sunnuntai 22. joulukuuta 2024

Osallisuuden jäljillä - Soiva joulukalenteri 23. luukku - Pakkasjoulu

Vuoden toiseksi viimeinen Soivan joulukalenteriluukun 23. avaa taas Dansku ja Keltainen kuu. Monille vähävaraisille ja köyhälle joulusta tulee musta, ja taitaa tämän joulukalenterin tekijöitäkin joku muu kuin pakkanen pahemmin purra. Tästä huolimatta koitetaan nyt jostain vähänjoulumieltä löytää ja sitähän ainakin tästä laulusta löytyy.

Soiva joulukalenteri 23. luukku 



Pakkasjoulu laulu on Daniela Lindbergin eli Danskun sanoittama laulu, joka on äänitetty joulukuussa 2022, jolloin julkistettiin Näkyvämmäksi koulutuksen tulokset ja äänitettiin samalla sitten kotikutoinen 4 kappaleen joululevy. Samalla reissulla tehtiin myös keikka Tekunkorvessa, joten laiskoja ei ruokittu tälläkään reissulla.


Dansku ja Keltainen kuu SEKKin äänitysvintissä joulukuussa 2022.


SÄÄSTÖTALKOOT vinkkejä päättäjille

- Kysyttiin taas tekoäly Geminiltä, mihin nämä nykyiset Suomen hallituksen hallitsemattomat leikkaukset johtavat. Erityisryhmiltä leikkaaminen on myös leikkaamista perusoikeuksista, joilla on myös ikäviä taloudellisia vaikutuksia, jotka kuluttavat enemmän yhteiskunnan resursseja ja hyvinvointia kuin säästöjä syntyy.

Yhteiskunnallisten säästöjen tavoittelu on ymmärrettävää, mutta on tärkeää punnita tarkkaan, mitkä säästöt ovat oikeasti kestäviä ja eettisesti perusteltavissa.

Kehitysvammaisten ja erityisryhmien kulttuuriset ja itsemääräämisoikeudet ovat perusoikeuksia, joita ei tule rajoittaa taloudellisten syiden vuoksi. Näiden oikeuksien rajoittaminen johtaa:

  • Sosiaalisen eriarvoisuuden lisääntymiseen: Kun perusoikeuksia rajoitetaan, se syventää entisestään jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten syrjäytymistä.
  • Henkilökohtaisen hyvinvoinnin heikkenemiseen: Kulttuuriset harrastukset ja mahdollisuus vaikuttaa omaan elämään ovat tärkeitä tekijöitä jokaisen ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Näiden rajoittaminen johtaa masennukseen, ahdistukseen ja muihin mielenterveysongelmiin.
  • Kustannusten kasvuun pitkällä aikavälillä: Jos ihmisille ei tarjota mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja osallistua yhteiskuntaan, se johtaa lisääntyneeseen tarpeeseen sosiaali- ja terveyspalveluille.

On tärkeää etsiä säästöjä muista menoeroista ja investoida pitkällä aikavälillä kestäviin ratkaisuihin.

  • Efektivisemät palvelut: Palveluiden järjestämisen uudistaminen ja digitalisaatio voivat tuoda säästöjä.
  • Yhteistyö eri toimijoiden kanssa: Eri toimijoiden välinen yhteistyö voi vähentää päällekkäisiä toimintoja ja tehostaa resurssien käyttöä.
  • Ennaltaehkäisevät toimet: Ennaltaehkäisevät toimet voivat vähentää tulevaisuuden kustannuksia.

Lopulta kyse on siitä, millaisen yhteiskunnan haluamme rakentaa. Haluammeko yhteiskunnan, jossa jokaisella on mahdollisuus elää hyvää elämää, vai yhteiskunnan, jossa vain osalla on mahdollisuudet?

On tärkeää käydä avointa ja rehellistä keskustelua siitä, miten voimme turvata jokaisen ihmisen oikeudet ja samalla huolehtia yhteiskunnan taloudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti