maanantai 18. syyskuuta 2023

Merikarvialta päivää

Tänään kerromme, mitä tapahtuu Taiteesta työtä -5 vuotissuunnitelman päivänä Merikarvialla 18.9. armon vuonna 2023.

Arin päivä alkoi jo kukonlaulun aikaan Porissa kamojen kasaamisella ja päivä suunnittelulla. Tiia napattiin kyytiin 7:50 ja matkalla pidettiin aamuinen työpalaveri, jossa käytiin läpi menneen viikonlopun työtapahtumat sekä tulevan viikon ohjelma.

Merikarvialle tultiin 8:57 eli vähän etuajassa. Sitten roudattiin kamat sisälle ja laitettiin ne toimintavalmiiksi.

Syksyn ensimmäinen kokoontuminen

Nyt on syksyn ensimmäinen kokoontuminen Merikarvian kansalaisopiston piirinä ja tyhjältä työpöydältä tässä vähän aloitetaan ja koitetaan löytää taas johtolanka syksyn toiminnalle, jonka päätavoitteena on valmistautua vuoden 2024 ryhmän 30 vuotisjuhlavuoteen. 

Nyt tosin jännitämme kovasti OrPu hallituksen budjettiriihtä, jos se leikkaa kansalaisopisto toiminnasta uhatut 12,5 miljoonaa, niin kusessa ollaan. Katsotaan nyt kuinka käy, periksi ei tänään ainakaan anneta, tänään kuvataan myös Merikarvialla uuden kameran kanssa kannanottoa kansalaisopistojen toiminnan tärkeydestä.  

Päivän tehtävät

 • Syksyn opistokurssi käynnistetään
 • Tehdään työseuranta blogi - Marko kirjoittaa ja Ari täydentää
 • Tiia tekee Satakunnan meikäläisten viikkomenu
 • Merikarvian Me Itse paikallisryhmän kokous
 • Uuden kameran käyttökoulutusta
 • Laitteistohuoltoa, rikkinäinen piuha mikkiin pitää vaihtaa
 • Uusi ryhmäkuva ja kiitoskuva kamerasta
 • Kalustoinventaariota Satakunnan meikäläisten koulutus- ja tuotantolaitteistosta
 • Oman 30 vuotishistoriikin kokoaminen jatkuu. Historiikki animaatioelokuvaa edistetään
 • Taiteesta työtä -5 vuotisrapsan aloittaminen Merikarvian osalta
 • Kuvataan kannanotto kansalaisopisto toiminnan merkityksestä
 • Apuraha tilanne pitää selvittää
 • Kirjataan myös Päivin päivän tehtävät

Päivin tehtävät

Päätettiin myös kirjata meidän puheenjohtaja Päivin tehtävät.
 • Koulutuskamojen roudaamista ja laitteiston kasaamista
 • Valokuvien ottamista päivän blogeihin
 • Päivän Me Itse kokouksessa puheenjohtajana
 • Koulutuskoneiden päivittämistä
 • Normaalia sähläämistä
 • Päivän päätteeksi koulutuskamojen pakkaamista ja roudaamista Arin autoon

Kokousasioita

 1. Päivi toimi puheenjohtajana ja Marko sihteerinä
 2. Edellinen pöytäkirja löytyi ja se luettiin. Rahatilanne on kohtuu hyvä vaikkakin sekava. Ensi vuoden rahoituksesta ei tiedetä vielä yhtään mitään
 3. Kuulumiset käytiin läpi, paikalliset, Ari kertoi alueelliset ja valtakunnalliset kuulumiset
 4. Tuleva toiminta - Valmistaudutaan 30 vuotisjuhlavuoteen 2024, elokuvat tehdään loppuun, teemaviikolle järjestetään tapahtumaa 4.12.2023. Toimintaamme pitää tehdä kuuluvammaksi kaikin mahdollisin tavoin, jotta pystymme toimimaan OrPun hallituksen leikkauksista huolimatta myös vuonna 2024
  - Me Itse toiminta jatkuu Merikarvialla ennallaan, uutta taustatukea haetaan, mutta sen ajankohta on kiinni OrPun hallituksen leikkauksista, milloin Ari jää pois taustatuesta 
 5. Erityistaidetoiminnan tukemiseen olla perustamassa uutta yhdistystä, jotta voidaan paremmin hakea apurahoja ja tukea omaan alueelliseen toimintaan. Me Itse toiminta jatkuu ennallaan, mutta SEKKin tuesta ei ole enää takuita, nytkin SEKKin työntekijät ovat 3 kuukauden pakkolomilla, eikä tarvittavaa tukea ole nytkään saatavilla. Uuden mahdollisen yhdistyksen Merikarvian yhteyshenkilönä toimii Marko
  - Arin ja Tiian sekä Jaanan työt jatkuvat osa-aikaisina Taiken ja Satakunnan Tukipiirin tukemin
 6. Kokouksen päätös. Seuraava kokous on 16.10.2023, jolloin pitää käsitellä ensi vuoden apuraha-hakemukset ja tehdä ensi vuoden toimintasuunnitelmat.
Ruokatuntiin mennessä siis pidetty kokous, harjoiteltu uuden kameran käyttöä, tehty blogia, työseurantaa, käsikirjoistusta uuteen kuvausjuttuun, Tiia teki viikkomenun ja vähän kaikkea muutakin sählättiin.

Iltapäivällä jatketaan.

Ruokatunnin jälkeen

Tiian kirjoittama Satakunnan meikälisten viikkomenu julkaistiin. Sitten sovittiin työkeskuksen kanssa, että 4.12.2023 järjestetään tapahtumapäivä Merikarvialla. Päivi päivittää yhtä tietokonetta ja Maria piirtää meistä henkilökuvia. Nyt pitää laittaa kuvauskamat kuntoon ja lähteä kuvaamaan Markon käsikirjoittamaa juttua. 

Marko oli tänään kirjoitushommissa

Merikarvialla 18.9.2023 maanantaina

kirjoittanyt Marko Fagerroos

Kesä on takana ja syyskausi on alkanut.

Niin alkoi meidän tämän syksyn mediapiiri tänään.

Merikarvialle kuuluu muuten hyvää, terveinä ollaan pysytty ja kulunut kesäkin oli vauhdikas.

Meidän mediapiiri jatkuu aivan normaaliin tapaan ja kokoonnumme joka toinen maanantai.

Päivi ja minä olimme 5.9. puheenjohtaja tapaamisessa Porissa SEKKissä, jossa oli puheenjohtajia ympäri satakuntaa. Siellä me suunnittelimme omaa toimintayhdistystä erityistaidetoiminnalle. Pohdinnassa on myöskin se, kuka ottaa vetovastuun, kun Ari siirtyy eläkkeelle.

Olemme saaneet lahjoituksia ja tukia merkittävän hyvin, joten raha tilanne on meillä Merikarvialla hyvä. Saimme nyt aivan uuden kamerankin yksityiseltä lahjoituksena, kun vanhassa alkoi olla vikoja. Siihen pitää vain opetella käyttöä.

Meidän tämän syksyn kurssillekin saimme opintosetelit, kun kurssin hinta on noussut kokoajan.

Pidimme kokouksenkin ja käsittelimme tulevat asiat.

Joulukuun kehitysvammaisten oikeuksien teemaviikon meidän tapahtuma on 4.12 ja suunnittelimme ohjelmaa siihenkin. Voimme saada teemaviikolle tukea tapahtuman järjestämiseen.

Mediapiiri täyttää 30 vuotta ensi vuonna. Merikarvian viestinnän yhteyshenkilönä on Marko. Haemme uutta taustatukea.

Keskeneräiset meidän kuvaamat elokuvatkin tehdään loppuun. Nyt iltapäivällä otamme kuvia ja kuvaamme Merikarvian terveiset Satakunnan meikäläisten kansalaisopistojen kannanottoon.                                                                      

 

Kannanotto kansalaisopiston tärkeyteen

Merikarvia-Siikaisten kansalaisopisto on aktiivinen kahden kunnan opisto. Se tarjoaa eväitä elinikäiseen kehittämiseen ja oppimiseen. Me olemme olleet kansalaisopiston piirissä jo 90 luvulta lähtien. Silloin kansalaisopiston lehtorina oli Irma Vanamo.

Silloin kurssit olivat hieman erilaisia verrattuna tähän päivään. Kansalaisopistolle myös erityisryhmät ovat tärkeitä. Maininnan arvoinen asia on se, että Merikarvialla on maailman pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut erityisryhmien sosiaalinen elokvua- ja mediapiiri. Kurssien hinnat ovat pysyneet tasapainossa, meillä on nyt käytössä opintosetelit.

Meidän kurssit jatkuvat näillä näkymin vuoden loppuun asti ja ensi vuoden toimintakin on ehkä mahdollinen, jos leikkaukset eivät vie tätä toimintaa meiltä. Ilman kansalaisopiston toimintaa ei ehkä oltaisi tässä.


Heippa, nyt kuvaamaan!

Tällaista täällä tänään. Saatiin mikin johto vaihdettua ja nyt toimii taas äänittäminen. Nyt lähdetään vielä kuvaamaan Markon kannanotto kansalaisopiston toiminnan merkityksestä, kävellään vähän syksyisessä hienossa ulkoilukelissä ja sitten Tiia sekä Ari lähtevät kohti Poria noin kello 13:59.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti