Joulukuun 13. päivänä nostetaan Suomen hallituksen voimalaulu esiin Osallisuus teatterin ja Kuuluvammaksi musiikkiryhmän kanssa. Ajateltiin teatterilaisten kanssa, että hallitus varmaan tästä voimalaulusta intoutuu niin, että saamme lisää toimintaan tukea. Vaan ei, innostuivat pirulaiset niin, että leikkasivat lisää vaan.
Soiva joulukalenteri 13. luukku
Leikataan leikataan
Tämä on tehty Merikarvian elokuva- ja mediaryhmän kanssa tekemällä uudet sanat Siivotaan, siivotaan -lauluun. Tuli vain Leikkauksia ja leikkauksia.
Päivän esitys on kuvattu Porin kauppakeskus Puuvillassa 22.3.2024 Yhtä monta kulttuuria -tapahtumapäivässä Osallisuus teatterin ja Kuuluvammaksi musiikkiryhmän kanssa.
Keikkataltiointi täältä
Sanat Ari Impola, Merikarvian elokuva- ja mediaryhmä sekä Tiia Takala, sävellys Ari Impola. Sama sävel kuin laulussa Siivotaan, siivotaan. Laulusta on tehty myös oma musiikkivideo, jota on esitetty eri elokuvafestivaaleilla.
SÄÄSTÖTALKOOT vinkkejä päättäjille
Säästöjen vastakohta on tietysti tuhlaaminen ja taloudellisten haittojen tuottaminen pahan mielen lisäksi. Kysyimme tällä kertaa tekoäly Geminiltä, mitä taloudellista haittaa leikkaamisesta on. Nyt kun ollaan kysytty säästövinkkejä Geminilta jo 13. joulukalenteriluukun verran, voidaan vain todeta, että Gemini johtaa älykkyydessä ja säästötoimissa sekä vinkeissä 13-0 Suomen hallituksen poliittisia päättäjiä.
Mitä taloudellisia haittoja yhteiskunnalle on jos köyhiltä ja vähävaraisilta vammaisilta leikataan tukia ja samalla nostetaan palvelumaksuja?
Yhteiskunnan näkökulmasta köyhiltä ja vähävaraisilta vammaisilta tukien leikkaaminen ja palvelumaksujen nostaminen on monisyinen ja laajalle ulottuva ongelma, joka johtaa useisiin haitallisiin seurauksiin. Tässä muutamia keskeisimpiä taloudellisia haittoja:
- Lisääntyvät sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset
- Pitkittyneet sairaudet ja vammat: Vähentyneet tulot ja kallistuneet palvelut voivat johtaa siihen, että vammaiset eivät pysty hankkimaan tarvitsemiaan apuvälineitä, lääkkeitä tai hoitoa. Tämä voi johtaa terveydentilan heikkenemiseen, pitkittyneisiin sairaalahoitoihin ja kalliisiin erikoispalveluihin.
- Lisääntynyt psyykkinen kuormitus: Taloudelliset vaikeudet ja palvelujen väheneminen voivat aiheuttaa vakavaa psyykkistä kuormitusta, kuten masennusta ja ahdistusta. Tämä voi puolestaan johtaa lisääntyneeseen mielenterveyspalveluiden tarpeeseen.
- Heikentynyt työkyky ja työssä pysyminen
- Vähentyneet mahdollisuudet työllistyä: Vammaiset voivat kohdata vaikeuksia työllistyä tai pysyä työelämässä, jos he eivät saa riittävää tukea arjessa selviytymiseen.
- Varhaiseläkkeelle siirtyminen: Taloudelliset vaikeudet voivat pakottaa vammaiset siirtymään varhaiseläkkeelle, mikä vähentää työtuloja ja lisää yhteiskunnan eläkekuluja.
- Kasvava eriarvoisuus
- Syrjäytymisen lisääntyminen: Tukien leikkaaminen ja palvelumaksujen nostaminen voivat syrjäyttää vammaiset yhteiskunnasta ja heikentää heidän mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen elämään.
- Sosiaalisten ongelmien lisääntyminen: Syrjäytyminen voi johtaa erilaisiin sosiaalisiin ongelmiin, kuten rikollisuuteen ja päihteiden käyttöön.
- Kiertolaisuus palvelujärjestelmässä
- Kalliit kriisipalvelut: Kun vammaisten tilanne pahenee, he tarvitsevat kalliimpia kriisipalveluja, kuten akuuttihoitoa ja ympärivuorokautista hoivaa.
- Kalliit kriisipalvelut: Kun vammaisten tilanne pahenee, he tarvitsevat kalliimpia kriisipalveluja, kuten akuuttihoitoa ja ympärivuorokautista hoivaa.
- Taloudellinen menetys yhteiskunnalle
- Vähentynyt kulutus: Vähentyneet tulot vähentävät vammaisten kulutusta, mikä heikentää paikallisia talouksia.
- Heikentynyt työvoimapotentiaali: Vammaisten työkyvyn heikentyminen vähentää yhteiskunnan työvoimapotentiaalia.
Pitkällä aikavälillä
- Korkeammat yhteiskunnalliset kustannukset: Vaikka lyhyellä aikavälillä tukien leikkaaminen voi vähentää valtion menoja, pitkällä aikavälillä se voi johtaa huomattavasti korkeampiin yhteiskunnallisiin kustannuksiin.
- Heikentynyt yhteiskunnan hyvinvointi: Vammaisten hyvinvoinnin heikkeneminen heikentää koko yhteiskunnan hyvinvointia ja elämänlaatua.
Tukien leikkaaminen ja palvelumaksujen nostaminen vammaisilta ei ole pelkästään yksilöiden vaan koko yhteiskunnan kannalta kestämätön ratkaisu. Se johtaa pitkällä aikavälillä merkittäviin taloudellisiin haittoihin ja heikentää yhteiskunnan hyvinvointia.
On tärkeää muistaa, että vammaisuus ei ole yksilön oma syy, vaan se voi johtua esimerkiksi sairaudesta, onnettomuudesta tai synnynnäisestä tekijästä. Siksi vammaisten tukeminen on eettinen ja taloudellisesti perusteltu tehtävä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti