keskiviikko 18. joulukuuta 2024

Osallisuuden jäljillä - Soiva joulukalenteri 19. luukku - Heinäkuu on lomakuu

Tänään joulukuun 19. päivänä on Tiian ja Arin viimeinen yhteinen työpäivä. Tiia jää ansaitulle joululomalle ja työt jatkuu SEKKissä 7.1.2025, vaikka on vielä täysin epäselvää, millä ja kenen rahalla, kun Satakunnan hyvinvointialue ei enää maksa työosuusrahoja.

Koko tämä Soiva joulukalenteri on Tiian idea tämän vuoden joulukalenteriksi ja tätä sitten ollaan tehty työpareina yhdessä. 5 luukkua on vielä avaamatta.

Näin päättyy pitkä rupeama MEKA TV ohjaajan ja kokemustoimijan työparityöskentely ja toimintamalli, jota on tukenut Porin perusturva 2010 lähtien ja Satakunnan hyvinvointialue sen jälkeen, mutta nyt tämä hedelmällinen työparityöskentelu loppuu näillä näkymin. Arilla on ollut katkeamattomasti työparina SEKKin eri projekteissa Jaana, Piia, Jari, Elina ja nyt viime vuodet siis Tiia. Arin eläkkeelle lähtö on ollut yhtä syöksylaskua ja vapaata pudotusta, kun kaikki toiminta on katkossa vuoden vaihteessa ja toiminnasta leikkaantuu yli 90% toimintatuista. Tiia jatkaa SEKKissä, ohjausta ja töitä isommallekin porukalle, mutta vielä on täysin epäselvää, millä rahalla, millä painotuksella ja kenen leipää hän syö. Viimeisen työpäivän tunnelmia koitetaan metsästää nyt lomalaululla ja unohtaa edes vähäksi aikaa kaikki huolet. Kesäloman sijaan Tiialla alkaa siis joululoma ja Arin elämässä alkaa pitkä marraskuu eläkkeelle lähdön myötä.

Soiva joulukalenteri luukku 19.



Heinäkuu on lomakuu -laulu kuuluu Tiia Takala sanoittamiin kuukausilauluihin, jotka hän kirjoitti 2021 yhden laulun jokaisena kuukautena. 2022 julkaistiin näistä musiikkivideot, 12 laulua jokaisesta kuukaudesta.


Tiia kertoo laulun synnyistä näin;


Kesä on tullut heinäkuussa ja vietetään kesälomaa. Jotenkin tuntui, ettei ole aikaa kesäloman takia tehdä laulua, mutta sitten se tuli. Kävelin kahville yhteen kesäkahvilaan kävelykadulle. Tilaisin Cafe Lattea ja jonkun leivoksen, istuin syömään korikeinuun ja kirjoitin siellä vielä kolmannen säkeistön.


Sanat Tiia Takala, sävellys Ari Impola. Musiikkivideolla oli laulajat Eija Railo, Jaana Nordlund sekä taustalla Huittisten Hulivilit. Tässä live versiossa Tiia ja Ari laulaa Osallisuus teatterin rytmiryhmän kolistaessa taustalla, bassossa soitti Pekka Willman. Taltiointi 4.4.2023 Osallisuus teatterin 5 vuotis juhlakonsertissa.


Tiian ja Arin työparimallista taitaa tulla nyt museokamaa

Tänään on siis viimeinen virallinen Tiian ja Arin työpäivä. Työpöydälle jää roikkumaan vähintään 2 kuukauden hommat, mutta kiitos Purran ja Orpon hallituksen sekä Satakunnan hyvinvointialueen leikkausten toiminnasta katoaa yli 90% toimintatuet vuoden vaihteessa.


Tänä vuonna ollaan työskennelty yhdessä 175 työpäivää hyvinvointialueen tuella, tehty yli 50 videota, 31 musiikkikeikkaa on takana, viitisenkymmentä blogia, koulutustilaisuuksia, vedetty kursseja yhdessä, järjestetty kolmisenkymmentä tapahtumaa, tehty yhteisölauluja, näytelmää, istuttu jos jonkinnäköisissä suunnittelupalavereissa, tehty Soiva joulukalenteri sekä tehty epätoivoisia apuraha hakuja, jotta toimintaa voisi jatkaa myös ensi vuonna Suomen hallituksen järjettömistä järjestöleikkauksista sekä kulttuurihyvinvoinnin alasajosta huolimatta.


Nyt nuo kaikki hyvät toiminnat ja mallit uhkaavat loputtuaan muuttua pelkäksi museotavaraksi.


SÄÄSTÖTALKOOT vinkkejä päättäjille


- Vaikka miten ja vaikka kuinka paljon ollaan koitettu tuoda toimintamme tärkeyttä ja merkityksiä esille näkyvämmäksi ja kuuluvammaksi, ei meidän älymme riitä muuttamaan asioita. Miten tekoäly Gemini kuvaa meidän toimintaamme ja hyötyjä yhteiskunnalle?



MEKA TV:n työparimallin kaltaisten mallien taloudelliset ja yhteiskunnalliset hyödyt

MEKA TV:n työparimalli, jossa taidepainotteisen ohjauksen ammattilainen ja erityistä tukea tarvitseva kokemusasiantuntija työskentelevät yhdessä, tarjoaa monipuolisia taloudellisia ja yhteiskunnallisia hyötyjä. Tällaiset mallit, kuten Osallisuus teatterin ja Satakunnan meikäläisten toiminta, ovat arvokkaita niin yksilöille kuin yhteiskunnallekin.

Taloudelliset hyödyt

  • Tehokkaampi resurssien käyttö: Yksi taiteen ammattilainen voi ohjata useampaa ryhmää, mikä vähentää tarvetta palkata useita ohjaajia.
  • Lisääntynyt tuottavuus: Kokemusasiantuntijan osallistuminen tuo uusia näkökulmia ja ideoita, mikä voi lisätä projektien tuottavuutta ja tehokkuutta.
  • Koulutuskustannusten pieneneminen: Yhden ohjaajan kouluttaminen on kustannustehokkaampaa kuin useamman.
  • Pitkän aikavälin säästöt: Yksilöiden taitojen kehittyminen ja työmahdollisuuksien lisääntyminen vähentää tarvetta sosiaaliturvaetuuksiin.

Yhteiskunnalliset hyödyt

  • Lisääntynyt osallisuus: Erityisryhmien osallistuminen yhteiskunnassa ja kulttuuritoiminnassa lisääntyy.
  • Vähentynyt syrjäytyminen: Yksilöt pääsevät osallistumaan merkitykselliseen toimintaan ja löytävät uusia yhteyksiä.
  • Uusien toimintamallien kehittäminen: Mallit voivat toimia esikuvina muille toimijoille.
  • Positiivinen yhteiskuntakuva: Onnistuneet projektit parantavat yhteiskunnan käsitystä erityisryhmistä.

MEKA TV:n kaltaisten mallien erityispiirteet

  • Kokemusasiantuntijuuden hyödyntäminen: Kokemusasiantuntijat tuovat projekteihin arvokasta tietoa omista kokemuksistaan.
  • Taiteen keinoin vaikuttaminen: Taide tarjoaa välineen käsitellä vaikeita aiheita ja edistää vuorovaikutusta.
  • Yhteisöllisyyden vahvistaminen: Yhteistyöprojektit vahvistavat yhteisöllisyyttä ja luovat uusia suhteita.

Konkreettisia esimerkkejä hyödyistä

  • MEKA TV: Onnistunut työparimalli on osoittanut, kuinka taide ja yhteisöllisyys voivat yhdistyä luoden merkittäviä hyötyjä.
  • Osallisuus teatteri: Teatteritoiminta on tarjonnut turvallisen tilan ilmaista omia ajatuksia ja tunteita.
  • Satakunnan meikäläiset: Työparimalli on edistänyt yksilöiden osallisuutta ja vahvistanut heidän itsetuntoaan.

Yhteenveto

MEKA TV:n työparimallin kaltaiset mallit ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, kuinka taide ja yhteisöllisyys voivat yhdistyä luoden merkittäviä taloudellisia ja yhteiskunnallisia hyötyjä. Mallit ovat skaalautuvia ja sovellettavissa myös muihin toimintaympäristöihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti