelmat on tehty jo vuonna 2018, eikä silloin oltu osattu huomioida koronaa eikä tämän hetken surkeaa rahatilannetta. Opistotoimintaa on ja kaikki suunnitellut kurssit ovat toiminnassa, mutta muuten ollaan vielä odottavalla kannalla, saadaanko toimintaa opistokauden jälkeen enää käyntiin. Katkolla on siis tämäkin toiminta nyt juhlavuoden melskeessä.Osallisuus teatteri

Osallisuus teatterille löytyy jatkoa Porin seudun kansalaisopiston sekä Porin kaupungin ja SEKKin kumppanuussopimuksen myötä. Ongelmana on löytää kesäkaudeksi ohjaajalle palkkausta, ilmaiseksikaan ei hommaa voida vetää. Toimintaa tällä hetkellä 2 tuntia viikossa opistotunteina sekä teatterin yhteisövastaavalla on 3 päivänä viikossa SEKKissä työharjoittelupaikka. 15 näyttelijää on mukana nyt, vaikkakin vain Monituotteen osallistujien kanssa + 4 taustaohjaajaa.

HPNN

Osallisuus teatterin HPNN musiikkiryhmä treenaa tällä hetkellä teatteritreenia ohessa. Tänä vuonna on julkaistu jo 2 musiikkivideota ja tavoitteena on julkaista 12 musiikkivideota vuoden aikana + keikkaa niin paljon kuin sielu kestää. Äänitysstudioonkin olisi kiva päästä, mutta nollabudjetilla tämäkin on vain haave.

Eurajoen meikäläiset

Eurajoen toimarissa saatiin toiminta nippanappa käyntiin, korona on nipistänyt tästä 16 osallistuja ryhmästä 11 pois, mutta ollaan saatu Kehitysvammaisten Tukiliitolta pieni avustus toiminnan uudelleen käynnitykseen. Toimintaa Otsolan kansalaisopistossa ja haaveena on saada taas koko ryhmälle koulutuspäivä kesällä, jos löytyy jostain kouluttajalle ja ohjaajalle palkka.

Harjavallan ja Kiukaisten meikäläiset

Käynnistyi Sataopiston kurssina. Keväällä kokoonnutaan 4 kertaa 2 tuntia. Tällä ryhmällä on vähiten kansalaisopistotunteja kuin muilla ryhmillä, mutta näillä mennään. Kesätoimintaa toivotaan, mutta nollabudejtilla ei pystytä järjestämään tällä erää.

Huittisten meikäläiset

Huittisten ryhmä aloittaa 19.2. Sataopiston kurssina 4 kertaa 4 tuntia kevätkaudella. Kesäkauden toiminta täysin auki rahoituksen puolesta.

Kankaanpään meikäläiset

Kankaanpäässä ei ole opistotoimintaa, mutta ryhmä kokoontuu kuukauden ensimmäisenä päivänä Pohjois-Satakunnan Kehitysvammaisten Tuki ry:n ja Wirtaamon taustatukemana. 4 vuotta jatkunut alueellinen yhteistyö on toistaiseksi katkolla, puheenjohtaja Samu on tosin Tiistaitiimissä aktiivisesti mukana.

Merikarvian meikäläiset

Merikarvian toiminta alkoi ystävänpäivänä ja ryhmä toimii Merikarvian kansalaisopistossa 6 kertaa 5 tuntia keväällä. Kesällä on suunnitteilla elokuvaleiri, mikäli saadaan ohjaajalle rahoitus.

Porin meikäläiset

Mennään Osallisuus teatterin, Monituoteen ja Porin seudun kansalaisopiston toimintana 10 kertaa 2 tuntia keväällä. Porin kaupungin kumppanuussopimus takaa jonkinlaisen toiminnan, mutta ohjaajan palkkaus puuttuu. Leiri ellei jopa kaksi pyritään järjestämään teatteri- ja esiintymistoimintaa kehittämään.

Rauman meikäläiset

Raumalla ei kansalaisopiston toimintaa eikä kahteen vuoteen oikein muuta toimintaa kuin elokuvaryhmän kaksi hyvin merkittävää elokuvaprojektia. Tämän vuoden toiminta ja rahoitus täysin auki.

Tekunkorven elokuva- ja muistelupiiri

Toimii Otsolan kansalaisopiston kurssina ikääntyneille kehitysvammaisille 13 kertaa 2 tuntia viikossa. MEKA TV tuotannnon arkistointia ja historiikin tekemistä ajatellen tärkeä ryhmä.

Mistelin taidetestaamo

Taidetestaamo toimiin Mistelissä Porin seudun kansalaisopiston kurssina 3 kertaa 2 tuntia.

Tähtitaivaan elokuvapiiri

Eurajoen Tähtitaivaassa Otsolan kansalaisopiston Intensiivinen elokuvakurssi asuntolan asukkaille 3 kertaa 4 tuntia.

Vantaan elokuvaproggis

Keväällä Tiia ja Ari lähtevät kuvaamaan Vantaalle Danskun ja Samun elokuvaa Tukiliiton tuella.

Tiian luontopolut

Tiian henkilökohtaisen Tukiliiton avustuksella tehdään 4 luontopolku dokumenttia Satakunnassa.

Näkyvämmäksi hanke

Ainoa selkeää tukea saanut hanke tällä erää. Kesäkaudella lähdetään Tukiliiton kanssa kiertämään koulutuskiertueelle Pohjanmaalle, Pirkanmaalle ja Varsinais-Suomeen 7 koulutuksen kera.

Elmo 

Tukiliiton Elmo hankeelle annetaan koulutusta Satakuntalaisesta kokemustoiminnasta Jaanan ja Tiian opastuksen kera.

Myötätuulen viesti 30 vuotta 

Myötätuulen viesti täyttää myös 30 vuotta ja on Taiteesta työtä hankkeen tärkeimpiä hankkeita tiedottamisen suhteen, mutta toistaiseksi vain hylättyjä apurahahakemuksia on hankkeen takana. Jos hanke ei saa mistään riittävää tukea, siitä pitää luopua, hanketta ei voi vetää ilman palkattua ohjaajaa ja työntekijää.

Me Itse toiminta 

Suuri murheenryyni on STEAn päätös puolittaa Me Itse ry:n tuki ja lopettaa se kokonaan vuonna 2023. Vaikka Me Itse tuki on satakuntalaisten toimintaan nähden taloudellisesti pieni, senkin vähän  loppuminen merkitsee käytännössä Satakunnan meikäläistoiminnan loppumista Satakunnassa. 

Me Itse vuosikokoukseen osallistutaan ja kun Me Itsen painopistealueena on Länsi-Suomi, tavoitteena on tätäkin kautta tuoda näkyvämmäksi MEKA TV 30 vuotta juhlavuotta ja kolmen vuosikymmenen aikana kehitettyjä hyviä toimintamalleja muullekin Suomelle.

Murheenryyni on myös se, että Satakunnan Me Itse meikäläiset ovat olleet hyvin näkyvästä esille ja osallisia kehittämässä satasotea ja Satakunnan kokemustoimintaa. Jos Me Itse kaatuu, niin kaatuu myös pitkään ja hartaasti kehitetty yhteistyö Satakunnan kokemustoimijoiden kanssa.

Muuta 

Murheenryyni on myös se, että MEKA TV ja Satakunnan meikäläisten yhteinen toiminta- ja koulutuskalusto alkaa olla poistokamaa eikä vanhentuneen tekniikan tilalle ole varaa hankkia ajanmukaista koulutuskalustoa. Viimeiset uuden merkittävät hankinnat on tehty vuonna 2017 ja sen jälkeen tuet ovat vähentyneet kuin pyyt maailmanlopun edellä.
Yhdessä ME selvitään 

Tämän vuoden Taiteesta työtä -yhteistyöverkoston yhteinen teema on selvitä yhdessä kaikesta tuen niukkuudesta ja vastoinkäymisistä huolimatta. Yhdessä ME selvitään on myös Osallisuus teatterin syksyn dokumenttiteatterin näytelmän sekä järjestyksessään 15 valtakunnallisen elokuva- ja teatteriseminaarin nimi.

Virkaheitto ohjaaja Ari sekä työntekijät Tiia ja Jaana

Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ry.

Yksi tärkeimmistä toiminnan kivijaloista on SEKK, joka myös se on melkoisissa hankaluuksissa liian pienen tuen vuoksi. Työntekijät tekevät vajaata työviikkoa, eikä meikäläiselle ole tätäkään kautta saatavilla täyttä taustatukea. Ari toimii SEKKin hallituksen puheenjohtajana ja tänä vuonna varapuheenjohtajaksi valittiin Jaana. Hallituksessa on myös Santeri ja varajäsenenä Mikko, joten eipä parempaa meikäläisten edustusta voisi tällä yleishyödyllisessa elokuvayhteisössä olla.

Työntekijät

Jaanalla on Me Itseltä osa-aikaista palkkatyötä alueellisena työntekijänä, Tiia toimii SEKKissä 3 päivänä työharjoittelijana ja vertaisohjaajana sekä Tukiliiton palkallisissa tuntitöissä Arin kanssa. Arin työtilanne on kehno, viikkotunteja opistosta löytyy keskinmäärin vain 16 tuntia viikossa eikä muita tuloja toistaiseksi Tukiliiton Näkyvämmäksi hanketta lukuunottamatta ole. Työttömyys uhkaa, huhtikuussa ja samalla toiminnan hiipuminen Satakunnassa ellei tukea toiminnalle löydy.

4 apurahapäätöstä odotellaan vielä, joista ratkeaa, voidaanko yhteistä toimintaa vielä jatkaa.

Tällaista pientä tilannekuvaa siis rakennettiin tänään Tiistaitiimissä. Toivottavasti seuraavassa Tiistaitiimissä 1.3.2022 on vähän parempaa kerrottavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti